Multimedia installatie Het Geluk daar is niet zoals hier

Een meeslepende multimedia installatie die, op vier zondagen ook als een live cinema voorstelling, te zien was in het Museon. Met deze installatie werpt de videokunstenaar Farah Rahman een nieuw licht op verschillende perspectieven rondom vrijheid. Het publiek maakt staand een audiovisuele en interactieve reis door een re-interpretatie van de bestaande video archieven van Project Ongekend Bijzonder. Bezoekers kunnen de ‘samples’ zelf afwisselen op verschillende schermen.

Tentoonstelling Anders Kijken

Met de expositie Anders Kijken werd in Rotterdam een week lang aandacht gevraagd voor de hedendaagse beeldende
kunst van kunstenaars, afkomstig uit verschillende landen, woonachtig in de regio Rijnmond. De veldwerkers van het project Ongekend Bijzonder zorgden voor de informatie over de kunstenaars en hun werk. Dit project werd georganiseerd in
samenwerking met het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) en de steun van Vluchtelingenwerker Nederland. Stichting Zona Franca, onder leiding van veldwerker Juan Heinsohn Huala, zorgde voor de realisatie van de expositie.

Foto expositie De Wederopbouw van mijn Leven

Vijftien levensverhalen van Rotterdammers die ooit moesten vluchten. Vijftien verhalen die laten zien hoe zij in Rotterdam hun leven opnieuw opbouwden. Ferdows Kazemi bewerkte de verhalen uit Ongekend Bijzonder, Mladen Pikulić maakte de portretten. En Harry Hoek van de Centrale Bibliotheek Rotterdam ontwierp de tentoonstelling, geïnspireerd door het gedachtengoed van Enzo Mari.

Voices outside the Echo chamber in Framer Framed

De hedendaagse kunst expositie Voices Outside the Echo Chamber maakte het veelzijdige programma van het Ongekend Bijzonder festival in Amsterdam compleet. De expo agendeert de complexiteit van menselijke verplaatsing en ontheemding en was verwant met thema’s van Ongekend Bijzonder, zoals beeldvorming, ontheemding en identiteit van vluchtelingen. De expo werd samengesteld door curator Katayoon Arian en was van 29 april – 3 juni 2016 te zien bij de expositieruimte van Framer Framed in de Tolhuistuin..

Tentoonstelling Ik neem je mee

In de nieuwe collectiepresentatie van het Centraal Museum, “De wereld van Utrecht, verhalen uit een internationale stad” paste het idee voor een tentoonstelling op basis van de verhalen van Ongekend Bijzonder goed. De presentatie “Ik neem je mee, van rugzak naar museum” werd een verzameling van buitengewoon persoonlijke voorwerpen en verhalen van mensen die ooit zijn gevlucht en nu in Utrecht wonen. “Een van de ontroerendste tentoonstellingen ooit over dit onderwerp” liet een bezoeker als reactie achter.

Tentoonstelling VerRotterdamst

Vijf persoonlijke verhalen van geïnterviewde vluchtelingen worden aan de geschiedenis van de stad Rotterdam verbonden. De tentoonstelling bestaat uit opeengestapelde verhuisdozen die symbool staan voor de bouwstenen van hun leven. Door middel van persoonlijke objecten en foto’s uit de landen van herkomst komen de verhalen nog meer tot hun recht.