Laura van Dolron: Am I making sense?

In de voorstelling ‘Am I making Sense?’ van stand-up filosoof Laura van Dolron staat haar ontmoeting met vijf voormalig vluchtelingen en de vragen die dat oproept centraal. De voorstelling reisde vanuit het Ongekend Bijzonder Festival in Den Haag naar de andere drie grote steden.

Stadsopera Onderweg

De opera Onderweg werd op 1 mei 2016 uitgevoerd tijdens de culturele zondag Bestemming Bereikt. Onderweg is een opera over vluchtelingen in Utrecht, gemaakt, gezongen en gespeeld door vluchtelingen en andere Utrechters.

Music Generations

Talent voor Vrijheid van Music Generations trad tijdens het Ongekend Bijzonder festival op in Amsterdam en Rotterdam. Conny de Groot en muzikaal leider Paul Meijer begeleidden de muzikale cross-over tussen generaties en culturen onder het meest verbindende thema ooit: vrijheid.

Vlucht van een granaatappel van Theater Rast

De theatervoorstelling De vlucht van een granaatappel is een productie van Theater RAST geïnspireerd op verhalen van Ongekend Bijzonder en de eigen ervaringen van de acteurs. Celil Toksöz, Eran Ben-Michaël, George Tobal en Imke Smit. Tijdens het Ongekend Bijzonder festival werd de voorstelling op 29 april opgevoerd bij Theater Vaillant in Den Haag, Tijdens de Culturele Zondag van 1 mei speelde het gezelschap de voorstelling bij Theater Kikker in Utrecht en van 4-7 mei was de voorstelling te zien bij Podium Mozaïek in Amsterdam. De voorstelling was eerder als try-out te zien tijdens Oerol.

Video performance European Souvenirs met o.a. Farah Rahman

De gezamenlijke opening van het Beeld voor Beeldfestival en de expo Voices Outside the Echo Chamber in de Tolhuistuin wordt opgeluisterd door de life cinema performance ‘Eurovisions’ van de videokunstenaars The European Souvenirs (met o.a. Farah Rahman). In opperste concentratie remixen zij vanachter hun laptops, op muziek van een DJ, mediabeelden over migranten en vluchtelingen. Ook fragmenten uit de Ongekend Bijzonder interviews zijn in de performance verwerkt.

Remember Amsterdam. Crash course refugee

Een snelcursus vluchten, waarbij het publiek op zoek ging naar wat Amsterdam voor hen betekent. De multimedia voorstelling Remember Amsterdam is een samenspel tussen een (Syrische) verteller, regisseur Petra Ardai, acteurs, filmbeelden van interviewgesprekken en interactie met het publiek in de zaal. De voorstelling is een productie van Space Theater, in samenwerking met Ongekend Bijzonder.