Tentoonstelling VerRotterdamst

Vijf persoonlijke verhalen van geïnterviewde vluchtelingen worden aan de geschiedenis van de stad Rotterdam verbonden. De tentoonstelling bestaat uit opeengestapelde verhuisdozen die symbool staan voor de bouwstenen van hun leven. Door middel van persoonlijke objecten en foto’s uit de landen van herkomst komen de verhalen nog meer tot hun recht.

Rotterdam oefent al eeuwenlang aantrekkingskracht uit op nieuwkomers. Niet alleen voor werk, maar ook omdat hier meer tolerantie is voor andersdenkenden. In de 17de eeuw vestigen filosofen uit Frankrijk en Engeland zich in Rotterdam en brengen het verlichtingsdenken hier tot bloei.

 

In Museum Rotterdam stonden tijdens deze tentoonstelling vijf voormalige vluchtelingen, nu nieuwe Rotterdammers, centraal. In hun geboorteland waren zij ook andersdenkenden. Met gevaar voor eigen leven – en dat van familie en vrienden – zijn ze gevlucht. Op zoek naar vrijheid en veiligheid kwamen ze in Rotterdam terecht. Hier hebben ze hun leven opnieuw opgebouwd. Ze dragen met hun ervaring en ideeën bij aan de ontwikkeling van Rotterdam als diverse en dynamische wereldstad.
De tentoonstelling VerRotterdamst is één van de resultaten van het oral history project Ongekend Bijzonder.

Samenstelling: Nicole van Dijk, Sjouk Hoitsma en Nienke Simons
Ontwerp tentoonstelling: Pronk
Fotograaf: Mladen Pikulic

 

Wanneer en waar

De tentoonstelling VerRotterdamst is van 4 juni tot 2 oktober 2016 in Museum Rotterdam.

Uit een verslag van Ron van de Rhee van RTV Rijnmond:

 

“De tentoonstelling in Museum Rotterdam over de integratie van migranten wil vooral een constatering zijn, zegt de conservator van de expositie VerRotterdamst. De afgelopen decennia zijn allerlei vluchtelingen naar de stad gekomen die in de loop van de tijd Rotterdammer zijn geworden.
De expositie bestaat uit een installatie van verhuisdozen waarop teksten en filmpjes staan en gebruiksvoorwerpen zijn neergezet. Die vertellen het verhaal van vijf voormalige vluchtelingen uit Chili, Bosnië, Syrië, Iran en Irak.

 

Een van hen is Bizhar Hamdi, een Irakees die in zijn geboorteland landbouw studeerde. Eenmaal in Nederland heeft hij meerdere tuinen aangelegd. Ook werkte hij in de vlindertuin van Diergaarde Blijdorp. “Rotterdam is een mooie stad. Ik hou van Rotterdam.”
Rotterdam is populair onder vluchtelingen. Dat komt volgens de conservator doordat er in de stad zoveel verschillende mensen bij elkaar wonen. “Er is niet één meerderheid, één grote groep die domineert over een andere groep. Er zijn mensen met allemaal verschillende achtergronden die er samen het beste van maken”.