Levensverhaal Son Huu Tran uit Vietnam

Na een mislukte vluchtpoging doet Son Huu Tran in 1979 een nieuwe poging om te vluchten uit Vietnam. Tijdens een storm worden ze van hun half volgelopen boot gered door een Nederlands schip. Vanaf Singapore vliegt het gezin naar Nederland. Inmiddels is hij gepensioneerd en besteedt zijn vrije tijd als vrijwillig gastdocent en huiswerkbegeleider.

Son is in 1947 geboren in een vissersdorp in het onvruchtbare midden van Vietnam. Zijn ouders hebben dertien kinderen en het leven is er moeilijk. Na de Tweede Wereldoorlog wordt Vietnam opgesplitst en begint Son een nieuw leven als Zuiderling.

Na de middelbare school verhuist hij naar de hoofdstad Saigon om natuurkunde te studeren. Aan de universiteit ontmoet hij zijn vrouw. Totdat Saigon in 1975 valt, is Son natuurkundedocent. Het stel is net getrouwd en heeft een huis gekocht. De droom van een gezamenlijke toekomst in Saigon spat uiteen. Zijn vrouw is zwanger als Son wordt afgevoerd naar een heropvoedingskamp, waar hij twee jaar werkt en gehersenspoeld wordt. Eenmaal terug mag hij niet in Saigon wonen of werken. Son Tran en zijn vrouw willen vluchten, dus leert hij varen. De eerste vluchtpoging mislukt. In 1979 doen ze een nieuwe poging, al is zijn vrouw dan zwanger. Tijdens een storm worden ze van hun half volgelopen boot gered door een Nederlands schip. Vanaf Singapore vliegt het gezin naar Nederland. Twee weken later wordt hun dochter geboren.

 

Na zes maanden krijgt het gezin een huis in Dronten, waar Son Tran vier maanden later vrijwillig technisch onderwijsassistent wordt op een middelbare school. Na een jaar solliciteert hij bij ruim 60 scholen. In Utrecht wordt hij aangenomen en in 1984 verhuist hij naar Nieuwegein. Naast zijn werk studeert Son om ook in Nederland natuurkundedocent te worden. Hij wordt opnieuw vader, is voorzitter van de Vietnamese gemeenschap in Nieuwegein en sluit zich aan bij een milieueducatiecentrum. Samen met zijn vrouw maakt hij een natuurkunde-scheikunde-wiskunde-biologie woordenboek voor leerlingen. Son is inmiddels gepensioneerd en besteedt zijn vrije tijd als vrijwillig gastdocent en huiswerkbegeleider. Hij is opa geworden en hoopt dat zijn kinderen zullen bijdragen aan deze samenleving. Ooit wil hij terug naar een vrij Vietnam.

 

 

Kunstwerk uit de collectie van het museum
Son vindt het kunstwerk Tank Man een ontzettend dappere man, omdat hij durfde op te staan tegen de communistische partij in China. “We hadden in Vietnam dezelfde situatie, maar we durfden zoiets niet te doen. Dit was in de jaren ’80, na de val van de muur en opstand in Rusland. Iedereen wachtte in China op dat er iets zou gebeuren. Ik hoop dat op een dag iemand zoals hij nog succes zal hebben.” Het beeld van de Tank Man, van de kunstenaar Fernando Sanchez Castillo (2013), roept bij Son bewondering en schaamte op. Hij vindt dat hij eigenlijk ook in opstand had moeten komen maar durfde niet. Hij hoopt dat er mensen als de Tank Man zullen volgen die ook opstaan tegen dictatoren en die een voorbeeld kunnen zijn voor mensen in andere generaties.

Verwante levensverhalen, co-creaties en topics