Het lentefeest Norooz

Speciaal voor Bestemming bereikt organiseren (ex) vluchtelingen een duurzaam feest waarin lente, liefde, saamhorigheid, vernieuwing en hoop centraal staan, en dopen hun geliefde Utrecht om tot lentestad van Nederland.
“De lente is de symbolische herleving en de vruchtbaarheid van de moederaarde. De lente is ook symbool van gelijkheid en evenwichtigheid omdat de dag en de nacht aan het begin van de lente even lang zijn.”
Het programma staat in het teken van het vieren van Iraanse, Afghaanse, Tadzjiekse en Koerdische nieuwjaar: Noorouz 

Lentefeest tafel foto Dyzlo film

Programma:
13:30  Domplein: start Norooz met een korte dansvoorstelling die overgaat in een muzikale optocht door de binnenstad richting Griftpark (let op: nieuwe locatie ipv park Lepelenburg).
14:30  Aankomst optocht Griftpark  en start activiteiten:  
1. Iraanse, Afghaanse en Tadzjiekse dans (o.a. Helia Bandeh).
2. Iraanse, Afghaanse en Tadzjiekse muziek: solo- en groepsoptredens.
3. Schilderijententoonstelling met als thema ‘Lente’.
4. Haftsin: symbolen voor Norooz; een tentoonstelling van kunstwerken die te maken hebben met het vieren van het ‘nieuwe jaar’ in deze landen.
5. Een verhalenverteller vertelt meer over de achtergronden van dit feest.
6. Een portrettekenaar zal je portrettekenen met het thema: ‘hoe zie ik lente in jou?’ 
7. Workshop eieren schilderen voor kinderen. Geschilderde eieren zijn een traditioneel onderdeel van het feest.
8. Modeshow van traditionele kostuums uit Afghanistan, Tadzjikistan en Iran
9. The Colour Kitchen organiseert gedurende de hele middag een open keuken waar verschillende hapjes uit deze landen aangeboden worden.
 
18:00 Afsluitend optreden van De Band Zonder Verblijfsvergunning. 
De Band Zonder Verblijfsvergunning is ontstaan tijdens een muziekproject van Stichting De Vrolijkheid in het asielzoekerscentrum van Utrecht. De bandleden zijn voornamelijk vluchtelingen uit alle delen van de wereld die iedere donderdagavond samenkomen om elkaars muziek te spelen. 
Ook al spreekt men elkaars taal niet, met muziek zijn er geen woorden nodig om te horen wat voor een verhaal iemand vertelt, een ritme of een gebaar is voldoende.

 


Wanneer: 2016/05/01
Tot: 2016/05/01
Van 1462195800 tot: 1462215600
Waar: Domplein en Griftpark
Ticketinformatie: Vrij entree

Utrecht, stad van eeuwige lente


Norooz staat in veel oosterse landen voor een nieuwe lente, een nieuw jaar en een nieuw begin waarin alles tot leven komt. De prachtige tradities en symbolen die een universeel karakter hebben worden door een groep van (ex)vluchtelingen met diverse achtergronden gepresenteerd. Hiermee willen ze solidariteit tonen tussen de verschillende naties, culturen en talen.
Het lentefeest Norooz is onderdeel van het Ongekend Bijzonder Festival en vindt plaats in het kader van de Culturele Zondagen in Utrecht. Culturele Zondag Utrecht
In het kader van Ongekend Bijzonder en in samenwerking met de Culturele Zondagen organiseert een groep (ex)vluchtelingen het lentefeest Norooz.