Voices outside the Echo chamber in Framer Framed

De hedendaagse kunst expositie Voices Outside the Echo Chamber maakte het veelzijdige programma van het Ongekend Bijzonder festival in Amsterdam compleet. De expo agendeert de complexiteit van menselijke verplaatsing en ontheemding en was verwant met thema’s van Ongekend Bijzonder, zoals beeldvorming, ontheemding en identiteit van vluchtelingen. De expo werd samengesteld door curator Katayoon Arian en was van 29 april – 3 juni 2016 te zien bij de expositieruimte van Framer Framed in de Tolhuistuin..

De expositie Voices Outside the Echo Chamber was het resultaat van een samenwerking met Framer Framed, platform voor kunst en cultuur. De exposities en programma’s van Framer Framed bevinden zich op het snijvlak van hedendaagse kunst, visuele cultuur en kritische theorie & praktijk. Het maatschappelijk engagement in het werk van Framer Framed en de ideeën voor een expositie rond het thema “de rondreizende mens” sloten goed aan bij de ambities van Ongekend Bijzonder om een hedendaagse kunst tentoonstelling over en met vluchtelingen tot stand te brengen.

 

In haar expositie zette Katayoon het humanitaire perspectief tegenover het discours van categoriseren en de hang naar grensbewaking. Arian selecteerde werken van: Lawrence Abu Hamdan, Angela Anderson, Kaya Behkalam & Azin Feizabadi, Libia Castro & Ólafur Ólaffson, Banu Cennetoğlu, Harun Farocki, Foundland, Maryam Monalisa Gharavi en Daniela Ortiz.

 

Randprogrammering Ongekend Bijzonder

De opening van de expositie werd opgeluisterd door de life cinema performance ‘Eurovisions’ van de videokunstenaars The European Souvenirs (met o.a. Farah Rahman). Tijdens de tentoonstelling periode organiseerde Ongekend Bijzonder op 28 april een programma met korte films Remapping Europe screenings: Migrant perpectives & superdiversity en aansluitend een lezing van hoogleraar stedelijke geografie Ilse van Liempt.

Op 3 mei organiseerde het team van Ongekend Bijzonder een rondleiding met vluchtelingen door de expo en aansluitend een debat met curator Annemarie de Wildt, hoogleraar migratierecht Thomas Spijkerboer en Ongekend Bijzonder veldwerker Inesa Jasarevic.