Actueel

Directeur van het Stedelijk Museum Schiedam, Deidre Carasso in de NRC over een werk van Fatima Barznge. „Zij is een kunstenares uit Iraaks-Koerdistan die al jaren in Nederland werkt. Ze maakte een metersgrote collage van tekeningen met geometrische patronen. Ze putte daarvoor uit haar jeugd in Iraaks-Koerdistan. De vormen zag ze in haar moeders jurk, het vloerkleed en de moskeemuur. Dat werk sluit ook fantastisch aan bij de abstract geometrische werken van Jan Schoonhoven, waarvan het museum er een aantal bezit.”

 

 

Homaira Nakhat Dastgirzada op 4 september 2020 overleden.

Homaira was lid van de Ongekend Bijzonder stuurgroep Utrecht.

De Volkskrant publiceerde op 28 september een in memoriam.

 

 

Haar allereerste Bevrijdingsdag in Nederland, jaren geleden, vervulde de Arnhemse fotografe Negin Zendegani niet echt met blijdschap, maar vooral met herinneringen aan haar eigen vlucht uit haar thuisland Iran. Het bracht haar op het idee voor het fotoproject “Vertel me alles”, waarin ze vluchtelingen van nu samenbracht met hen die in de Tweede Wereldoorlog ook huis en haard moesten verlaten.
Vanaf 18 september 2020 is de ontroerende virtuele foto-expositie ‘Vertel me alles’ van Negin Zendegani te zien in Arnhem.

 

 

Het Nationaal comité 4 en 5 mei publiceerde op 5 mei 2020 het onderzoek “Vrijheid is een groot begrip” – onderzoek naar de beleving van vrijheid, onvrijheid en herdenken door Bosniërs en Irakezen in Nederland dat de stichting BMP deed in het kader van Ongekend Bijzonder.

 

Aida Kasum en Faris Alwasity vluchtten naar Nederland. Aida vluchtte vanuit Bosnië en Faris vanuit Irak. Zij zijn beiden geïnterviewd voor  het onderzoek ‘Vrijheid is een groot begrip‘,

 

Twee veldwerkers van Ongekend Bijzonder ontvingen 28 april 2020 een koninklijke onderscheiding als erkenning voor hun werk in verschillende culturele en maatschappelijke organisaties en projecten.