Publicatie: Afghaanse vrouwen. Toen en nu

Met actieve steun van de Ongekend Bijzondere veldwerkers Razia Samsor en Farid Kabiri en onder de bezielende artistieke leiding van Sam Masoud, maakte in 2015 een groep van twintig Afghaanse vrouwen een serie van vier schilderijen gemaakt over hun leven van vroeger en nu.

 

Voor velen van hen was het meedoen aan dit proeftraject de eerste kennismaking met het werken met verf. En daarmee ook de eerste keer dat zij konden ervaren welke gevoelens van blijheid en trots ontstaan, wanneer het lukt om de beelden die je voor ogen hebt, ook echt op het doek te krijgen.

 

De schilderijen zijn, samen met de foto’s van de bijeenkomsten, samengebracht in deze publicatie. Het maakt dit boekje niet alleen tot een dierbare herinnering voor de deelnemers, maar ook tot een monument voor Afghaanse vrouwen in Den Haag dat van bredere betekenis is.

De bijeenkomsten en deze publicatie zijn onderdeel van de groepstrajecten van Ongekend Bijzonder in 2015. Tien vluchtelingen gemeenschappen in de vier grote steden onderzochten hoe zij hun levensverhalen op een culturele manier kunnen ‘vertalen’ en geschikt maken voor een breder publiek.

Verwante levensverhalen, co-creaties en topics