Mardjan Seighali
We zien Nederland als een vrij land. Daar zijn we trots op. Maar vrijheid komt niet vanzelf. Je moet er elke dag aan werken. Op reflecteren.
Mardjan Seighali
We zien Nederland als een vrij land. Daar zijn we trots op. Maar vrijheid komt niet vanzelf. Je moet er elke dag aan werken. Op reflecteren.
Mardjan Seighali
Tot op de dag van Mardjan Seighali is het verhaal van een vrouw op zoek naar vrijheid in een onbekend land.
Als Mardjan Seighali op haar zesentwintigste in Nederland aankomt besluit ze alles op alles te zetten om haar leven alsnog zin en betekenis te geven. Ook al zijn de herinneringen aan de Iraanse gevangenis en het militaire elitekorps van Khomeini vers, Mardjan wil niet dat ze haar toekomst beïnvloeden. Ze laat zich door niets en niemand tegenhouden en stort zich op haar nieuwe leven. Tot ze erachter komt dat de zwarte bladzijden zich niet laten wissen.
In Tot op de dag opent Seighali jaren na dato – ‘met volle overtuiging en gemengde gevoelens’ – het boek dat ze tot nu toe zorgvuldig voor zichzelf en de buitenwereld gesloten hield. Samen met schrijver en journalist Job Hulsman schreef ze een intiem en hoopgevend boek over volwassenwording, identiteit en een grens-overstijgende liefde.
Tot op de dag is daarmee een aangrijpend verhaal dat aanzet tot nadenken over een samenleving waarin mensen oog en oor hebben voor het verhaal van de ander – ook al komt die ander van ver.
Over Mardjan Seighali
Mardjan Seighali (1964) vluchtte in 1990 met haar twee kinderen naar Nederland. Na een carrière in de hulpverlening en politiek is ze momenteel directeur van Stichting voor Vluchteling-Studenten uaf, de organisatie die haar ook steunde toen ze zelf studeerde.
In 2019 ontving ze de Comeniusprijs voor ‘haar betrokkenheid, wilskracht en inspirerend leiderschap’. Seighali is bestuurlijk actief bij verschillende maatschappelijke organisaties.
Mardjan was lid van de Landelijke Expertgroep van Ongekend Bijzonder