Persoonlijk voorwerp: mosob uit Ethiopie

In 1981 vluchtte Zeleke met andere politieke activisten via Soedan en Italië naar Nederland. Opende jaren later het eerste Ethiopische restaurant in Utrecht. Hij schept er genoegen in zijn gasten kennis te laten maken met de Ethiopisch cultuur en keuken.

Levensverhaal gevlucht om de liefde

Levensverhaal van Haimanot

Levensverhaal Ethiopische Nederlandse vrouw

34 jarige vrouw vluchtte uit Ethiopie toen ze jong was. In haar vrije tijd is ze dichter en ze begint haar interview met een gedicht.

Persoonlijk voorwerp: Maria

Persoonlijk voorwerp: fotolijstje

Fragment: Net als mijn moeder

Geinterviewde ontmoette een Nederlandse mevrouw uit Soest. Ze heeft haar geholpen in haar allermoeilijkste tijd en het is nu een soort moeder geworden.

Fragment: Ik zie haar als mijn engel

Geinterviewde ontmoette een vrouw uit Utrecht en ziet haar ‘als mijn engel’. De vrouw doet op zich niet iets heel veel bijzonders maar accepteert haar zoals ze is en steunt haar. Tot op heden hebben ze nog contact.

Fragment: Zij heeft mijn leven veranderd

Deze uit Ethiopie gevluchtte vrouw verteld over een vrouw waaraan ze gekoppeld werd in Maarn. Ze wees hen de weg, hielp een toekomst op te bouwen en voerde uiteindelijk ook actie. Het werd een goede vriendin en dierbare persoon waar ze nog dagelijks contact mee heeft.

Fragment: Ineens confronteren met je verleden

Pijnlijke ervaring van een geïnterviewde die voor haar werk met de bus via Maarn reist. Vele jaren eerder zat ze daar in de buurt in het asielzoekerscentrum. Zonder haar te kennen ziet de busschauffeur haar nog steeds als asielzoeker en staat er op dat ze vijf strippen stempelt in plaats van de benodigde twee.