Ik Neem Je Mee

Van rugzak naar museum

23
apr
2016
23
okt
2016

Welk voorwerp uit je huis heeft voor jou een speciale betekenis? En hoe kijk jij naar voorwerpen in ons museum? Met deze twee vragen werden naar aanleiding van de interviews van Ongekend Bijzonder vluchtelingen uit Utrecht benaderd. Dit leidde tot een bijzondere tentoonstelling in het Centraal Museum van voorwerpen, verhalen, film en teksten te zien als (tijdelijk) onderdeel van de nieuwe opstelling.

 

Iedereen stelt zich zelf wel eens de vraag: Stel ik moet opeens vluchten, wat neem ik dan mee? Maar soms kan je niks meenemen. Dan moet je alles achterlaten en ergens anders opnieuw met nieuwe spullen beginnen. Het Centraal Museum vroeg  aan vijftien Utrechtse vluchtelingen van Vietnamese, Ethiopische, Iraanse en Afghaanse afkomst, welk  voorwerp uit hun huis een speciale betekenis heeft en welk verhaal daarbij hoort.

Herinneringen bepalen niet alleen de betekenis van de voorwerpen om ons heen, maar kleuren ook de blik waarmee we  kijken.  Het Centraal Museum, dat in april na een verbouwing heropent, is  benieuwd welk voorwerp of kunstwerk vluchtelingen kiezen als ze een bijzonder object uit de actuele collectie mogen aanwijzen en welke associatie daarbij hoort.

Op basis van de keuzes van de vijftien vluchtelingen is een bijzondere (tijdelijke) tentoonstelling gemaakt van voorwerpen, verhalen,  film en teksten. Een tentoonstelling die ons laat nadenken over de waarde van alledaagse voorwerpen én van museale objecten.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in het kader van het vluchtelingen oral history project Ongekend Bijzonder, in een bijzonder samenwerkingstraject tussen het Centraal Museum, stichting BMP en RTV –Utrecht.

Toegangsprijzen

€ 12,50: volwassenen vanaf 18 jaar
€ 10: groepen vanaf 10 personen, U-pashouders
€ 5: 13 t/m 17 jaar, CJP, Cultuurkaart, studentenkaart
Gratis: kinderen tot en met 12 jaar, Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-KAART, Rembrandtkaart, ICOM-kaart, CM-clubpas. Iedere dinsdag gratis entree voor U-pashouders

Maandag is het museum gesloten.


Waar
Centraal Museum, Utrecht zie google maps

Adres
Agnietenstraat 1, 3512 XA Utrecht, Nederland

Tijd
11:00 tot 17:00

Ticketinfo

Tickets via Centraal Museum