Levensverhaal Emyu, vluchten uit Ethiopië

In 1992 vlucht Emyu uit Ethiopië. Ze woont in Utrecht, waar ze trouwt en twee kinderen krijgt. Naast discipline, geeft ze haar zoon en dochter de warmte van en de liefde voor de Ethiopische cultuur mee.

Emyu groeit op in Addis Ababa. Ze komt in 1992 op 22-jarige leeftijd naar Nederland om verder te gaan studeren, omdat de oorlog Ethiopië onveilig maakt. Het vreemde land en het volle asielzoekerscentrum waarin ze terecht komt, maken haar voorzichtig en soms bang. Gelukkig ondersteunen mensen haar na aankomst in het vinden van haar weg. In Ethiopië volgde Emyu, na de middelbare school, twee jaar een technische opleiding. In Nederland moet ze eerst de taal leren. De in Ethiopië behaalde diploma’s zijn hier niet geldig, waardoor doorstuderen er niet van komt. In plaats van een technische opleiding, volgt ze één jaar een administratie- en een massageopleiding. Ook doet ze een cursus business.

Sinds 1993 woont Emyu in Utrecht, waar ze trouwt en twee kinderen krijgt. Naast discipline, geeft ze haar zoon en dochter de warmte van en de liefde voor de Ethiopische cultuur mee. In 2007 opent Emyu een webshop voor Ethiopische kleding en sieraden. De winkel wordt helaas niet winstgevend. Nu ontwikkelt ze samen met anderen een cateringbedrijf in Ethiopisch eten. Ook zit ze in het comité dat jaarlijks een ontmoetingsdag voor Nederlanders en Ethiopiërs organiseert. Ze hoopt de Ethiopische en Nederlandse samenleving dichter bij elkaar te brengen. Daarnaast helpt Emyu vrijwillig bij het opzetten van een communicatiecursus voor ouders en kinderen en is ze actief voor een vrouwenclub waar vrouwen uit allerlei culturen voor elkaar en andere buurtbewoners koken. “Als er iets te doen is in de buurt, ga ik daar graag naartoe. Ik begroet mensen altijd en praat met hen als ik boodschappen doe. Ik houd van contact met mensen.”

 

 

Kunstwerk uit de collectie van het Centraal Museum

Emyu kiest een schilderij van Abraham Bloemaert ‘De aanbidding van driekoningen (1624), vanwege de grote rol van het christelijke geloof in haar leven. Het geloof in jezelf, in religie en in het leven zijn voor haar cruciaal. Voor Emyu past dit bij haar overtuiging dat we als mensen de eenheid van drie elementen zijn; ziel, geest en hart. “Jezus is voor ons op aarde gekomen, als geschenk van God. De hele wereld is deel van één moeder, we zijn allemaal familie voor het christendom.”