Multimedia installatie Het Geluk daar is niet zoals hier

Een meeslepende multimedia installatie die, op vier zondagen ook als een live cinema voorstelling, te zien was in het Museon. Met deze installatie werpt de videokunstenaar Farah Rahman een nieuw licht op verschillende perspectieven rondom vrijheid. Het publiek maakt staand een audiovisuele en interactieve reis door een re-interpretatie van de bestaande video archieven van Project Ongekend Bijzonder. Bezoekers kunnen de ‘samples’ zelf afwisselen op verschillende schermen.

 

De multimedia installatie ‘Het geluk daar is niet zoals hier’ nam de bezoekers mee in de gedachten van (ex-)vluchtelingen over vrijheid en onvrijheid. De installatie is ontwikkeld door de mediakunstenaars Farah Rahman en Mark Ridder. De basis van ‘Het geluk daar is niet zoals hier’ is een grote hoeveelheid audiomateriaal uit het interviewproject Ongekend Bijzonder. Circa 50 tot 60 interviewfragmenten zijn gemixt met eigen film opnames in samenwerking met GRNDPA film productie.

 

Techniek en interactie

De installatie is een schouwspel op een groot scherm waarop een basisfilm draait en vier losse bewegende beeldschermen in dezelfde ruimte. De basisfilm bestaat uit een aaneenschakeling van fragmenten die wordt verbonden door een voice-over die fungeert als verteller. Om de verschillende perspectieven rondom het vrijheidsvraagstuk aan de bezoekers mee te geven zijn er op de vier bewegende beeldschermen portretten te zien van mensen die vertellen over hun relatie met vrijheid. Deze losse schermen hebben elk een eigen geluidsdouche. De verteller neemt het publiek mee langs vier onderwerpen die ook in de interviews aan bod komen: redenen van vertrek, eerste indruk van Nederland, wennen aan een nieuw land en bijdragen aan de stad.

Bezoekers kunnen de ‘samples’ zelf afwisselen op verschillende schermen. Zo ontstaat een dynamisch beeld dat steeds verandert door de keuzes van de bezoekers.

 

Live performances

Makers Farah Rahman en Mark Ridder gaven een aantal live performances bij de multimedia installatie en bezoekers hadden de mogelijkheid interactief met de videobeelden en bijbehorende verhalen om te gaan.

 

Samenwerking

Bij het maakproces kreeg videokunstenaar Farah Rahman als autonoom kunstenaar de vrijheid om op basis van het interviewmateriaal van Ongekend Bijzonder tot een inhoudelijk concept te komen. In de interviews ging ze opzoek naar quotes over vrijheid. Voor het gebruik van de stemmen van de geselecteerde audiofragmenten werd om toestemming gevraagd aan de geïnterviewden. Circa 50 tot 60 interviewfragmenten zijn gemixt met eigen film opnames in samenwerking met GRNDPA film productie. Mark Ridder boog zich over de vormgeving en techniek van de tentoonstelling. Bij de uitwerking van het concept kwam de expertise van Gert-Jan van Rijn, curator van het Museon, goed van pas voor Farah en Mark.

 

De Haagse Vrijheidsweken

‘Het geluk daar is niet zoals hier’ was onderdeel van het Ongekend Bijzonder Festival Den Haag, dat aansloot bij De Haagse Vrijheidsweken.

 

Wanneer & waar

Van 16 april tot en met 21 mei programmeerde het Museon de multimedia-installatie ‘Het geluk daar is niet zoals hier’. Op de opening en op vier zondagen gaven makers Farah Rahman en Mark Ridder een live performance in het Museon. De performances vonden plaats op: 24 april, 1 mei, 8 mei en 15 mei.

 

Gebruik van de installatie

De installatie is – op verzoek – beschikbaar voor gebruik. Neem daarvoor contact met ons op.