Culturele ontdekkingstocht: Ongekend Avontuurlijk

Tijdens het Ongekend Bijzonder Festival in Den Haag liep men onder begeleiding van een gids een wandelroute door de binnenstad langs Haagse ondernemers met een vluchtelingenachtergrond. Tijdens de route maakten deelnemers kennis met Somalische, Afghaanse en Togolese ondernemers en hun uiteenlopende specialiteiten. Van handgemaakte tassen en bruidsjurken tot hair-extensions en verse samosa’s. De tocht werd afgesloten met een traditionele Ethiopische koffieceremonie.

Een wandelroute door de stad is een uitgelezen kans om ondernemers met een vluchtelingenachtergrond centraal te stellen. Op verschillende plekken in Den Haag werden onder het genot van hapjes en drankjes presentaties gegeven en verhalen verteld. De tocht begon bij de flagship store van de wereldberoemde tassenontwerper Omar Munie, voerde naar het Afrikaanse modehuis Qalanjo Fashion van de Somalische zussen Gelle, toen naar het Indiase restaurant The Taste of India van de Afghaanse broers Waheed en Qiam en vervolgens naar Foxy Hair Beauty Salon van de Togolese Fofana. De culturele ontdekkingstocht werd afgesloten met een traditionele Ethiopische koffieceremonie onder leiding van Haimanot Belay, één van de veldwerkers van Project Ongekend Bijzonder. De gidsen, eveneens met een vluchtelingenachtergrond en onder wie veldwerker Ibrahim Abdullahi, vertelden tijdens het begeleiden van de groepen ook over hoe zij hun eigen leven in Den Haag vormgeven. Eén van de deelnemers zei na afloop dat de culturele looproute als een standaard activiteit voor inwoners van de stad, politici en toeristen zou moeten worden aangeboden.

 

Samenwerking

De Haagse veldwerkers, Johanne Bade van VluchtelingenWerk en Dilek Karaağaçli van Stichting
BMP hadden hun handen vol aan de selectie die ze uit de vele
ondernemers moesten maken. Juist het diverse aanbod moet de route avontuurlijk en interessant voor de deelnemers. Vervolgens werd er een oproep gedaan voor gidsen met een vluchtelingenachtergrond. Een weekend vooraf wordt een proeftocht georganiseerd en maken de ondernemers en gidsen kennis met elkaar.

 

De Haagse Vrijheidsweken

De culturele looproute was onderdeel van het Ongekend Bijzonder Festival Den Haag, dat aansloot bij De Haagse Vrijheidsweken. De Haagse Vrijheidsweken is een serie activiteiten over onderwerpen rond vrijheid, vrede, democratie, rechtsstaat en internationale rechtsorde. Van zaterdag 16 april tot en met donderdag 5 mei 2016 stonden er ongeveer 70 activiteiten op het programma. Van debatten, wandelingen en tentoonstellingen tot films, lezingen en concerten.

 

Publicatie

Journalistiek platform en tijdschrift OneWorld, over mondiale vraagstukken en groen doen, liep mee met Ongekend Avontuurlijk. Op 3 mei 2016 verscheen daarover het artikel ‘Geen bla-bla-verhalen tijdens het Ongekend Bijzonder Festival’. Daarnaast is er in de krant Den Haag Centraal aandacht besteed aan het Haagse Ongekend Bijzonder Festival.

 

Wanneer & waar

In het weekend van 23 en 24 april 2016 liepen ruim 80 deelnemers de culturele ontdekkingstocht langs verschillende locaties in de binnenstad van Den Haag.