Culturele ontdekkingstocht: Ongekend Avontuurlijk

Tijdens het Ongekend Bijzonder Festival in Den Haag liep men onder begeleiding van een gids een wandelroute door de binnenstad langs Haagse ondernemers met een vluchtelingenachtergrond. Tijdens de route maakten deelnemers kennis met Somalische, Afghaanse en Togolese ondernemers en hun uiteenlopende specialiteiten. Van handgemaakte tassen en bruidsjurken tot hair-extensions en verse samosa’s. De tocht werd afgesloten met een traditionele Ethiopische koffieceremonie.

Verhalenparade

Veldwerkers Baban Kirkuki en Tiffany Pham werkten wekenlang met een
groep Vietnamezen, Irakezen, Syriërs en Ethiopiërs aan de
voorbereiding voor presentatie van hun verhalen en gedichten tijdens de
Culturele Zondag. Zij vertelden hun verhalen deze dag op bijzondere
locaties als de Winkel van Sinkel, de Bibliotheek, De Pandhof en het
Academiegebouw aan vele belangstellenden. De Verhalenparade bood
intieme momenten van ontmoeting met de verhalen van mensen die we in
het dagelijks leven niet zo vaak tegenkomen.

Voorwerpen van heimwee en troost

Een performance bij het Amsterdam Museum met de dierbare voorwerpen van voormalig vluchtelingen die betrokken zijn bij het project Ongekend Bijzonder. Conservator Annemarie de Wildt sprak met veldwerkers Mina Domic, Inesa Jasarevic en Juan Heinsohn-Huala over hun eigen voorwerp en over door hen gekozen fragmenten uit de interviews, waarin mensen over hun voorwerp vertellen.

Cruisen met rederij Lampedusa

De Lampedusa Rederij is een initiatief van kunstenaar Teun Castelein. Zijn boot Mr Vrijdag (Alhadj Djumaa) kreeg hij van de autoriteiten van Lampedusa. Tijdens het Ongekend Bijzonder festival waren er meerdere vaarten op 16, 20, 23 april en 5 mei