Storytelling in Mezrab

Speciaal voor Ongekend Bijzonder ontwikkelde cultureel centrum Mezrab een veelzijdig programma, met verhalen van vluchtelingen, nieuwe en oude Amsterdammers. De vier storytelling avonden op 14, 15, 24 en 30 april hadden elk een eigen invalshoek, verschillende fasen van migratie volgend.

 

14 april: Displace Caroussel

Bij de openingsavond van Mezrab selection: Ongekend Bijzonder stond het publiek centraal. Letterlijk én figuurlijk. Het publiek in het midden werd omringd door korte acts van vertellers, muzikanten, korte films en poëzie over ontheemding. Als je vlucht, kom je dan aan?
Vincenzo Castellano vertelde een Italiaans sprookje over ontheemding en de beklemmende korte film Stilleven van regisseur en voormalig vluchteling Omuk Pourhashemi nam het publiek mee in het vacuüm van het leven in een AZC. Neco Novellas verraste met zijn wonderlijke keelklanken en de dromerige stemmen van Mirte Hartland en Saliha Alienkid van Poetry Circle prikkelden met poëtische associaties over identiteit.

 

15 april: Routes & Roots

Deze storytelling avond begon met een set van acht korte verhalen, verteld door geoefende vertellers, over thema’s als thuiskomen en vertrekken, waar voel je je thuis en Amsterdam als je stad. Daarna was het open bak: verhalen, van over de hele wereld versmolten en maakten duidelijk wie wij zijn, ons mensen & wat wij meemaken en waar wij mee worstelen en van houden.

 

24 april: Connecting forth & back

Chris Keulemans vertelde over zijn wortels in Amsterdam Noord en er waren intieme verhalen van bezoekers rond het thema ‘waar hoor ik, waar kom ik vandaan? Een spannende rode draad was dat “niets zeker is in het leven.” De Ongekend Bijzonder documentaire Kleur van dromen van makers Merlijn van Schayk & Pauline van Tuyll werd vertoond. Het bijbehorende beeldend werk van Mona Javaheryzad kwam op menig ‘selfie’ te staan. Acteur Alkan Coklu was de host deze drukbezochte avond.

 

30 april: Eclectic City

Eclectic City was een muzikale ontmoeting met een rijke diversiteit aan culturen hier nu aanwezig in de stad Amsterdam. Oud en nieuwkomers, traditionele muziek en hedendaagse dansmuziek. Life muziek van Mezrab Collective, Krar player, Gerrie en Tillie Gya. Sahand Sahebdivani zorgde voor afwisseling met verhalen en poëzie.