Levensverhaal van de boxer

Levensverhaal van man die vluchtte uit Afghanistan.

[i]:Goeiedag meneer [naam].
[r] Goeiedag.
[i] Welkom op ons interview. U heeft een.. Ik zie beneden een kranten.. krantenartikel. Wilt u alsjeblieft die even..
[r] Dat bedoelt u?
[i] Laten zien en.. Ja
[i] Ja graag. En daarover iets vertellen.
[i] Ja. Gaat uw gang.
[r] Ja, dit is sportkrant [onverstaanbaar] in Afghanistan. Jaar ’86.
[r] Toen ik was in nationale team. Ik ging naar.. voor training en ook naar wedstrijd in Rusland … … Tajikistan, Uzbekistan en Tasjkent. Dat was allemaal voor de boksen. Kunt u vragen over dit en kan ik antwoorden geven aan u.
[i] In welke hoedanigheid? Als teamlid van het Olympische…
[r]Nou, dus eigenlijk in Afghanistan. Die sportcomité daar heette “Olympic’, ‘Afghanistan Olympic’ voor de boksen of overal. Dat betekent dat sport federation en komt ook via boksen dus boks federation en ook via Olympic. Daar heb ik via nationale team heb ik deelgenomen voor die wedstrijden en ook voor de training, in Rusland. Toen was hele “Sovetski Souz’.. Alle Rusland was samen.
[i]: Sovjet Unie.
[r] Sovjet Unie. Ja. Toen waren Sovjet Unie. Uzbekistan, Tajikistan, Tasjkent allemaal samen waren. Ja, dat was zo.
[i] Dat was in het jaar 1986?
[r] ’86, ja.
[i] En hoe is die hobby ontstaan? Hoe bent u terecht gekomen in Rusland?
[r] Als.. Via sporten, want dit was na mijn interview. Toen ben ik terug.. kwam uit Rusland. Dan krijgen wij die hele, beste en nieuwste zender. Dat heet “Kabul New Times’, die alle schrijven met Engels. Dit heb ik interview gedaan met Kabul New Times. Dit is voor mijn interview.
[i] Dat is een hele oude foto en krantenartikel. Ja.
[r] Toevallig in deze tijd, daar was allemaal.. Dit is krantenartikel. Ik heb dit gekopieerd. Als kranten allemaal zo wit en zwart, weet je?
[r] Maar in mijn tijd in Afghanistan waren niet zoveel kleuren foto gebruiken. Als ook.. Ik heb veel foto’s in die tijd allemaal in zwart en wit. Ja. Boks is mijn leven. Ik heb alles met boksen gedaan. Toen ik klein was, tien jaar, begon ik met de boksen. En ben nog steeds bezig met sporten en sinds 2000 ben ik naar Nederland gevlucht als asielzoeker. Ik woon nu hier, maar vroeger woonde ik in Alkmaar. Sinds vijf jaar ben ik verhuisd hier in Zoetermeer. En nu woon ik hier. En ik heb hier soort activiteiten, sportactiviteiten. Ik altijd deelnemen met de activiteiten met de sport en ook met Zoetermeer. Ik heb ook les gegeven in ‘Haagse Directe’, samen met een andere bokstrainer. En Haagse Directe die zit in Den Haag. Dat is een heel grote boksschool, waar ik ook gezamenlijk les met de andere boksleraren als jeugdtraining. Dus in de leeftijd vanaf 7 tot 14 jaar. Die allemaal, ja.. Dit is gewoon ik doe mee. Woensdag en zaterdag, de lessen zijn woensdag en zaterdag.
[i] Welke school zei u?
[i] ‘Haagse Directe’
[r] Ja. Ja, ik had hier vroeger in Zoetermeer.. Ik heb samen met de Kai Sei, Zoetermeerse karateboksschool. Ik heb samen les gaf boksen. En ook in Alkmaar. En ook op bij sommige scholen, hoge scholen, middelbare scholen, ik heb les gaf voor de kinderen toen en ik was in Noord-Holland.
[r] Ja. Ik begon mijn carrière, hier als ik kwam in Nederland. Toen ik was in Kampen.
[i] Wanneer was het in Kampen?
[r] Ja, in 2000. Ja, daar ik moest ook boksen, maar toen had ik geen vergunning verblijf. Ik mocht niet wedstrijden, want wedstrijd was in Duitsland. Ik mocht niet naar Duitsland gaan. Daar heb ik heel mooie training gehad. Dat was boksen. En nog steeds ben ik bezig. Ik doe niks meer dan sporten. Ik ben bezig hier en dus wordt boksen een soort mijn hobby. Ik doe altijd met die boksen.
[i] Boksen.
[r] Ik leef met sporten, kan niet zonder sporten verder te gaan. Ja.
[i] U zei dat u in 2000 naar Nederland bent gekomen. Hoe was dat om naar Nederland te komen?
[r] Ja ik heb ook gezegd, als asielzoeker gevlucht van Afghanistan naar Nederland.
[i] Ja. Hoe was dat? Wat.. Hoe heb jij dat ervaren om naar andere land te komen? Wat was anders?
[r] Wat bedoelt u?
[i] Wat was anders? Een ander land, maar, wat..
[r] Het verschil tussen Afghanistan en hier?
[i] Ja. Mensen hebben in Afghanistan heel veel moeilijke leven. En dus ook, heb je, kun jouw leven niet garanderen, weet je? Elke moment wacht je wanneer ga je dood. Dus echte oorlog, weet je? Dus je kan het niet garanderen. Je kan een maand, een dag of een jaar leven, weet je. Veel mensen moeten vluchten. Ik ben ook gevlucht van Afghanistan. Want daar is levensgevaarlijk. Wij kunnen niet met je hele familie daar leven. Dat is de enige manier om te moeten vluchten, dat was niet bedoeld om gelijk komen naar Nederland. Gewoon moeten naar veilige plekje toe te gaan. Dat was gewoon … eerste keuze om te gaan vanuit komen vanuit Afghanistan, maar toevallig ben ik hier gekomen. Eindelijk in Nederland, beginnen met kampen, OC, AZC en krijgen vergunning verblijf. En dan krijgen we huis in Alkmaar.
[i] Was dat jouw keuze om naar Alkmaar te gaan, of …?
[r] Nee. Eigenlijk, dat was gewoon zo. Ja. Mocht je zelf beslissen waar mag ik wonen. Want toen ik wist helemaal niet het niet welke stukken van Nederland kan ik leven. Want voor mij was ook Den Ham.. dat heet Den Ham – Vroomshoop, dit is dicht bij Zwolle Dat is een klein dorpje, maar was heel rustige dorp. En ja, ik vond het toen een hele goeie plek. Want daar was een heel grote boksschool “DiVago”. De trainer was een aardige persoon, [naam], [naam]. Ik mocht altijd bij zijn boksschool gaan. Maar ik betaalde niks toen. Ik was vier, vijf dagen was bezig met de training daar. Gewoon eh, hun waren voor mij heel blij. Mocht daar gaan trainen. Dat was zo. Maar toen ben ik verhuisd, ik krijgen vergunning verblijven. Ik mocht blijven in Nederland. Ik heb een huis gekregen in Alkmaar. Dat is ook in een klein dorpje, dichtbij Alkmaar. Dat is in Warmenhuizen, tussen Alkmaar, Schagen, in die stukken van Noord-Holland. Dat was ook een mooie dorpje, en ook … had ik veel kennis met heel veel Nederlanders.
[i] Kennissen?
[r] Kennissen, ja.
[i] Vrienden? Ja, vrienden en vriendinnen. Allemaal aardige mensen.
[i] Oké. Wat had je met die mensen? Wat voor activiteiten deed je met die mensen?
[r]Ja. Gewoon vriendelijke mensen. Vaak ja, dat is een klein dorpje. Die mensen zijn heel aardig. Heb je iets problemen, dan kunnen hun gelijk komen jou helpen, weet je? Woon je in een dorp, jij maakt niet het verschil waar ik woon. Het is een soort familiewonen in dorpen, weet je? Als komen bij stad. Stad is helemaal anders dan dorpen, weet je? Ik woon hier in Zoetermeer vijf jaar. Ik woon in een flat. Ik heb wel gewoon ‘hallo”, “hi” en “groetjes” met de buren. Ik heb echt geen kennis met die buren, weet je. Iedereen zijn bezig met eigen werk en eigen doen. Wat moeten doen en wanneer gaan weg? Maar als je woont in een dorp in een eengezinswoning, dan met iedereen kennis hebben. Elke moment ga ik naar buiten en ga ik voorstellen en kennis maken met de buren. Maar hier is het.. In grote steden, dat kan niet.
[i] Om even terug te komen op het leven in het dorp. Kwamen Nederlanders bij jou thuis? [R) Ja, natuurlijk. Ik heb nog steeds vrienden en vriendinnen. Hun komen bij mij hier op bezoek. En ik ga ook daar. Want ik vind dit stukje van Noord-Holland, dit is een eerste leven van mij. En kinderen waren allemaal hebben daar vrienden en vriendinnen. En nog steeds heb ik contacten daar. Beter dan hier, weet je, als buren. Want toen ik kwam hier in Nederland. Kinderen moesten ook naar school gaan. Maar dit probleem was taal. Maar ik moest zelf wel gaan naar de Nederlandse taalschool. Maar kinderen begonnen met gelijk naar school gaan. Mijn buren kwamen bij mijn huis. Hun helpten met alles, met rekenen, met lezen, met geschiedenis, met mathematiek, allemaal. Die buren helpten mijn kinderen. Hun waren heel blij, alles. Helpten mij met schoolmaterialen met mijn kinderen. Dat was gewoon zo.
[i] Hoe vond je dat Nederlanders kwamen thuis en hielpen jouw kinderen?
[r] Ja. Prachtig. Ja, ik altijd genieten van dit soort aardige mensen. Als voor mij maakt niet uit, maar als ik zeg als menselijk, ja. Dat is leven. Hoe moeten we met andere mensen omgaan, hè? Kan je heel veel leren. En dat is een soort leven, kan je met heel veel mensen gaan, maar met welke? Jij gaat bepalen zelf als eerste zien en gaan samen met elkaar praten en dit wie is die mensen. Kan je wel goeie contact nemen met hun . Ja. Ik heb nog steeds goeie contacten met hun. Dat vergeet ik nooit.
[i] Vrienden voor het leven?
[r] Ja, natuurlijk. Wij zijn Afghaans. Wij hebben zo. Ja sommige mensen. Als vrienden of vriendinnen met iemand, als die gaat verhuizen van de ene stuk naar de andere stuk van land en dan die mensen waren daar, die vergeten jou. Ja. Ik ga nieuwe vriend zoeken. Ja, maar voor ons is anders. Als een vriend goeie vriend is, die blijft voor altijd, maak altijd vriendelijke contact. Dat is zo, ja. Met beste Nederlanders, ja, daar ken je nooit klagen van. Dus het leven wordt beter voor mijzelf, voor mijn kinderen. Dan hoef je niet te zeggen: overal geld brengt niet geluk, weet je? Maar goeie leven brengt geluk. Dat is zo. Ik ga niet achter de geld, maar voor het goeie leven. Ik ben heel veel goed. Ik wil zo doen.
[i] Als ik het goed begrijp dan heb jij iets geleerd van Nederlanders, van je goeie vrienden. Wat voor impact heeft dat op jou gehad als persoon? Ben je veranderd?
[r] Ja natuurlijk. Jij mag zelf bepalen, weet je. Mensen altijd denken, ja, hoe moet ik veranderen, weet je. Jij bent gewoon een mens, weet je. Jij moet de manier van leven ga je leren, weet je. Jij moet zo accepteren omgaan met andere mensen, weet je. Dat is belangrijk. Dan kan je heel goed komen. Zeggen, ja dat is zwart, dat is wit, dat is andere geloof, dit is andere geloof. Nee wij zijn mens, wij kijken altijd menselijk. Wij zijn mensen. Omgaan met andere mensen, dan hoef je niet te gaan achter de kleur, achter de geloof, achter de anders. Wat ben jij, dat is jou.. Voor jou. Laten we niet zeggen als ik ben zo, jij moet ook als mij zijn. Nee. Jij gaat wijzen hoe je met andere mensen moet omgaan. Dat moet je leren. Dat doe ik zo in Nederland.
[i] Ja. Je zegt dat je ook veranderd bent door de omgang met de Nederlanders, met goeie vrienden van jou. Hoe ziet dat uit? Hoe vertaalt zich in je leven? Doe je anders dan normaal? Dan dat je normaal deed, bijvoorbeeld in Afghanistan of..
[r] Ja, voor mij eigenlijk dat is niet veranderd. Ik was al eigenlijk zo in Afghanistan. Maar ik hou alleen heel van sporten. Waar plekje zit van het sporten. Voor mij maakt niet uit welke sport: boksen, karate, kickboks, freefighten, voetballen, volleyballen, tennissen, ik doe alles. Voor mij is maakt niet uit. Maar waar is sporten, ik ga daar binnen. Wedstrijd houden, vaak bij wedstrijden, van kickboksen, voetbal, volleybal. Ik ging gewoon daar, weet je. Anders doe je dit niet, dan ben je niemand. Moet jijzelf proberen met de andere mensen omgaan. Dat is gewoon leven. Volgens mij dat is alles. En als u denken, dat mag zelf bepalen. Wat is verschil tussen hier en Afghanistan? Het verschil niks. Vaak de mensen. Hoe moeten opvoeding? Opvoeding hebben om te weten wij zijn mens, wij mogen als mensen leven. Ik ga zo door… met andere mensen. Ja ik vond het heel prima. Ik kan niet nog bijvoorbeeld een soort denken: o ja, ik ga weer na paar jaar weer jong worden. Ik moet andere situatie nemen, andere richting kiezen. Ja, ik heb al mijn richting heb ik gekozen, weet je, toen ik klein was. Nu ben ik nog steeds bezig. Ik doe hier ook alles, bijvoorbeeld ik heb heel veel gedaan. Zelf denken, weten dat veel mensen wonen hier in Nederland. Wonen hier veel mensen wonen, maar alleen denken aan uitkering, weet je. Alleen denken aan uitkering, maar ik was niet zo. Ik zeg ik ben jong. Ja, ik voel me nog steeds jong. Ik kan, al je heb geen energie, je kan wel werken. Maar we moeten niet smoesjes maken voor je leven. Ja, ik kan niet, want ja, die taal, ja. Als ga je binnen mensen, dan kan heel veel dingen leren. Taal leren, praten, bijvoorbeeld cultuur, alles leren. Jij gaat tussen de mensen, ja. Als jij thuis blijven, ja ik ga wel gewoon uitkering nemen. Dit is Nederlands, vast heel moeilijk voor mij. Ja, ik kon niet leren. Maar laten we maar proberen. Ja. ik zelf geprobeerd. Ik heb bijvoorbeeld opleiding gedaan voor een steenhouwerij. In natuursteenbedrijf heb ik wel gewerkt. Zes maanden opleiding gedaan in Utrecht. En daarna heb ik gewerkt in Dapper Harder. Dat is een steenhouwerij in Hoorn. Ik had heel veel gewerkt daar, weet je. Ik was naast het sporten, ik werkte daar ook.
[i] Wat voor werk was het? Wat deed u precies?
[i] Ja
[r] Steenhouwerij. Je maakt veel stenen voor begraafplaatsen, dorpelen, allemaal gaan zoeten, zagen, dit soort dingen. Het gaat allemaal bij steenhouwerij. Toen waren eindelijk 2009 was een soort crisis kwam. Ik krijg niet de kans om veel daar werken, weet je. Drie jaar heb ik wel gewerkt. Toen na drie jaar ik mocht niet daar meer werken. Ik krijg ook niet contract verlengen. Dan ik word werkloze. En drie maanden WW gekregen en daarna weer begonnen met, ja… Ik moest ook verhuizen hier, hè. Dat was het probleem, mijn vrouw was daar in dorp alleen. Kon niet bijvoorbeeld familie, niemand was.. Alleen was contact wel met Nederlanders, maar niet met familie anders. Door de advies van de huisarts ik krijg hier voorrang Zoetermeer huis, weet je, 2009. En gelijk ik heb een andere opleiding gedaan voor taxichauffeur. Ik heb pasje gehaald. Ik moest werken in Alkmaar. Maar toevallig tegelijkertijd ik huis gekregen in Zoetermeer. Toen ben ik verhuisd naar Zoetermeer.
[i] U bent verhuisd naar Zoetermeer zegt u. Wat was de motivatie, wat was de reden? Heeft u gekozen omdat..
[r]Ja. Eigenlijk dat was een klein dorpje. Mijn kinderen waren al groot. Moeten naar andere school gaan, middelbare school gaan. En dat was afstand van mijn huis tot die school was 8 km. En hun moesten elke dag fietsen tot daar en komen terug. Door dat. Was die.. Het probleem was ook met de bussen. Hadden we tot vier uur een bus, na vier uur geen bussen rijden naar die stad. En ook ‘s ochtends niet vroeg. Alleen een keer ‘s ochtends moesten.. Als mensen moesten naar Schagen gaan. Gewoon was bus, de rest was gewoon een keer per uur tot vier uur was bus. Ik dacht gaan we naar grote steden, dan kan je ook voor de kinderen nu zorgen. Ja die waren allemaal hier, de middelbare scholen die gaan door. Maar samen op school, zijn dichtbij. Ik heb geen probleem met de school. En ook hobby ook sporten. Ik ben nog bezig in de Haagse Directe met sporten, met boksen. Dat is voor mij … en ook werken als taxichauffeur bij Connexxion in Den Haag.
[i] Het was.. De keuze voor Zoetermeer was min of min of meer praktisch.
[r] Ja, praktisch.
[i] Niet zozeer dat u zei: o, ik heb daar heb familie of..
[r] Dat was ook de reden, dat was ook de reden.
[i] Ja. Vertel is daar meer over?
[r] Ja, hier zijn heel veel als je kijkt in Zoetermeer wonen heel veel Afghanen. Denk ik 1200 of 1500 Afghanen wonen in Zoetermeer. Kijk goed, met die mensen ga je kennismaken. Dat is gewoon zo. Dat ik ook voel je niet meer als buitenlander, weet je. Dat is ook een reden om te komen hier in Zoetermeer.
[i] En met dat netwerk, nu al opgebouwd met de Afghanen?
[r] Ja, eigenlijk hier kun je niet het netwerk maken. Mijn eigen netwerk is gewoon sport, weet je? De netwerk van die mensen als sport. Ja, Afghanen hebben wel kennissen, als ga je naar buiten, als die speciale dagen komen bezoeken. En wij gaan ook naar hun huis als bezoek. Zitten praten, dat is anders, als een soort netwerk kan je [onverstaanbaar]. Maar netwerk van ons is alleen sporten. Dat is gewoon.
[r] Interessant. Je bent hier gekomen eigenlijk om netwerk op te bouwen ook met de Afghanen, maar dat is dus niet zo.. Ja, eigenlijk niet zo close.
[r] Nee, eigenlijk dat is doel van mij was de kinderen kunnen makkelijk naar te school gaan, weet je? Zo ga je naar hogeschool of middelbare school. Daar was alleen basisschool. Van basisschool moeten ze naar middelschool gaan. Nu zijn allemaal, ja.. Ik heb vier kinderen. De jongste is tien.
[i] En de anderen? Anderen: oudste is 22 en 19 en 17. Hun waren allemaal bij een goeie opleiding en goeie richting gekozen. De oudste elektrotechniek en tweede zoon heeft economie, richting banken en verzekering. Dat is tweede jaar van hem en wordt het derde jaar. En nog mijn dochter is Zorg, het eerste jaar. Hun waren allemaal dichtbij, kunnen gewoon gelijk… En daar ook dat ze makkelijk kunnen stage vinden. Rond de omgeving van Zoetermeer en Rotterdam, Den Haag, Delft en die kant allemaal dichtbij. Dat is ook opgelost van stage. Daar was ook, was moeilijk om dan stage gaan, waar moet je? Hun moesten gewoon naar Alkmaar of naar Amsterdam, die kant om te komen. En nu is het gewoon anders dan daar. En nog voor mij als sport als mijn hobby’s. Ik kan ook hier altijd, maar wat ik wil, kan ik doen.
[i] Vertel eens meer over je kinderen. Ze zijn nu aan het studeren. Werken ze nog? De oudste..
[r] Nee.
[i] Nog niet. Ze zijn allemaal aan het studeren. Mooi. Kun je alsjeblieft vertellen hoe ziet je dagelijks even eruit, bijvoorbeeld hier in Zoetermeer?
[r] Ja. Ik hoeft niet te klagen. Ik ben er blij van alles. Ik heb alles normaal leven. Ik, ja.. Dat staat bij de persoon. Hoe gaat zelf kiezen om te leven. Dat is belangrijk wie jij zelf. Als jij maakt moeilijk, als ga je in paleis van de Koningin wonen, dat is voor jou is moeilijk. Als zelf willen makkelijk voor je maken, dat is alles. Kun je makkelijk leven. Ik kan makkelijk leven. Ik kan altijd omgaan. Ik heb werk. Ik heb hobby’s en ook kinderen allemaal een goeie opleiding. Dan hoef je niet zeuren of klagen. Ik ben heel blij voor mijn leven. Hier in Nederland. Ja, want als zo zeggen wij altijd, dat is in mijn eigen woorden. Ik moet altijd bedanken voor die mensen, weet je. Voor mij is niet zo belangrijk, maar mijn kinderen mogen leven. goeie leven hebben. Dat is … gewoon. Dat kan je niet in eigen land doen. Je weet de situatie van eigen land. En hier niemand gaat jou bemoeien met het leven. Als jij bent goed, andere mensen gaat niet bemoeien met jou. Zeggen hier wonen crimineel, hier wonen moordenaar, hier wonen dieven. Nee. Laat het maar. Jij zelf maakt. Geef jij zelf voorbeeld voor anderen. Altijd niet denken negatieve, ik denk niet negatieve. O hier wonen veel in Palenstein, hier wonen veel criminelen. Nee. Nee. Laat maar criminelen. Naar eigen doel toe. En jij maakt voor jezelf een voorbeeld om andere mensen te kijken, ja, wie ben jij. En niet zeggen: o, dit is criminele wijken, iedereen is crimineel. Nee, dat kan niet iedereen crimineel zijn.
[i] Vind je je buurt mooi? In de buurt waar je woont. Is het veilig? Hoe voel je je eigenlijk hier?
[r] Ja. toen kwamen we hier, veel mensen zeggen dit is die wijk Palenstein. Dat is een heel criminele wijk. Veel Antillianen, veel Arubanen, veel, ja, dieven mensen. Die zo en zo wonen. Toen woon ik hier nog steeds, ik vind niks, ja, allemaal goed. Dit hangt van de persoon af. Hoe ga je zelf reageren? Ja. laat maar, als crimineel, daar zitten achter de criminelen, politie. Jij bent niet de politie. Jij moet bezig met de eigen dingen. Ik doe zo. Maakt mij niet uit. Als ik ben. Wat ik moet voelen hier zelf. Dat doe ik voor mijzelf. Niet voor anderen. Want hier niet bemoeien, niemand bemoeien mij. Dus ik ga naar werk en ik ga naar sporten. Dat is gewoon. Elke keer misschien 6, 7 of 8 keer per dag, ik ga, ik kom naar huis en terug naar buiten. Want.. Ik heb als taxichauffeur, ik heb bepaalde programma. Ik ga naar mijn werk en kom terug naar huis en weer naar werk elke dag. Die auto van het bedrijf is bij mij thuis. En ik doe gewoon gebruiken als werken. En ook als ik ga naar sporten en ook boodschappen. Elke keer moet ik naar beneden gaan en dan kom ik naar boven. Niemand gaat mij bemoeien hier. Niemand!
[i] Heb je geen ervaringen mee nog.. Slechte ervaringen in de wijk?
[r] Nee, nee, nee. Ik vond nooit last van die mensen. Nee.
[i] Niet lastig gevallen, niet ingebroken?
[r] Ja, dat is wel gebeurd hier, bij andere buren. Maar niet bij mij gelukkig. Inbraak en diefstal, komt wel… gebeurt het wel. Ja. Als komt, wat kan je doen dan?
[i] Ja.. U vertelt hele boeiende en interessant verhaal, moet ik zeggen. Want, ik weet dat heel veel mensen eigenlijk ontevreden zijn over het leven in Nederland. Want ze kunnen zich niet aanpassen, ze kunnen.. Ze hebben cultuurshock of ja, het opvoeden gaat niet goed. Misschien kun je wat meer vertellen, want je hebt vier kinderen, heb je verteld. Hoe gaat met opvoeden? Hoe pak je dat aan, anders of?
[r] Ja, maar. Dat heb ik jou net verteld. Dit hangt van persoon af. …. Ja, wat is hier in Nederland is een vrij land. Niemand gaat jou bemoeien met jouw religie, met jouw cultuur, met jouw kleur. Ja. De mensen hebben niet zo veel tijd om te gaan naar jou. Ik ben als moslim, ik ben blij. Ik kan naar moskee gaan, bidden. Dat is, maakt niet uit, ik ga thuis bidden of ik ga naar moskee. Als ik ga eigen culturele dagen vieren, bijvoorbeeld feest vieren, hebben wij Suikerfeest of andere feesten. Dat doen wij, niemand gaat staan tegen ons: “Waarom doe je dat?”. Waarom dan, ik moet zeggen ja die mensen z’n cultuur is niet goed. Iedere cultuur, iedere landen hebben een goeie cultuur en ook een slechte cultuur. Maar wij moeten niet zo mensen zijn om altijd naar negatieve te kijken, weet je? O dat is, kijk eens naar de negatieve cultuur hier. Ja, dat is beter. Dat is beter, wij gaan goeie cultuur van dit land pikken en maken mix met de eigen goeie cultuur. Wordt het allemaal goed. Maar hoef je niet te denken aan de negatieve cultuur.
[i] Ja, daar ben ik op zoek naar wat je zegt dat je het goeie daaruit haalt. Maar wat is dat goeie? Kun je een voorbeeld van noemen?
[r] Ja. hier, jij bent.. Jij hebt recht op alles goeie. Ga je naar buiten, ga je boodschappen. Niemand gaat tegen jou staan: “He, Waar ga je naar toe? Hoe laat is dit?”. Ja, niemand durft dat tegen jou te zeggen. Dat is goeie cultuur. Als ga je naar je eigen land, ben je in eigen land. Zo denken iedereen is jouw vader, weet je. Als ga je naar beneden: ‘He, waar ga je naartoe?’. ‘Ik ga naar boodschappen’. ‘Wat ga je boodschappen? Hoe laat is dit?’. Dit is ja zeggen allemaal hangt van je persoon af. Hoe pik je de goeie cultuur en hoe ga je pikken de goeie cultuur en bij het goeie eigen cultuur mix maken, weet je? En hier is allemaal prima, mag je zelf bepalen. Ga je niet naar de richting criminelen, ga je niet richting zwarte, ga je niet naar de slechte dingen. Niemand gaat jou bemoeien. Als jij wil, je echt gaat leven als goeie persoon, jij geeft voorbeeld voor andere mensen. Zeggen, die.. Iedereen zit niet naast jou om te kijken: ‘o die jongen is crimineel’ of waarom gaat hij elke keer naar buiten. En een dag gaat tien keer naar huis en ook buiten. Niemand staat dat voor. Als iemand gaat onderzoeken dat is van politie. Niemand gaat hier werk van de politie doen. En daarom, iedereen gaat.. ik ben zo blij voor dat. Elke persoon doet eigen taak. Ik bedoel eigen taak wat ben je handig, waar ben je handig? Jij bent bezig daar. Als je niet handig bent bij iets, ga je daar bemoeien met andere mensen. ‘Hé dat moet je doen, zo moet je het doen, nee’. Zeggen, vriend, ga maar eigen werken. Hoef je niet mij bemoeien. En hier de mensen gaat niet met allerlei soorten dingen gaat mix maken. Een keer komen bij mij, een keer bij anderen. Nee, iedereen zijn bezig met eigen doen. Nou, dat vind ik heel super, weet je? Daarom kan je goed leven. Moet je met de mensen aanpassen, weet je? Aanpassen, hoe ga je leven. Hoe kies jij… voor je leven? Als zeggen slechte mensen als ga je buiten slechte dingen… kleine slechte dingen [onverstaanbaar]. Dan ben je zelf slecht. En het wordt nog erger. Dat bedoel ik. Onze kinderen gaan ook naar werk of naar school. Dat doet toch eigen weg. Recht naar school en komen terug naar huis. Niemand staat tegen hun: ‘En waarom ga je naar school?’ Daarom ben ik heel veel blij en dat is veranderd voor mijn leven.
[i] Dat is een stukje mentaliteit. Begrijp ik het goed? Dat mentaliteit bij Afghanen anders is dan de mentaliteit bij Nederlanders?
[i] Ja, dat is enige die mentaliteit zijn.. Iedere persoon heeft eigen mentaliteit. Maar de veiligheid in land is belangrijk, weet je? Dat is bedoel ik. Ik ga niet achter de mentaliteit. Maar ik ga nu in dit moment achter de veiligheid. Mentaliteit dat is jou, dat zit bij jou. Jij kan gebruiken altijd. Maar als heb ik geen veiligheid, dat is gebeurd nooit. Hier kan je rustig leven. Ga je door. Hier is het allemaal veilig, als ga je ‘s avonds buiten of overdag, dat maakt niet uit wanneer. Dus jouw veiligheid. Daarom iedereen doet eigen taak, met de eigen manier. Politie zitten of medewerkers of supermarkten, iedereen, persoon gaat met eigen taken door.
[i] Kun je alsjeblieft nog een ander voorbeeld noemen? Je hebt genoemd dat je hier veilig woont, dat niemand bemoeit zich met jou. Maar wat doe je anders? Hoe kijk je naar je leven, bijvoorbeeld toen je in Afghanistan was? Wat zie je dan als je naar jezelf kijkt?
[r] Naar jezelf kijken? Ik begrijp wat jou bedoelt. Want daar is het een soort rommelige leven, weet je, in Afghanistan. In de oorlog altijd blijft zo rommelig, weet je? Hun zijn.. Weten niet precies wanneer ik ga dood. En hun kunnen niet goeie programma maken voor het dagelijkse leven. Dus kan niet voor een dag, een week of een maand een schema maken. Zeggen bijvoorbeeld die dagen ik doe dat en die dagen doe dit. Dat is helemaal onmogelijk daar. En hier kun je zelf [onverstaanbaar] programma maken voor tien jaar, voor vijf jaar.
[i]Voor eigen leven.
[r] Voor eigen leven. Zeggen hier schema, zeggen: dit maand ik doe dit, dit maand ik doe dit. Dit gaat gewoon door. Dat is allemaal belangrijk is veiligheid. Als heb ik veiligheid, kan je heel goed leven. Andere kant schema maken voor je leven. Bijvoorbeeld als ik heb heel veel drukke leven. Ik ben bezig met werk, ik ben bezig met sport, ik ben bezig ook met de hobby’s. Bijvoorbeeld ik heb een klein stukje grond… Als tuin, weet je. Als ik ga naar werk, als ik kom terug, ik heb tijd gelijk ik ga naar de tuin. Soort hobby’s. Dat is niet zo bedoeld, daar gaan we iets doen voor business. Nee, maar dat is hobby’s. Als ik ga naar de tuin, ik word zo blij. Mijn leven wordt veranderen. Ik ga daar zitten, zaden, groenten, weet je? Als ik zie groeien, ik word er heel blij van. En daar hebben mensen hebben nooit gedacht over dit soort hobby’s.
[i] Daar bedoel je Afghanistan?
[r] In Afghanistan.. Ja, in mijn eigen land. Ik praat altijd over mijn eigen land en hier in Nederland. Tussen twee landen. Hier ga ik zaden, groenten en ook altijd elke dag ga ik water geven en kijken.. Zien hoe groeien die groente. Voor mij, ik word altijd blij als ik zie. Ga ik kijken naar courgette, naar paprika, naar peper, naar sla, komkommer. Allerlei soorten groenten kun je hier krijgen, weet je? Zelf kan je zadelen [zaaien] en die groeit en kan je… Dus heel lekker! Had je ooit tijd, dan kunnen wij samen gaan en daar kun je zien hoe heb ik daar bij de tuin gedaan.
[i] Graag zelfs.
[r] Dat is gewoon zeg maar soms, bijvoorbeeld nu is ramadan. Rond kwart over tien moeten vasten, klaar en dan ga je bidden tot half een ben je bezig. Ja maar sowieso ik ga vaak… Als ik om vijf uur van werk klaar, ik ga een keertje gelijk naar tuin. Of water geven of groente brengen. Dat doe ik zo. Dus een soort hobby. Voor mij is een soort superhobby’s met die tuin. Ik ben lekker bezig met dit, ja.
[i] Doe je nog iets met die oogst? Het is voor eigen gebruik begrijp ik. Maar blijft nog, denk ik, iets over of niet?
[r]Ja, dat is ook zo. Wij maken vaak buren blij. Maken we buren blij. Want dat kun je alles zelf niet alleen eten. Delen voor de buren, weet je? In onze cultuur is zo, als heb je een kennis, ik heb hier kennis Nederlanders, buitenlanders, alles, eigen landgenoten, allemaal ga ik delen, weet je. Wat doe je voor extra. Ik zeg het dat is hobby, dat is niet business. Als ik heb meer, ik kan geven aan de buren, kennissen. Dat doe ik altijd zo. Ja, want ik geloof een keertje ga je bij die tuin, had je tijd, kan je ook meegaan daar en ik wijs jou hoe ik ga daar opbouwen van die tuin. Wat ik heb gedaan met mijn tuin. Waarmee ben ik bezig.
[i] Fantastisch. Ik ben toch benieuwd naar hoe doe je dat met het opvoeding? Want, het is een andere maatschappij met andere normen en waarden, vrijheid die er is. En u bent ook gelovig, begrijp ik. Hoe heb je dat aangepakt? Ja, als ze zeggen vrij land. Dat betekent iedereen heeft het recht op eigen leven, op eigen manier. Niemand gaat jou bemoeien met jouw geloof. Dat maakt mij niet uit. Ik zeg in ieder land heb je goeie personen en ook slechte personen. Ik ga niet altijd achter de slechte personen. Dit is slechte, ik heb probleem met die. Ja. Ik maak voor mijzelf vrij mijn leven. Ik zie met de positieve ogen. Niet met de negatieve ogen. Ja. Wat doet andere, laat maar doen. Dat is hun probleem. Als ik doe.. Ik ben zelf gelovig persoon. Ja, ik ben moslims en ik doe alles voor mijzelf. Ja. Nooit in Nederland, komen achter mij deur klappen [kloppen]: ‘Hé, buurman, waarom ga je naar de moskee? Waarom ga je in de feestdagen, ga je zo lopen?’. Niemand kwam bij mij deur om te klappen [kloppen] en zeggen: ‘Wat doe je dat?’. Ja. Dat ik bepaal. Als ik bepalen, ik ga altijd kijken naar de positieve dingen. Hier, wat doe je mag, maar kijken tussen een… Hoe noem je dat? Maken niet de andere misbruik, weet je? Leven voor jou is allerlei soort dingen klaar. Mag jij zelf plekje voor die in leven. Als is goed of is slecht. Jij mag zelf bepalen. Als hier heeft… Bijvoorbeeld fooi en boete. Als doe je goeie werken, dat is beloning, fooi. Als je doe je slechte dingen, krijg je boete. Dat is precies. Jij probeert altijd goeie dingen te doen, niet slechte. Ik ben heel blij hier met allerlei soorten mensen, van allerlei landen, weet je? Ik heb… Ik ga nu met heel veel mensen andere buitenlanders, weet je? Bijvoorbeeld Surinamers, Antilliaanse, Curaçao, Turkse, Marokkaanse, Russische, Poolse. Veel mensen. Gewoon vriendelijk. Ik ga met hun paar keer wat kan ik pikken? Alle goeie dingen. Bijvoorbeeld ik kan ook met Russische mensen kan ik ook Russisch praten. Ik kan beetje Arabisch, Urdu, Pashtu, Farsi, Engels, Nederlands. Kan ik omgaan met iedereen. Dat is gewoon, moet je zelf pikken. Die goeie leven en de goeie manier komt niet zelf bij jou. “Ik sta hier, kom mij pakken’. Jij moet zelf erheen. Jij leeft voor jezelf. Als jij leeft voor jezelf, ga je niet bemoeien andere mensen. Wat leef jij en ga je bij de buren ‘Hé buur, jij moet ook zo leven’. Hier in Nederland niemand doet het zo.
[i] Doe je nog meer in de gemeenschap? Je zegt, je gaat in contact komen. Je komt in contact met allerlei mensen van buitenlandse afkomst. Maar verder, doe je daar nog iets mee? Organiseren van allerlei projectjes, buurtactiviteiten…
[r] Ja, buurtactiviteiten. Vroeger ik was, maar nog steeds ben ik bezig met veel projecten, die geven voor gemeente of voor sportscholen. Bijvoorbeeld vorig jaar of een jaar bij die Koningdag. Ik had zelf voor de schoolkinderen boksles gegeven. Die Koningdag, heb ik dat gedaan. [I) Jij kent het verschil. Veel mensen kennen dat verschil niet. Iedereen noemt dat Koninginnedag.
[r] Ja. Nu is het Koningdag. Ja, want dat is precies ik heb in Koningdag gedaan en ook bijvoorbeeld op andere dagen… Sportdagen, weet je, sportdagen. Ik doe ook aan sporten. Ik heb hier boksleerlingen. Ik heb voor hun boks geleerd, hè. Die programma ga ik roepen hun. En gaan we programma maken als boksen. Mensen kijken naar boksen training. Nog wat ik doe hier.. Enige, ik ben nog steeds bezig met, Kijk, dit is mijn eigen project. Ik heb wel voor die sporttrainer in Zoetermeer, ik heb ook.. Hij is ook goeie vriend van mij. Ik heb wel contact gehad. Ik wil gewoon een project maken hier in Zoetermeer. Dat is mijn eigen idee. Die straatkinderen brengen bij die sportzaal. Straatkinderen brengen bij sport en geven aan hun bokslessen. Ik ga ook misschien in dit jaar… Ja ik heb wel, een jongen, hij is sportmanager…
[i] Hoe heet die?
[r] [naam] Als sportmanager. Ik heb wel een mailtje gekregen van hem.
[i] Van de gemeente?
[r] Ja, van de gemeente. Wij proberen dat te doen [onverstaanbaar]… Wij zijn… Wij gaan samen eventjes gevraagd van de mensen. Hoe doe je? Want zij, gemeente zijn ook het eens met mij om te kunnen zo’n project te maken en die straatkinderen brengen bij de sport. Dus ik vind het beter. Die kinderen gaan naar buiten vervelend doen vaak. En die komen bij sporters. Sport enige manier, die mensen kunnen veel goed leven. Die gaan niet naar de drugs, niet gaat naar zwarte dingen, en die gaat ook niet naar vervelende werken. Als je ben je bezig met sport, geloof mij, de sport houdt jij van heel veel slechte dingen…
[i]Criminaliteit.
[r] Criminaliteit, alles. Ja ik wil graag, dat is ook mijn hoop. Kan ik hier doen. Ja, kleine probleem voor mij is, ik ben zelf van kleine tot ouder heb ik alles veel gedaan met sport. Alles heb ik gedaan: als jeugdteam, nationale team, ook als sporttrainer, bokstrainer geweest. Maar hier is probleem. Moet die Nederlandse papier te hebben, weet je?
[i] Subsidie?
[r] Nee. Nederlandse papier bokstrainer.
[i] Oké.
[r] Ik ben nog bezig met die hier… om te kunnen Nederlandse … hoe heet dat?
[i] Diploma?
[r] Diploma als bokstrainer halen. Ik ben nog bezig.. Ik heb ook uitgelegd met de gemeente, als ik kan misschien volgende jaar beginnen met dit opleiding als bokstrainer. Verschillend dan in mijn eigen land. Hier moeten veel doen. Tot die krijgen die diploma. Maar is, praktisch is geen probleem, want heel mijn leven ik ben bezig met sporten, boksen. Nu ook bezig. Dat is mijn hoop en droom. Als ik kan die ook bokstrainer diploma als Nederlandse trainer krijgen, Ja, ik ben nog steeds bezig. Absoluut, ik ga ervoor. Ik ga niet blijven het is genoeg, maar ik ga er wel voor.
[i] Als ik zo bekijk, heeft u natuurlijk ook heel veel in het verleden dingen gedaan, bijgedragen aan maatschappij door in contact te komen met mensen, door taal te leren, door kinderen goeie opvoeding te geven en opleiding laten doen. En ik zie dat je ook allerlei projecten aan het voorbereiden bent. Zo is er een project om die hangjongeren van de straat af te halen. Wat.. Dat is allemaal mooi, heel veel op zich. Maar zie nog andere dingen die je denkt dat je wel hebt … bijgedragen aan de maatschappij, aan de stad, aan Zoetermeer? Behalve het project met boksen. Doe je nog iets, andere dingen?
[r] Nee. eigenlijk dat is te veel worden. Ik houd me bezig met werken, met sporten en ook met hobby’s. Ja, het is, sport is ook mijn hobby’s, maar sport is mijn leven. Zonder sporten kan ik niet. Tuin is ook een kleine hobby. Als ik doe, ik word ook heel heel blij van. Maar ja, soms ik doe ik zo. Ik hou van hardlopen, weet je. Ik heb een paar boksleerlingen in Zoetermeer, soms maak ik met hun een afspraak en gaan we eventjes hardlopen. Maar ik doe zelf vaak twee keer of drie keer per week hardlopen. Ja. beginnen met.. Eigenlijk ik zelf kan ik door de conditie kan ik tot 20, 22 of 24 kilometer gaan hardlopen. Maar nu ben ik bezig wel vaak tot 10 kilometer ga ik hardlopen. Twee keer of drie keer per week. Dus zo, dus ik vind een soort hobby’s, kan niet, weet je. Dat is ook als iemand gaat zeggen bijvoorbeeld, gaat lachen: “[naam], ben je gek? Wat doe je?’. Twaalf uur ‘s avonds ik ga hardlopen. Een keertje, soms, vaak als ik ga naar moskee na de tarabi. Tarabi wordt om twaalf uur klaar, ik ben ook klaar met hardlopen. Als ik ben klaar voor moskee, ik ga gewoon ‘s avonds, ik ga ook een rondje hardlopen. Zeggen: ‘[naam], wat doe je?’ Ik heb hier veel kennissen hier. Afghaanse mensen zeggen: ‘wat doe je [naam]?’ Ik zeggen: ‘ ja ik kan niet slapen. Als ik even hardlopen en dan ga ik slapen.’ Ik doe ook zo met hardlopen.
[i] Je gaat als gelovige naar moskee. En doe je daar nog in daar in de moskee qua activiteiten?
[r] Nee. Dat is gewoon dit moskee voor bidden. Die mensen die gaan daar.. Eigenlijk dat is open. Ik zeggen dit is een vrij land. Niemand die jou bemoeien met jouw religie of met jouw geloof. Dus moskee is gewoon open. Vijf keer per dag kan je daarheen en bidden. Maar ik, vaak gaan daar op vrijdag bidden. En ook tarabi, weet je? Nu is ramadan, kan je ook tarabi. Tarabi is voor late tijd. En daar ik ga.
[i] Tarabi. Namaze tarabi.
[r] Dat is voor ramadan, alleen 30 dagen van ramadan dit gebeurt. Mensen kunnen ook extra bidden. Behalve vijf keer per dag bidden, dit is bid van [onverstaanbaar] extra bidden ramadan. Dat doen wij zo. Daarom zeggen ik ben blij. Veel mensen bemoeien met zichzelf, zeggen ja, dit zijn of die Nederlanders zijn of die buitenlanders zijn. Dat is niet zo eigenlijk. Volgens mij wat ben jij, dat hoor jij. Als jij gaat, andere mensen zeggen: ‘Hé, Nederlanders, waar ga je naar toe, wat doe je dan’. Zeker, geloof aan mij, zeker die andere mensen komt ook naast jou zeggen: ‘Hé moslim, hé wat doe je?’. En die gaat ook andere slechte woorden gebruiken aan jou. Daarom zeggen: hier is wat kan je doen, dat mag. Ja. Maar ga je niet verder om te voor … jouw buren of jouw wijk of jouw omgeving soort schade krijgen, weet je? Dat moet je niet zo denken. Schade brengen aan de anderen. Niemand gaat jou schade geven. Gewoon dat is… Jij bent zelf. Om te kijken als ze denken, vrije land, gaan we gebruiken van vrije land. Hoe moeten? Jij moeten zelf weten. De manier van de gebruiken van vrij leven of vrij land, dat moet je begrijpen. Ik ga niet met zo zeggen: ‘Ik krijg nooit hier problemen met de mensen, met buitenlanders of Nederlanders of … … allerlei soorten mensen wonen hier in Nederland. Je krijgt nooit problemen. Ik zeg net ik ga half een in de straat, na het bidden, ga ik hardlopen. Niemand zegt ‘Hé wat doe je dan, waarom?’. Die waarom bestaat hier niet. Als maken waarom, waarom dat betekent ruzie. Dat is onze eigen uitdrukking, Afghaanse uitdrukking. Waarom, waarom betekent ruzie.
[i] Kun je dat in het Afghaans zeggen hoe dat klinkt?
[r] ‘ Chro’. Waarom dat betekent ‘chro’. En waarom heeft geen einde antwoord. Elke antwoord na einde van een antwoord krijg je weer waarom. Zeg je heb ik die school afgemaakt, zeg je waarom. Ja. ik heb voor dit… om dit doen. Dan vraag je waarom. Dat betekent einde komt ruzie komt bij, hè. Ga je altijd waarom waarom maken. Moeten niet denken altijd naar waarom.
[i] ‘Chro yone jang’ [Waarom betekent ruzie]. Klopt.
[r] Einde van waarom is ruzie. Dat is mijn leven. Ik ga door zo. Ja. Ik ben benieuwd als in mijn eigen land komt ook vrede. De mensen kunnen ook zo vrij leven. En ook kunnen veilig leven. Dat is moeilijkste. Ik vind ze heel moeilijk voor de mensen hebben geen veiligheid. Zonder veiligheid kan je nooit goed leven. Want krijg je veel stress. Wij Afghaanse mensen hebben sowieso stress. Die kan niet weghalen van onze bloed.
[i] Wat bedoel je met stress? Ja. Want wij denken altijd… Als ben je hier zelf, wij gaan niet denken aan zelf ook. Wij denken ook daar. Onze familie, onze landgenoten. Veel mensen van Afghaanse wonen daar. Maar zonder veiligheid. Wij denken ook daar. Ik ben zo’n persoon. Ik ga niet zo zeggen als ik ben veilig hier, laat maar iedereen daar gaat dood of onveilig dat maakt mij niet uit. Daarom zeggen ik zit nog steeds in stress. Ik wil mijn land en mijn landgenoten ook veilig wonen in eigen land. Die ruzie moeten weg, die oorlog moeten weg, die wapen moeten weg. De probleem van de mensen is wapen. Enige manier als die wapen gaat helemaal weg van de aarde, dan mensen kunnen wel klein beetje veilig leven. Hier vroeger, als problemen dan kan je met de mond uitleggen en deze problemen problemen oplossen. Maar nu als klein beetje problemen hebben, die gaat antwoord geven met de wapen. Want zo veel wapens, die wapen gaat de mensen vernietigen van de aarde. Dat is probleem van de mensen om te kunnen niet veilig leven overal.
[i] Zie je nog daar nog een rol in wat jouw geboorteland betreft? Je maakt daar zich zorgen over, maar zie je ook je rol daarin om dat te veranderen, te proberen veranderen?
[r] Ja, natuurlijk. Natuurlijk. Ik ben, staat voor.. Ik zeg hè, overal als geen slecht en goed, altijd die blijven naast elkaar. Die goeie mensen, die slimme mensen, altijd denken iets goede denken, goede denken in daad brengen. daad brengen. Bijvoorbeeld, wij hebben heel veel problemen met de mensen. Sommige grote steden in Afghanistan is 21 keer groter dan Nederland. En bewoner dat is ook niet meer dan 30 miljoen. En hier is misschien 18 of 17 miljoen mensen wonen. En met zo’n groot land, ruim 30 miljoen mensen wonen, maar onveilig. Ik zorg voor dat hoe kan je de veiligheid ook daar brengen. Die andere mensen kunnen ook veilig leven. Nooit moeten horen van die nieuws van de oorlog. Als je zo kijkt naar de media, elke dag, elke uur nieuwe uitzending van Afghanistan, zeggen: ja, daar is zelfmoord gepleegd, daar is ontploffen, bermwapen of dit soort dingetje. Krijg je altijd stress. Waar ben je geboren daar ga je nooit vergeten. Altijd ben je ook daar. Half je leven, slaat ook daar, ja? Dat bedoel ik, ik sta nog steeds daar. Ik zorgen.. Ik kijken hoe kan ik met welke manier kan ik daar klein beetje helpen met de mensen, met de landgenoten of met mijn eigen land. Hoe moeten daar? Ja, eerste belangrijke daar kan ik veiligheid brengen. Met de veiligheid kun je heel veel grote projecten daar opbrengen. Dan kan je heel veel dingen doen. Zonder veiligheid kan je niet. Nu in Afghanistan meerderheid van bewoners van Afghanistan hebben wapen. Wat gebeurt er met die wapens? Zo veel wapen. Onveilig brengt. Daarom ik denken altijd zo, hoe kan ik die wapen opruimen van die mensen. Die kunnen niet, … De gewone burgers gaan dood. Burgers zijn burgers, onze goeie mensen.
[i] Je zegt, sorry dat ik je onderbreek, je zegt.. Je denkt hoe je die wapens weg kunt krijgen.
[r]Ja.
[i] Heb je daar concrete dingen mee gedaan? Concrete voorstellen of mensen benaderd of… Het is een idee of is het meer dan dat?
[r] Nee, dat is mijn idee, want dat is ook mijn droom. Laten we die wapenhandelaar eventjes stilstaan met de wapenverkopen. Dat is ook een soort business. Als ze hebben iets maken, moeten verkopen. Waar dan gebruiken? Kan je niet in Nederland die wapen verkopen voor water. Zeggen ja, in Zoetermeer wonen bijvoorbeeld vijfduizend of achtduizend mensen en laat maar tienduizend wapens hier nodig, zeg maar, dat er achtduizend mensen wonen. Nee, tweeduizend moeten bewaren. Voor extra en dat kan niet, weet je? Daarom die wapen altijd brengt onveilig. De mensen kunnen niet veilig wonen. Dat is mijn droom. Als kunnen ooit die alle wapen weghalen van Afghanistan. Wat nu zit in Afghanistan, dat geloof mij, als die wapens ook opruimen, hoeveel bermwapens zitten op de grond van Afghanistan. Als 30 miljoen bewoner wonen in Afghanistan, 60 miljoen bermwapens zitten op de grond. Voor één persoon twee bermwapen zitten op de grond. Dat is allemaal door de oorlog…
[i] Landmijnen.
[r] Landmijnen, ja. Dat zie je vaak gewoon weg. Die mensen gaat langs een straat een keertje. Die mijn is ontploffen. Zie je mensen gaan dood of gewond raken door dit soort dingetjes. Nog steeds onveilig. Die wil ik ook weghalen van de grond. Onnodig, dat is allemaal onnodig. Dat is nu wel, gaan we niet wapens klaar maken om met de andere landen te vechten. Nu is gewoon 21ste eeuw. We moeten hersens gaan gebruiken, mondeling gaan praten, niet met de wapen. Wij zijn mensen. Daarom ik altijd denken over de wanneer kan dat in Afghanistan die wapen weghalen. Want die mensen kunnen niet naar school gaan, die mensen kunnen niet goed werken. Werkloos, denk ik 100% mensen daar is werkloos. Als oorlog, waar moet je werken? Geen werken. Gewoon die mensen voor leven gaan vechten, om te goed te leven. De rest allemaal klaar in Afghanistan. Iedereen zeggen, dat is zo, dat is zo. Nee. Nooit gebeurd in Afghanistan. Om te kunnen stilstaan met de wapenen. Wapen brengt helemaal slechte dingen. En daarom ben ik het niet eens met de wapens in Afghanistan, want nu als kijken als een tienjarige kind, hij kan heel goed met de wapen omgaan, weet je. Een soort hobby met echte wapens. En hier kan je nooit in straten wapens zien. Daar is gewoon, iedereen heeft wapen. Hoe.. Ik heb zelf een idee hoe kan die wapens weghalen van Afghanistan. In Afghanistan moeten veiligheid komen en die andere mensen kunnen veilig leven, veilig naar school gaan, veilig naar eigen culturen doorgaan, met de eigen geloven, wat willen hun doen. Ook kan ook goeie contact nemen met andere landen. Dat is gewoon mijn idee. Zelf kan niet daar iets doen, maar ik hoop dat kan ik ooit daar gaan een soort dingetje…
[i] Dat is uw grootste droom?
[r] Natuurlijk. Ja, iedereen heeft een droom wat moet doen voor eigen landen. Dat is ook mijn eigen droom. Dan kan ik klein beetje voor goederen voor de eigen landgenoten en ook voor eigen land doen.
[i] Vanuit ons project zijn wij op zoek naar mensen die … bijdrage leveren aan de stad waar ze wonen. Ik heb heel veel dingen gehoord die natuurlijk als bijdrage kunnen worden gezien. Bijvoorbeeld … de, dat u als trainer, jeugdtrainer, boksjeugdtrainer uw werk doet, als taxichauffeur en vroeger als steenhouwer…
[r] Steenhouwerij.
[i] Steenhouwerij… Ja, u heeft vier ook fantastische kinderen opgevoed. U heeft heel veel dingen gedaan. Is er… Kan ik dat zien als bijdrage in de stad wat u heeft verteld? Is dat zo? Ziet u dat ook als bijdrage?
[r] Hoe bedoelt u?
[i] U heeft verteld over verschillende activiteiten: werk, hobby, de sport, de jeugdtrainer dat u bent. Ziet u dat ook als bijdrage aan de stad?
[r] Ja, natuurlijk. Volgens mij is bijdrage voor mij als ik kan te maken met het project die kinderen van de straat brengen naar sportzaal. Ja, kinderen van mijn omgeving van Zoetermeer straat lopen. Waarom gaan naar de straat? Kom binnen naar de sportzaal. Als kan ik dit project klaar maken of komen bij dit projecten. Word ik heel blij. Dit is grote bijdrage in mijn omgeving en ook bij mijn gemeente, gemeente Zoetermeer, dat is mijn … Ik heb paar keer bij de toestemming van de sporten een keertje van de houder.. wethouder, heb ik ontmoet, gewoon..
[i] Wethouder van?
[r] Van Zoetermeer. Korte tijd, ik was ook toen bij de toestemming van sporten. Hij was ook kwamen om te kijken. Maar gewoon ik heb aan hem verteld ik heb zo veel plannen, ik wil dit doen en hij zei: oké als jij wil kan jij mij eventjes een afspraak maken. Maar tot nu niet gelukt om de afspraak maken met hem, om te zitten, ja. Het is moeilijk hier. Eerst moet al jou eigen project brengen en papier maken alles klaar en dan brengen naar wethouder of burgemeester. Dan zeggen ik heb zo voor plannen. Maar ik kan alles uitleggen met mondelijk. Voor mij is altijd mondelijk. Ik praten mondelijk om te duidelijk maken, ik wil zo. Als ga jij mij helpen, maar dat tot nu toe niet gelukt. Het is niet gelukt. Ja, ik ga zeker door met dit projecten. En zeker gemeente Zoetermeer gaat ook mij helpen met dit project Om te straatkinderen brengen naar de sportzaal. Ik vind dit goeie programma als kan het lukken in Zoetermeer. Dat is bijdrage. Als je vragen dit is mijn bijdrage. Als kan ik brengen voor mijn eigen gemeente, en ook eigen gemeentebewoners, van de kinderen, van straatkinderen. Dit is bijdrage.
[i] U zei, wethouder van de gemeente Zoetermeer. Wethouder van sport is dat?
[r] Nee. Iedere gemeente heeft burgemeester en ook wethouder. En wethouder gaat ook als bij speciale dagen. Bij speciale dan kan niet burgemeester kan, maar hij kan gaan daar zien sommige speciale programma. Bijvoorbeeld, hier is Zoetermeerdagen. Bij dit programma komen de mensen uit de gemeente.
[i] Weet je de naam, weet je nog de naam van die wethouder?
[r] Sorry, sorry nee.
[i] Dat is wel de wethouder die over de sport gaat?
[r] Nee, wethouder, ik zeggen dit gaat over alles. Niet alleen voor de sporten.
[i] Die heeft een portfolio ook dus sport?
[r] Nee. Dit gaat voor de wat programma in Zoetermeer. Het is wethouders, na de burgemeester, weet je? Dat maakt niet uit, sporten of activiteiten of andere dingen. Ja, wat hoort bij Zoetermeer kan een persoon van de gemeente komen. Als krijgen uitnodiging van dit soort projecten en dan hun wel komen en kijken.
[i] U bent dus van plan om dat project door te zetten … en dan wanneer verwacht u dat er een afspraak komt?
[r] Ja, dat weet ik niet, maar eerst ik moet… Ja, ik heb wel plannen met die… persoon [naam]. Ik heb dit ook uitgelegd met hem ook. Wij gaan, eerst ga ik met hem en hij werkt ook in gemeente bij de sportafdeling, dan hij maakt ook voor mij alles klaar. En maken we een afspraak. Wij gaan samen zitten en ook met wethouder of burgemeester gaan wij praten over dit project. Eerst moet ik alles klaar maken en met papier. Die kan niet alleen zonder plannen en zonder papier daar gaan afspraak maken. Eerst zeggen: ik moet alles aan hun geven. Dat is mijn project, ik wil zo door. Hun gaat lezen en dan krijg ik advies of het mag of niet mag. Ik krijg het van hun. Maar ik ben nog bezig met dit.
[i] Ik begrijp dat gemeente degelijk geïnteresseerd is in dat project. Daar is gewoon enthousiasme voor…
[r] Ik heb nog niet met hun officieel niet gesproken over dit, ja.. Maar ik heb wel voor plannen om te gaan met de burgemeester of met de wethouder doorgeven. Samen zitten en met dit projecten. Eerst moet alles klaar maken en papier brengen. Schrijven en dan hun gaat lezen wat ik heb voor plannen. En dan krijg je advies voor hun, van hun…
[i] En hiervoor heeft u diploma van bokstrainer nodig of ook voor andere dingen?
[r] Nee, eigenlijk bokstrainer. Weet je, officieel alles. Ik heb bokstrainer diploma, een Nederlandse in Nederland. Ik zeggen ik heb wel hebben gezien bij mijn foto’s, allerlei soorten foto’s. Heb ik zelf, ik zeg van jeugdteam tot nationale team ook als bokstrainer heb ik alles in Afghanistan gedaan. Maar hier moeten eigenlijk het Nederlands moet ze mee doen.
[i] En dat diploma heb je ook voor dat werk, voor dat project dat je gaat doen, daar heb je dat diploma ook nodig?
[r] Dat weet ik niet. Dat weet ik niet, eigenlijk.
[i] Oké.
[r] Dat weet ik niet. Misschien heb je uitwegen, maar dat is… Ik ben zelf bokstrainer, weet je. Ik kan alles doen. Voor mijzelf ervaring, 34 jaar al ben ik met boksen bezig en nog steeds ik doet dat. Maar de projecten gaat door. Ik ga eventjes uitleggen en ja misschien… [Naam], hij zit ook bij mij. Kan ook samen doorgaan. Dus, ik denk dit is voor dit project niet nodig, maar als ik wil zelf beginnen met de eigen boksschool, eigen boksschool, dan dit is nodig. Nederlandse Boks.. van Nederlandse Boksfederation, moet je, weet je, dit diploma hebben. Want dat gaat over de eigen boksschool. Maar dit is … Ik wil dit project samen met de gemeente nemen, samen.. Dat is gevraagd voor gemeente.
[i] Dat is ook uw plan, om eigen school, boksschool op te richten?
[r] Ja, natuurlijk. Ik heb heel veel gedaan voor mijn eigen boksschool. Ik heb wel gedaan, maar samen met de andere trainer. Dat is gelukt niet. Ik heb hier begonnen in Zoetermeer bij de Kai Sei. Ik zie.. Hij is.. Die school is van karate. Van karatetrainen, dus Kai Sei, maar ik heb gesproken met hem. Ik ga hier boksles geven. Zeggen, ja komen en ik heb anderhalf jaar, of ja… ongeveer anderhalf jaar heb ik les gaf hier: boksles. Die foto heb jij wel gezien. Dit was al van die jongeren hier. Met die jongen was bezig, maar tenslotte gezien, helemaal kan niet mijn richting met hem aanpassen. Want hij zat helemaal met eigen dingen, niet met mij. Gebruikte mij als zelfwapen, voor zelf. Ik gaf les boksen, maar hij schrijft karatemensen, weet je? En ook niet… Ik was de laatste tijd, ik word boos. Ik heb gestopt met hem, want ik heb gezien bij de Zoetermeerse krant staat die allerlei sport in Zoetermeer: Karate bij Kai Sei, boksen. Maar die niet gewijzigd wie gaat de bokslessen geven. Hij maakt alles voor jezelf. Ik zeggen hoe kan dat? Ja je kan dat wel zeggen. Ik gaf toen niks geld van hem.
[i] Je kreeg geen salaris?
[r] Nee, geen geld voor dit training. Anderhalf jaar heb ik gedaan. Mijn bedoel was ook als kan via dit school ook die boksdiploma halen, weet je? Voor die cursussen terecht te komen, maar dit lukt niet. Daarom ik heb helemaal gestopt met die training. Dat was probleem. Want ik weet hier in Zoetermeer kan je heel veel gaan met veel jongeren gaan hier met de sporten. Maar ik heb zelf gestopt, om te kunnen niet met dit rechten door te gaan. Ik heb wel gezien voor Zoetermeerse jaarlijkse krant, elk jaar beginnen met de rooster van de Zoetermeerse sportactiviteiten. Staat bij Kai Sei, staat karate, judo, boksen. Wie geeft de judoles, wie geeft de karateles? Maar, de boks staat de tijden staat, maar niet door wie. Ik wou ook zeggen alsjeblieft geef mij ook naam. Die boksles geeft [naam]. Ik denk dat was soort… Hoe noem je dat? Die extra geld komen van de boksen die gaat ook bij hun zaak. En dat hebben, niet met mij waren. Ja, ik vind dat is eh… helemaal voor niks. Waarom dan ik moet doorgaan? Ik heb ja na anderhalf jaar gestopt met het lessen. Veel die jongeren… Ik gaf de lessen voor hun. Hun waren helemaal verdrietig. [Naam] waarom, maar en zeggen: “Ja, hij heeft ook gelijk. Tot wanneer?”. Ja, dat is gewoon zo. Daarom ik wil zelf graag als het kan een Nederlandse boksdiploma hebben en kan ik eigen boksschool beginnen. Dan wat ik wil, want ik ben zelf Russische bokser. Alle mijn techniek is Russisch. In Afghanistan, we waren in Afghanistan…
[i] Ja, vertel daar iets over?
[r] Hoofdtrainer, nationale trainer is Russisch. En de techniek en tactiek van Afghanistan van boksen alles Russisch. Dat is beste techniek en tactiek van Rusland, de boksen. Ik ben zelf opgevoed met de Russische training. Ik kan zelf voor mijn eigen rooster, mijn eigen plannen doorgaan. Maar hier is anders. En dan als ik heb eigen boksschool, dan kan ik voor mijzelf beginnen. En wat ik wil lesgeven. Hoe ik ga lesgeven. Dan ga ik door. Hier soms als ga je ergens lesgeven die kijken naar jou. En die gaat pikken, de rest gaat op eigen naam gaat doorgeven: ‘Ik doe dit’. Voor mij, ik word zo verdrietig van. Altijd zeggen ‘Ja waarom doe je het zo. En zeggen niet dit is van [naam]’. Hun gaan gebruiken voor eigen gebruik. Hetzelfde, dat is voor mij. Nemen als soort Photoshop maken en voor jezelf dit gebruiken. Daarom, ik hoop dat ooit kan ik zelf een boksschool opbouwen hier in Nederland.
[i] [Naam], we komen zo aan het einde van het interview. Je hebt natuurlijk hele boeiende verhalen even verteld. Heb je nog iets aan toe te voegen of je denkt dat je alles hebt verteld?
[r] Nee. Eigenlijk heb ik alles verteld. Dat is ja.. Als bij mij zitten, dat maak niet uit één uur of één dag, ik kan alles vertellen over mijn dagelijkse leven. Mijn dagelijkse leven meerderheid gaat over sporten, weet je? Omdat ik heb al mijn leven heb meegemaakt met sporten. Ik zeggen, toen ik heel jong was, tien jaar. Tot nu toe, weet je, mijn oudste zoon is 22 en nog steeds ben ik bezig met dit. Dat, dit soort, vaste hobby’s voor mij geworden. Dit zit in mijn bloed. Ik kan dit niet weghalen. Hoe lang ga je praten over sporten, ons hier. Voor mij is maakt niet uit. Ik heb heel veel kennis met allerlei sporten… Ik heb zelf ook… Mijn speciale vak is boksen, maar naast het boksen ik heb kung fu gedaan, voetbal gedaan, volleybal gedaan, tafeltennis gedaan, nog eh… ja, fitnessen die zijn minder, maar naast jou sporten ik heb alles meegemaakt. Voor de conditie, voor alles. Ik heb voor alle sporten heb ik klein beetje gewerkt, maar hier enige persoon.. Ik voel mezelf. Ik ken heel veel sterren, van Nederlandse sterren van allerlei sporten: voetballen, hockeyen, boksen, freefighten, kickboksen, hockeys.. Ja, want kijken als vraag mij TV wat kijk je naar TV? Ik zeggen soms klein beetje nieuws en daarna… Ik houd niet van film, maar alle programma’s van sport bekijken. Alles, dus… Ik zie bij welke kanaal is sportprogramma. Dan ga ik die kijken. Maar vroeger… Ik ken heel veel mensen uit boksen, kickboksen, voetballen… Ja, hoe heet het. Want ik zie elke dag bij dit programma van sporten. Ja, want ik zeggen als je zo lang praten met de sporten, ik kan doorgaan. Wat heb je vragen, als ik kan, kan ik antwoord geven aan jou. Dat is zo. Dat zit bij mijn bloed, sport. Hoe ga je vragen, ik ga antwoord geven met dit sporten. Want, ik vind helemaal alle sport is sport. Maakt het niet uit. Tafeltennissers, als freefighters, als boksen, als voetbal, als sport. Die sport geeft jou helemaal ander leven. Veel mensen denken negatief, maar komen bij sportwereld altijd denken positief. Ik zeggen, als je hebt positief en negatief, dat is hoort bij jezelf. Wat ga jij denken? Ga je negatief denken of positief? Als kom je bijvoorbeeld, ik heb dit grappig ergens in Afghanistan, ik gaf de les een jongen kwam bij mij. Die … als inschrijven, zeggen, ja, ik wil boksen. Ik zeggen: oké boksen. Ja is goed komen boksen. Ik zeggen ik ben trainer van boksen, ik ga jou leren. Wat ik zeg, jij moet het zo doen en dan kan je goed leren. En dan meteen hij heeft aan mij gevraagd: ‘Meester, meester?’, ik zeg ‘Ja?’. ‘Ik heb boksen geleerd, kan met hoeveel mensen vechten?’. Ik zeg aan hem: ‘Jongen, pak maar je spullen en ga je weg’. Dus, ik leer jou niet als straatvechter. Boks is hobby’s, is sport. Dus kom binnen en ga je niet denken negatief. Hij dacht altijd voor de negatief. Als ik ga leren boksen, kan ik met hoeveel mensen gaan vechten, straatvechten. Ik zeg ‘Nee. ik leer niet voor straatvechters’. Voor de mensen die willen boksen leren voor de wedstrijden. Ik vergeet het nooit. Ik zeg als je komen hier boks leren, moeten respecteren aan elkaar. En leren hoe moeten respecten voor andere mensen omgaan. Ga je niet straatvechter worden. Gewoon mensen als denken negatief, ze hun op straat vechten en ze met mensen gaan en met iedereen ruzie maken en vechten. Kan je niet gelijk maken met de sporten. Met sport kan je heel veel hoog gaan. Moet je zelf respecteren. Als heb je respect voor anderen, krijg jij ook respect. Dat is gewoon mijn idee en mijn doel. Ik geef mensen boksles, als gaan hun boks leren. Niet straatvechter worden. Daarom ik zeggen die mensen brengen naar binnen, voor de binnenzaal van de sporten. Dat is gewoon moeten doen. Dat was… Is mijn verhaal. Als.. Dat was uw bedoel om te horen van mij. Dat is gewoon mijn verhaal.
[i] Nee. Dat is een fantastisch verhaal. Aangrijpend verhaal. Met veel passie. Uw leven is eigenlijk boks, sport. In bijzonder boks. Ik heb genoten van uw verhaal. Ik dank u zeer!
[r] Dank u van jou.
[i] Het interview wordt afgesloten.
[r] Dat is ook denk ik, dat is mijn bijdrage.
[i] Jazeker. Dankjewel.

[i] Good day sir. [name]
[r] Good day.
Welcome to our interview. You have a… I see a newspaper downstairs… newspaper article. Could you please have that one…
[r] That’s what you mean?
Show it to me and… Yeah
[i] Yes, please. And tell me about it.
[i] Yeah. Go ahead.
[r] Yeah, this is sports newspaper [unintelligible] in Afghanistan. Year ’86.
[r] When I was on the national team. I went to… for practice and also to game in Russia… … Tajikistan, Uzbekistan and Tashkent. That was all for boxing. Can you ask questions about this and I can give you answers.
In what capacity? As a team member of the Olympic…
[r]Well, so actually in Afghanistan. That sports committee there was called “Olympic”, “Afghanistan Olympic” for boxing or everywhere. That means sports federation and also comes through boxing so boxing federation and also through Olympic. There I participated through national team for those matches and also for training, in Russia. Then there was whole “Sovetski Souz”… All Russia was together.
[i]: Soviet Union.
[r] Soviet Union. Yeah. Then were Soviet Union. Uzbekistan, Tajikistan, Tashkent were all together. Yes, they were.
[i] That was in the year 1986?
[r] ’86, yes.
[i] And how did that hobby come about? How did you end up in Russia?
If… Through sports, because this was after my interview. Then I came back… came from Russia. Then we get that whole, best and newest channel. It’s called “Kabul New Times,” which all write in English. I did this interview with Kabul New Times. This is for my interview.
[i] That’s a very old photo and newspaper article. Yeah.
[r] Coincidentally in this day and age, there was all… This is newspaper article. I copied this. Like newspapers all so white and black, you know?
But in my time in Afghanistan, there weren’t that many color photographs used. As well as… I have a lot of pictures back then all in black and white. Yeah. Boxing is my life. I did everything with boxing. When I was little, ten years old, I started boxing. And I’m still doing sports and since 2000 I fled to the Netherlands as an asylum seeker. I live here now, but I used to live in Alkmaar. Since five years I moved here in Zoetermeer. And now I live here. And I have kinds of activities here, sports activities. I always take part in the activities with sports and also with Zoetermeer. I also taught ‘Haagse Directe’, together with another boxing coach. And Haagse Directe who’s in The Hague. That’s a very big boxing school, where I also teach together with the other boxing teachers as a youth training. So in the age from 7 to 14 years. All of them, yes… This is just me taking part. Wednesdays and Saturdays, the classes are Wednesdays and Saturdays.
[i] What school did you say?
[i] “Haagse Directe
[r] Yeah. Yeah, I used to live here in Zoetermeer… I have karate boxing school with the Kai Sei, Zoetermeer. I taught boxing together. And also in Alkmaar. And also at some schools, high schools, high schools, I taught for the kids back then and I was in North Holland.
[r] Yes. I started my career, here when I came to Holland. When I was in Kampen.
When was it in Kampen?
Yes, in 2000. Yes, because I had to box as well, but then I didn’t have a permit to stay. I wasn’t allowed to compete, because competition was in Germany. I wasn’t allowed to go to Germany. I had very nice practice there. That was boxing. And I’m still busy. I do nothing more than sports. I’m busy here, so boxing is kind of my hobby. I always do boxing.
[i] Boxing.
[r] I live with sports, I can’t go on without sports. Yeah.
[i] You said you came to Holland in 2000. What was that like to come to Holland?
[r] Yes I also said, as an asylum seeker I fled from Afghanistan to the Netherlands.
[i] Yes. How was that? What… How did you experience that to come to another country? What was different?
[r] What do you mean?
[i] What was different? A different country, but, what…
The difference between Afghanistan and here?
Yes. People have a lot of difficult lives in Afghanistan. And so, too, you, you can’t guarantee your life, you know? Every moment you wait when you’re gonna die. So real war, you know? So you can’t guarantee it. You can live a month, a day or a year, you know. A lot of people have to run. I fled Afghanistan, too. Because there’s a life-threatening situation there. We can’t live there with your whole family. That’s the only way to flee, it wasn’t meant to come straight to the Netherlands. Just have to go to a safe place. That was just… first choice to come from Afghanistan, but I just happened to come here. Finally in the Netherlands, start with camps, OC, AZC and get a permit to stay. And then we get home in Alkmaar.
Was that your choice to go to Alkmaar, or…?
[r] No. Actually, it just was. Yeah. If you decide where I can live. Because when I didn’t know which parts of Holland I could live in. Because for me too was Den Ham… this is called Den Ham – Vroomshoop, this is close to Zwolle That is a small village, but was very quiet village. And yes, I thought it was a very good place at the time. Because there was a very large boxing school “DiVago”. The trainer was a nice person, [name]. I was always allowed to go to his boxing school. But I didn’t pay anything then. I was four, five days training there. Just, uh, they were very happy for me. Got to train there. They were. But then I moved, I got a permit to stay. I was allowed to stay in Holland. I got a house in Alkmaar. That’s also in a small village, near Alkmaar. That’s in Warmenhuizen, between Alkmaar, Schagen, in those parts of North Holland. That was a nice village too, and also… I had a lot of knowledge with a lot of Dutch people.
Do you know them?
Kennissen, yes.
Friends? Yes, friends and girlfriends. All nice people.
[i] Okay. What did you have with those people? What were you doing with those people?
Yeah. Just nice people. Yeah, often. That’s a small village. Those people are very nice. If you have any problems, they can come right over and help you, you know? You live in a village, you don’t make a difference where I live. It’s kind of like living in a family in a village, you know? Like coming to town. Town’s totally different from villages, you know? I’ve lived here in Zoetermeer for five years. I live in a flat. I just have “hello”, “hi” and “greetings” with the neighbors. I really don’t know about the neighbors, you know. Everyone’s doing their own work and doing their own thing. Doing what and leaving when? But if you live in a village in a single-family house, then you should know everyone. Every moment I go out and introduce myself and get to know the neighbours. But here it is… In big cities, it can’t be.
[i] To get back to life in the village. Did the Dutch come to your house? [R] Yes, of course. I still have friends. They come to visit me here. And I go there too. Because I find this piece of North Holland, this is a first life of mine. And kids were all friends and girlfriends there. And I still have contacts there. Better than here, you know, as neighbors. Because when I came here. Kids had to go to school too. But this problem was language. But I had to go to Dutch language school myself. But kids started going to school right away. My neighbours came to my house. They helped with everything, with arithmetic, with reading, with history, with mathematics, all of them. Those neighbours helped my children. They were very happy, everything. Helped me with school materials with my children. They just did.
[i] How did you think the Dutch came home and helped your children?
[r] Yes. Wonderful. Yeah, I always enjoy this kind of nice people. As for me it doesn’t matter, but when I say as human, yes. That’s life. How are we supposed to deal with other people, huh? Could teach you a lot. And that’s a kind of life, you can go with a lot of people, but which ones? You’re going to be the first to see and talk to each other, and this is who those people are. Can you get in touch with them? Yeah, yeah. I still have good contacts with them. I’ll never forget that.
[i] Friends for life?
Yes, of course. We’re Afghan. We have so. Yeah, some people. If friends or girlfriends with someone, if they’re going to move from one piece of land to another and then those people were there, they forget about you. Oh, yeah, yeah. I’m gonna go find a new friend. Yeah, but it’s different for us. If a friend is a good friend, he stays forever, always make friendly contact. That’s right, yeah. With dear Dutchmen, yes, you never complain about that. So life gets better for me, for my children. Then you don’t have to say: money everywhere doesn’t bring happiness, you know? But good life brings good luck. It does. I don’t go after money, I go after the good life. I’m very, very good. I want to be like this.
If I understand correctly, you’ve learned something from the Dutch, from your good friends. What impact has that had on you as a person? Have you changed?
[r] Yes, of course. It’s up to you, you know. People always think, yeah, how to change, you know. You’re just a human being, you know. You gotta learn the way of life, you know. You have to be so accepting of other people, you know. That’s important. Then you’re gonna be all right. Say, yeah, that’s black, that’s white, that’s different faith, that’s different faith. No we’re human, we always look human. We are human. Dealing with other people, then you don’t have to go behind the color, behind the faith, behind the otherwise. What are you, that’s you… To you. Let’s not say if I’m like that, you have to be like me too. No. You’re going to point out how to deal with other people. That’s what you need to learn. That’s what I do in Holland.
[i] Yeah. You say you’ve also changed by dealing with the Dutch, with good friends of yours. What does that look like? How does that translate into your life? Do you act differently than usual? Than you did normally, for example in Afghanistan or…
Yeah, that hasn’t changed for me, actually. Actually, I was already like that in Afghanistan. But I just love sports. Where there’s a place for sports. For me it doesn’t matter which sport: boxing, karate, kickboxing, freefighting, soccer, volleyball, tennis, I do everything. For me it doesn’t matter. But where’s sports? I go in there. Playing kickboxing, soccer, volleyball. I just went in there, you know. Otherwise you don’t do this, you’re nobody. You have to try to get along with the other people. That’s just life. I guess that’s it. And if you think, that’s up to you. What’s the difference between here and Afghanistan? The difference is nothing. Often the people. How do you raise them? Upbringing to know we’re human, we’re allowed to live as human beings. I’m going to go on like this… with other people. Yes, I thought it was very good. I can’t sort of think, oh yeah, I’m gonna be young again after a few years. I have to take a different situation, a different direction. Yeah, I’ve already chosen my direction, you know, when I was little. Now I’m still busy. I’m doing everything here, too, like I’ve done a lot. Thinking for myself, knowing that a lot of people live here. A lot of people live here, but only think about benefits, you know. Only thinking about benefits, but I wasn’t like that. I say I’m young. Yes, I still feel young. I can, even if you don’t have energy, you can work. But we shouldn’t make excuses for your life. Yeah, I can’t, because, yeah, that language, yeah. If you go inside people, you can learn a lot of things. Learn language, talk, like culture, learn everything. You go between people, yeah. If you stay at home, yeah, I’ll just go on welfare. This is Dutch, probably very difficult for me. Yeah, I couldn’t learn. But let’s try. Yeah. I tried. For example, I trained for a stonemasonry. I did work in a stonemasonry company. Six months of training in Utrecht. And then I worked in Dapper Harder. That’s a quarry in Hoorn. I had worked there a lot, you know. I was not only working out, I also worked there.
[i] What kind of work was it? What exactly did you do?
Yeah.
[r] Stonemasonry. You make a lot of stones for cemeteries, sills, all go sweetening, sawing, things like that. It’s all in stonemasonry. When were finally 2009 had come a kind of crisis. I don’t get the chance to work there much, you know. I did work for three years. Then after three years I wasn’t allowed to work there anymore. I don’t get a contract extension either. Then I become unemployed. And I get three months unemployment and then I start again with, yeah… I had to move here, too. That was the problem, my wife was alone in the village. Couldn’t be family, nobody was… Only contact with the Dutch, but not with family was different. Because of the advice of the family doctor I get priority here Zoetermeer house, you know, 2009. And right away I did another training for taxi driver. I got my pass. I had to work in Alkmaar. But at the same time I happened to get home in Zoetermeer. Then I moved to Zoetermeer.
[i] You moved to Zoetermeer, you say. What was the motivation, what was the reason? Did you choose because…
Yes. Actually, that was a small village. My children were already big. Have to go to another school, go to high school. And that was distance from my house to that school was 8 km. And they had to cycle there every day and come back. Because of that. Was that… The problem was with the buses, too. We had a bus until four o’clock, after four hours no buses to that town. And not early in the morning either. Only once in the morning we had to… If people had to go to Schagen. Just was bus, the rest was just once an hour until four o’clock was bus. I thought we’d go to big cities, then you could take care of the kids now. Yeah, they were all here, the high schools go on. But together at school, are close. I don’t have a problem with the school. And hobbies too, sports. I’m still busy in the Haagse Directe with sports, with boxing. That’s for me… and also working as a taxi driver at Connexxion in The Hague.
It was… The choice for Zoetermeer was more or less practical.
[r] Yes, practical.
Not so much that you said, oh, I have family there or…
[r] That was the reason, that was the reason.
[i] Yeah. Tell me more about that?
Yeah, there’s a lot of Afghans living here if you look in Zoetermeer. I think 1200 or 1500 Afghans live in Zoetermeer. Look, you’re going to meet those people. That’s just the way it is. I don’t feel like a foreigner anymore, you know. That’s another reason to come here in Zoetermeer.
[i] And with that network, already set up with the Afghans?
Yeah, actually, you can’t make the network here. My own network is just sports, you know? The network of those people as a sport. Yeah, Afghans do have acquaintances, if you’re gonna go out there, if you’re gonna visit those special days. And we also go to their house to visit. Sitting around talking, that’s different, like some kind of network you can [unintelligible]. But network of us is only sports. It’s just that.
[r] Interesting. You actually came here to network with the Afghans, but that’s not so… Yeah, not so close, actually.
No, actually that’s goal of mine was to make it easy for the kids to go to school, you know? That’s how you go to college or high school. There was only elementary school there. From elementary school, they have to go to high school. Now they all are, yeah. I have four kids. The youngest is ten.
[i] And the others? Others: eldest is 22 and 19 and 17. They were all well educated and well educated. The eldest has electrical engineering and the second son has economics, banking and insurance. That’s his second year and will be his third year. And my daughter is Zorg, the first year. They were all close, they could just be right… And there, too, they can easily find an internship. Around Zoetermeer and Rotterdam, The Hague, Delft and that side are all close by. That’s also solved from internship. There was also, was difficult to go for an internship, where do you go? They just had to go to Alkmaar or Amsterdam, that side to come. And now it’s just different from there. And still for me as a sport as my hobbies. I can always do here, but what I want, I can do.
[i] Tell me more about your kids. They’re studying now. Are they still working? The eldest…
[r] No.
Not yet. They’re all studying. Oh, good. Can you please tell me what you look like every day, like here in Zoetermeer?
Yeah. I don’t have to complain. I’m happy about everything. I have everything normal. I, uh… yeah. That’s what the person says. How’s he gonna choose to live? That’s important who you are. If you make difficult, if you’re going to live in the Queen’s palace, that’s difficult for you. If wanting to make yourself easy for you, that’s all. You can live easy. I can live easy. I can always cope. I have a job. I’ve got hobbies, and I’ve got kids, too, a good education. Then you don’t have to whine or complain. I’m very happy for my life. Here in the Netherlands. Yes, because as we always say, that’s in my own words. I always have to thank those people, you know. It’s not that important to me, but my kids can live. Have a good life. That’s, uh… ordinary. You can’t do that in your own country. You know the situation in your own country. And no one’s gonna interfere with your life here. If you’re good, other people aren’t gonna interfere with you. Say here live criminal, here live killer, here live thieves. No, they don’t. Leave it. You make it. You set an example for others. Always don’t think negative, I don’t think negative. Oh here live a lot in Palenstein, here live a lot of criminals. No, they don’t. No, I don’t. Never mind criminals. To their own ends. And you make an example for yourself to look at other people. Yeah, who are you? And don’t say, oh, this is criminal neighborhoods, everybody’s criminal. No, not everyone can be a criminal.
[i] Do you like your neighborhood? In the neighborhood where you live. Is it safe? How do you actually feel here?
Yeah. Then we came here, a lot of people say this is that Palenstein neighborhood. That’s a very criminal neighborhood. A lot of Antilleans, a lot of Arubans, a lot, yeah, thieves people. Who live like this and like this. Then I still live here, I don’t like anything, yeah, all good. This depends on the person. How are you going to react? Yeah. Never mind, as a criminal, there are criminals, police. You’re not the police. You have to deal with your own things. I’ll be right there. I don’t care. If I am. What I need to feel for myself here. That’s what I do for myself. Not for others. Because no one interferes here, no one interferes with me. So I go to work and I go to sports. That’s just… Every time maybe 6, 7 or 8 times a day, I go, I come home and I come out. Cause… I’m a taxi driver, I have a certain program. I go to work and I come home and back to work every day. That company car is at my house. And I just use it for work. And also when I go to sports and groceries. Every time I have to go downstairs and then I come upstairs. Nobody’s gonna interfere with me here. Nobody!
Haven’t you had any experiences… Bad experiences in the neighborhood?
No, no, no. I never found those people bothering me. No, they didn’t.
[i] Not bothered, not burgled?
Yeah, it happened here, with other neighbors. But not with me, fortunately. Burglary and robbery, it’ll come… …it will. Yeah. If it does, what can you do?
Yeah. You tell a very fascinating and interesting story, I must say. Because, I know a lot of people are actually dissatisfied with life in Holland. Because they can’t adapt, they can… They have culture shock or yes, the upbringing is not going well. Maybe you can tell me more, because you have four children, you told me. How’s parenting going? How do you do that, different or?
Yeah, but. I just told you. This depends on person. . . Yeah, what’s here? It’s a free country. Nobody’s going to interfere with your religion, your culture, your color. Yeah. People don’t have much time to go to you. I’m like a Muslim, I’m happy. I can go to mosque, pray. That’s, doesn’t matter, I’m going home to pray or I’m going to mosque. If I’m going to celebrate my own cultural days, we’ll have Sugar Festival or other parties. That’s what we do. Nobody’s gonna stand up to us and say, “Why do you do that?” Why then, I have to say yes those people’s culture isn’t good. Every culture, every country has a good culture and also a bad culture. But we don’t have to be people to always look at the negative, you know? Oh that’s, look at the negative culture here. Yeah, that’s better. That’s better. We’re gonna take good culture from this country and mix it with our own good culture. It’s all gonna be good. But don’t think about the negative culture.
[i] Yeah, I’m looking for what you say you’re gonna get the good out of that. But what’s the good stuff? Can you give me an example?
Yeah. Here, you’re… You’re entitled to everything good. You go outside, go shopping. Nobody’s gonna say to you, “Hey, where are you going? What time is this?” Yeah, nobody dares say that to you. That’s good culture. When you go to your own country, you’re in your own country. Everybody thinks that’s your dad, you know. When you go down, “Hey, where are you going? “I’m going to groceries. “What are you going to run errands for? What time is this? This is saying yes all depends on you. How are you gonna pick up the good culture and how are you gonna pick up the good culture and make your own culture mix, you know? And here’s all fine, you get to decide for yourself. You don’t go to criminals, you don’t go to black people, you don’t go to bad things. Nobody’s gonna interfere with you. If you want to, you’re really gonna live like a good person, you’re gonna set an example for other people. Say, those… Everybody doesn’t sit next to you and watch: “oh that boy is a criminal” or why does he go out every time. And one day he goes home ten times and also outside. Nobody stands for that. If someone’s going to investigate, it’s from the police. Nobody’s going to do police work here. And that’s why everybody goes… I’m so happy for that. Every person does their own job. I mean own job. What are you handy, where are you handy? You’re busy out there. If you’re not handy with something, you’re gonna be interfering with other people there. “Hey, that’s the way to do it, that’s the way to do it, no”. Say, buddy, go and work on your own. You don’t have to meddle with me. And here people ain’t gonna get mixed up in all kinds of things. One time with me, one time with others. No, everyone’s doing their own thing. Well, I think that’s really great, you know? That’s why you’re good at living. You have to adjust with people, you know? Adapt, how are you gonna live. How do you… for your life? Like bad people say bad things like you go out and do bad things… little bad things [unintelligible]. Then you’re bad yourself. And it gets worse. That’s what I’m talking about. Our kids go to work or school, too. They go their own way. Straight to school and come back home. Nobody says to them, “And why do you go to school? That’s why I’m so happy and that’s changed for my life.
That’s a bit of a mentality. Do I get it right? That mentality among Afghans is different from the mentality among the Dutch?
[i] Yes, that’s the only thing that mentality is… Every person has their own mentality. But security in the country is important, you know? That’s what I mean. I don’t go behind the mentality. But I’m going after security right now. Mentality that’s you, that’s with you. You can always use it. But if I don’t have security, that never happened. Here you can live peacefully. Go on. It’s all safe here, if you go out at night or during the day, no matter when. So your safety. That’s why everyone does their own job, in their own way. Police sit or staff or supermarkets, everyone, person carries on with their own tasks.
Could you please give me another example? You mentioned that you live here safely, that nobody interferes with you. But what else do you do? How do you look at your life, for example when you were in Afghanistan? What do you see when you look at yourself?
Look at yourself? I understand what you mean. Cause it’s kind of a messy life there, you know, in Afghanistan. It’s always so messy in the war, you know? Their being… Don’t know exactly when I’m gonna die. And they can’t make a good program for everyday life. So they can’t make a schedule for a day, a week or a month. Say those days I do that and those days do this. That’s completely impossible there. And here you can make your own [unintelligible] program for ten years, for five years.
[i] For your own life.
For your own life. Say schedule here, say, this month I do this, this month I do this. This just goes on and on. All that’s important is security. If I have security, you can live very well. Other side schedule for your life. For example, if I have a lot of busy life. I’m busy with work, I’m busy with sports, I’m busy with hobbies. For example, I have a small piece of land… As a garden, you know. When I go to work, when I come back, I have time right away, I go to the garden. Kind of hobbies. It’s not meant to be, we’re going to do something for business. No, but that’s hobbies. When I go to the garden, I get so happy. My life is gonna change. I’m gonna sit there, seeds, vegetables, you know? When I see it grow, it makes me so happy. And people have never thought about hobbies like that.
[i] You mean Afghanistan?
In Afghanistan… Yeah, in my own country. I always talk about my own country and here in Holland. Between two countries. Here I go to give seeds, vegetables and always water and watch every day… See how those vegetables grow. For me, I’m always happy when I see. I’m going to look at zucchini, paprika, pepper, lettuce, cucumber. All kinds of vegetables you can get here, you know? You can saddle it yourself and it grows and you can… So very tasty! If you ever had time, we can go together and you can see how I did at the garden.
I’d love to.
[r] That’s just sometimes, like now Ramadan. Around a quarter past ten you have to fast, ready and then you pray until half past ten you’re busy. Yeah, but anyway, I often… When I get off work at five o’clock, I go straight to the garden. Or water or bring vegetables. I’ll do that in a minute. So it’s kind of a hobby. For me, it’s kind of like a super hobby with that garden. I’m working on this, yeah.
[i] Are you doing anything with that harvest? It’s for my own use, I understand. But is there anything left, I guess, or not?
Yes, it is. We often make neighbors happy. We make neighbors happy. Because you can’t eat it all by yourself. Sharing for the neighbors, you know? In our culture, if you have an acquaintance, I have knowledge of Dutch people, foreigners, everything, my own compatriots, I’m going to share, you know. What do you do for extra. I say that’s a hobby, that’s not business. If I have more, I can give to the neighbors, acquaintances. I always do. Yeah, ’cause I think someday you’ll go to that garden, you’ll have time, you can go with me there and I’ll show you how I’m gonna build that garden. What I’ve done with my garden. What I’m doing.
[i] Fantastic. I’m curious to see how you’re doing with your upbringing, aren’t you? Because, it’s a different society with different values, freedom out there. And you’re a believer too, I understand. How did you do that? Yeah, when they say free country. That means everyone has the right to their own life, in their own way. Nobody’s going to interfere with your faith. I don’t care about that. I say in every country you have good people and bad people too. I don’t always go after the bad people. This is bad. I have a problem with that one. Yeah, yeah. I’m making my life free for myself. I see with the positive eyes. Not with the negative eyes. Yeah, yeah. What’s the other one doing? Let’s do it. That’s their problem. If I do… I’m a religious person myself. Yeah, I’m Muslims and I do everything for myself. Yeah. Never in Holland, come knocking behind my door [knocking]: ‘Hey, neighbor, why are you going to the mosque? Why are you going in the holidays, are you gonna walk like that?’. Nobody came to my door to clap [knocking] and say, “What are you doing? Yeah, yeah. That’s for me to decide. If I decide, I’m always gonna look at the positive things. Here, what do you do, but look between a… What do you call that? Don’t make the other abuse, you know? Life for you is all kinds of things ready. You can have your own place for those alive. Like is good or is bad. It’s up to you. If here has… For example, tips and penance. If you do a good job, that’s reward, tip. If you do bad things, you get fined. That’s right. You’re always trying to do good things, not bad ones. I’m very happy here with all kinds of people, from all kinds of countries, you know? I just… I go with a lot of people now, other foreigners, you know? Like Surinamese, Antillean, Curaçao, Turkish, Moroccan, Russian, Polish. Lots of people. Just friendly. I’m gonna go with them a couple of times, what can I take? All good things. For example, I can also talk Russian to Russian people. I can do a little Arabic, Urdu, Pashtu, Farsi, English, Dutch. I can interact with anyone. That’s just, you have to take it yourself. The good life and the good way doesn’t come to you. “I’m here, come and get me. It’s up to you. You live for yourself. If you live for yourself, you don’t get involved with other people. What do you live and go to the neighbors? “Hey neighbor, you have to live like this. Here in the Netherlands nobody does it like this.
Do you do more in the community? You say, you’re going to get in touch. You get in contact with all kinds of people of foreign origin. But apart from that, do you do anything with them? Organizing all kinds of projects, community activities…
Yeah, community activities. I used to be, but I am still busy with a lot of projects, that give for the municipality or for gyms. For example last year or a year at that King’s Day. I had given boxing lessons for the schoolchildren myself. That King’s Day, that’s what I did. You know the difference. A lot of people don’t know the difference. Everybody calls it Queen’s Day.
[r] Yeah. Now it’s Queen’s Day. Yeah, because that’s exactly what I did on Queen’s Day and on other days… Sports days, you know, sports days. I do sports, too. I have boxing apprentices here. I learned to box for them, didn’t I? That’s the program I’m going to call them. And we’re going to make a program like boxing. People watch boxing training. One more thing I’m doing here… Only, I’m still working on, Look, this is my own project. I got for that sports coach in Zoetermeer, I got… He’s also a good friend of mine. I’ve been in touch. I just want to make a project here in Zoetermeer. That’s my own idea. Bring those street kids to that gym. Bring street kids to sports and give them boxing lessons. I’m also thinking maybe this year… Yeah, I have a guy, he’s a sports manager…
[i] What’s his name?
[r] [name] As a sports manager. I did get an e-mail from him.
From the municipality?
Yes, from the municipality. We’re trying to do that [unintelligible]… We are… We’re going to ask the people together. How do you do? Cause they, council also agree with me to be able to make such a project and bring those street kids to the sport. So I think it’s better. Those kids go outside annoying often. And they come to athletes. Sports only way, those people can live a lot well. They don’t go to drugs, they don’t go to black stuff, and they don’t go to nasty jobs. When you’re into sports, believe me, you like a lot of bad things…
…crime.
Crime, everything. Yeah, I’d like that. That’s my hope, too. I can do it here. Yeah, little problem for me is, I’ve done a lot of sports from little to older. I’ve done everything. I’ve been a youth team, a national team, a sports coach, a boxing coach. But here’s the problem. Must have that Dutch paper, you know?
[i] Grant?
[r] No. Dutch paper boxing coach.
Okay.
I’m still working on this one here… in order to be able to get Dutch… what’s that called?
Diploma?
[r] Diploma as a boxing coach. I’m still working on it… I’ve also explained with the municipality, if I can maybe start next year with this training as a boxing trainer. Different than in my own country. There’s a lot to do here. Until they get that diploma. But is, practically is not a problem, because all my life I’m busy with sports, boxing. Now I’m busy too. That’s my hope and dream. If I can get that boxing coach diploma as a Dutch trainer, yes, I’m still busy. Absolutely. I’m going for it. I’m not gonna stay. It’s enough, but I’m going for it.
[i] If I look at it this way, you have of course done a lot of things in the past, contributed to society by getting in touch with people, by learning language, by giving children a good upbringing and education. And I see that you are also preparing all kinds of projects. For example, there is a project to take those hanging youngsters off the street. What the… That’s all very nice, very much in itself. But see other things you think you have… contributed to society, to the city, to Zoetermeer? Except the boxing project. Do you do anything, anything else?
No. Actually, that’s too much. I’m into work, sports and hobbies. Yeah, it’s, sport’s my hobbies too, but sport is my life. I can’t do without sports. Gardening is also a small hobby. When I do it, it makes me very happy. But yes, sometimes I do like this. I love running, you know. I have a couple of boxing students in Zoetermeer, sometimes I make an appointment with them and we go for a run. But I often run twice or three times a week myself. Yeah. Starting with… Actually I myself can run up to 20, 22 or 24 kilometres because of my condition. But right now I’m running up to 10 kilometers. Twice or three times a week. So, so I find a kind of hobby, I can’t, you know. That’s also when somebody’s gonna say, like, “Are you crazy? “What are you doing? Twelve o’clock at night I’m going for a run. Once in a while, sometimes, often when I go to mosque after the tarabi. Tarabi finish at noon. I finish running too. When I am ready for mosque, I just go in the evening, I also go running. Say, ‘[name], what are you doing?’ I’ve got a lot of acquaintances here. Afghan people say, “What are you doing? I say, “Yeah, I can’t sleep. If I run for a while and then I go to sleep. I do the same thing with running.
[i] You go to mosque as a believer. And do you still do activities in there at the mosque?
[r] No. That’s just this mosque for praying. Those people who go there… Actually, that’s open. I say this is a free country. No one’s interfering with your religion or your beliefs. So mosque’s just open. Five times a day you can go there and pray. But me, often pray there on Fridays. And tarabi too, you know? Now ramadan, you can have tarabi. Tarabi’s late. And there I go.
[i] Tarabi. Namaze tarabi.
That’s for ramadan, only 30 days of ramadan this happens. People can pray extra. Except pray five times a day, this is pray of [unintelligible] extra pray ramadan. That’s how we do it. That’s why I say I’m glad. Many people meddle with themselves, say yes, these are either Dutch or foreigners. That’s not really the case. I think what are you, that’s what you hear. If you go, other people say: ‘Hey, Dutchmen, where are you going, what are you doing’. Sure, believe me, those other people will also come next to you and say: ‘Hey Muslim, what are you doing?’. And they’re also going to use other bad words about you. That’s why they say: here’s what you can do, that’s allowed. Yeah. But aren’t you going to go any further for… your neighbors or your neighborhood or your neighborhood kind of damage, you know? Don’t think like that. Do damage to the others. Nobody’s gonna hurt you. Just that’s… It’s you. To watch as they think, free land, we’re gonna use free land. How are we gonna do it? It’s up to you. The way of using free life or free land, you have to understand that. I’m not going to say: “I never get into trouble with the people here, with foreigners or Dutch or… … all kinds of people live here in the Netherlands. You never get in trouble. I’m just saying I’m gonna go out in the street at half past one, after praying, I’m gonna run. Nobody says, “Hey, what are you doing, why?”. That why doesn’t exist here. If making why means arguing. That’s our own expression, Afghan expression. Why, why means fight.
[i] Can you say in Afghan what that sounds like?
[r] ‘ Chro’. Why that means “chro”. And why has no end answer. Every answer after the end of an answer you get again why. You say I finished that school, you say why. Yeah. I did for this… to do this. Then you ask why. That means end comes end comes end comes end, huh. Are you always going to make why. Shouldn’t always think why.
[i] ‘Chro yone jang’ [Why means fight]. That’s right.
[r] End of why is arguing. That’s my life. I’m gonna go on like this. Yeah. Yeah, yeah. I wonder if peace will come to my own country. People can live so free. And they can live safely. That’s the hardest part. I find them very difficult for the people have no security. Without security you can never live well. Because you get a lot of stress. We Afghan people are stressed anyway. They can’t take it away from our blood.
[i] What do you mean by stress? Yeah. Cause we always think… like you’re here, we’re not gonna think about ourselves. We think there too. Our family, our countrymen. A lot of Afghan people live there. But without security. We think there too. I am such a person. I’m not going to say if I’m safe here, but everyone there is going to die or be unsafe. I don’t care. That’s why I say I’m still under stress. I want my country and my countrymen to live safely in my own country. That fight has to go, that war has to go, that gun has to go. The people’s problem is gun. Only way if that weapon goes all the way away from Earth, then people can live a little bit safely. Here before, if problems you can explain with your mouth and solve these problems. But now if you have a little bit of a problem, it’s going to answer with the weapon. Because so many weapons, that weapon is going to destroy the people of Earth. That’s people’s problem to not be able to live safely anywhere.
Do you still see a role in that as far as your homeland is concerned? You worry about that, but do you also see your role in it to change that, to try to change it?
[r] Yes, of course. Of course. I am, stands for… I say, uh, anywhere if no bad and no good, they always stay side by side. Those good people, those smart people, always thinking something good, bringing good thinking into action. Bringing action. For example, we have a lot of problems with people. Some big cities in Afghanistan are 21 times bigger than the Netherlands. And that’s not more than 30 million inhabitants. And maybe 18 or 17 million people live here. And with such a large country, over 30 million people live here, but unsafe. I take care of that how can you bring security there too. Those other people can also live safely. Never had to hear the news of the war. If you look at the media like that, every day, every hour a new broadcast of Afghanistan, say: yes, there has been suicide, there has been an explosion, a roadside weapon or this kind of thing. You always get stress. Where were you born you’re never going to forget. You’ll always be there. Half your life, beats there too, yeah? I mean, I’m still standing there. I’ll take care of… I’ll see how I can help a little bit with the people there, with the countrymen or with my own country. How’s that? Yeah, first important one there I can bring security. With security you can bring in a lot of big projects there. Then you can do a lot of things. You can’t do without security. Now the majority of people in Afghanistan have guns. What happens to those guns? So many guns. Unsafe brings. That’s why I always think like this, how can I clean up that gun from those people. They can’t, uh… Ordinary civilians are dying. Citizens are citizens, our good people.
You say, “I’m sorry to interrupt,” you say… You’re thinking how to get rid of those guns.
Yeah.
Have you done any concrete things with that? Concrete proposals or approaches to people or… It’s an idea or is it more than that?
No, that’s my idea, because that’s my dream, too. Let’s stop that arms dealer from selling guns. That’s some kind of business, too. If they have anything to make, have to sell. Use it where? Can’t sell that gun in Holland for water. Say yes, there are five thousand or eight thousand people living in Zoetermeer, for example, and leave only ten thousand guns here, say, eight thousand people. No, two thousand should be kept. For extra and you can’t, you know? That’s why that gun always brings unsafe. People can’t live safely. That’s my dream. If they can ever take that gun away from Afghanistan. What’s in Afghanistan now? Believe me, if those guns clean up, how many roadside guns are on the ground in Afghanistan. If 30 million people live in Afghanistan, 60 million roadside weapons are on the ground. For one person two roadside guns are on the ground. That’s all because of the war…
land mines.
Landmines, yes. You often just see that away. Those people go down a street once in a while. That mine exploded. You see people get killed or hurt by these things. Still unsafe. I want to get them off the ground, too. Unnecessary. It’s all unnecessary. It is now. We’re not going to prepare weapons to fight with the other countries. Now is just the 21st century. We have to use our brains, talk orally, not with the weapon. We’re human beings. That’s why I’m always thinking about when in Afghanistan we can take that gun away. Because those people can’t go to school, those people can’t work properly. Unemployed, I think 100% people there are unemployed. Like war, where do you work? No work. Just those people fighting for life, to live too well. The rest is all done in Afghanistan. Everybody say that, that’s it, that’s it. No. Never happened in Afghanistan. In order to stop the guns. Weapon brings bad things all the way. And that’s why I don’t agree with the guns in Afghanistan, because now if looking like a ten-year-old kid, he can handle the gun very well, you know. Kind of a hobby with real guns. And here you can never see guns in the streets. There’s just, everybody’s got guns. How do you… I have an idea myself how to get those guns away from Afghanistan. In Afghanistan security has to come, and those other people can live safely, go to school safely, go safely to their own cultures, with their own beliefs, what do they want to do. They can also make good contact with other countries. That is just my idea. I can’t do anything there myself, but I hope that someday I can go there some kind of thing…
[i] That’s your biggest dream?
Of course it is. Yeah, everyone has a dream that has to do for their own countries. That’s my own dream too. Then I can do a little bit for goods for my own countrymen and countrywomen.
[i] From our project we are looking for people who… contribute to the city where they live. I have heard a lot of things that can of course be seen as a contribution. For example … that you do your job as a trainer, youth trainer, boxing youth trainer, as a taxi driver and used to be a stonemason …
Stonemasonry.
Stonemasonry… Yes, you also raised four wonderful children. You’ve done a lot of things. Is there… Can I take that as a contribution to the city you’ve told me? Is there? Do you see that as a contribution, too?
[r] What do you mean?
[i] You’ve told me about different activities: work, hobby, the sport, the youth coach that you are. Do you see that as a contribution to the city?
[r] Yes, of course. I think contribution is for me if I can relate to the project that brings children from the street to the gym. Yeah, kids from my neighborhood on Zoetermeer Street are walking. Why go to the street? Come in to the gym. If I can get this project ready or join this project. I’ll be very happy. This is a big contribution in my area and also in my municipality, municipality Zoetermeer, that is my … I’ve met a few times at the sports permission of the holder… alderman, I just…
Alderman of?
Van Zoetermeer. For a short time, I was at the sports permission office then, too. He also came to watch. But just I told him I have so many plans, I want to do this and he said: okay if you want you can make me an appointment. But so far I haven’t been able to make the appointment with him, to sit down, yeah. It’s hard here. First you have to bring your own project and paper everything ready and then bring it to alderman or mayor. Then say I’ve got plans. But I can explain everything verbally. For me it’s always oral. I speak up to make it clear, I want to. If you’re going to help me, but so far I haven’t been able to. It hasn’t worked. Yeah, I’m definitely gonna continue this project. And certainly municipality Zoetermeer is also going to help me with this project To bring street children to the gym. I think this is a good program if it works out in Zoetermeer. That’s a contribution. If you ask this is my contribution. If I can bring for my own municipality, and also for the children, the street children. This is contribution.
[i] You said, alderman of the municipality of Zoetermeer. Alderman of sports is that?
[r] No. Every municipality has mayor and also alderman. And alderman also goes like special days. At special then mayor can not, but he can go there see some special program. For example, here is Zoetermeer Days. In this program the people come from the municipality.
Do you know the name, do you remember the name of that alderman?
Sorry, sorry no.
[i] That’s the alderman who’s in charge of sports?
No, Alderman, I say this is about everything. Not just for sports.
[i] So he has a portfolio, too, sports?
[r] No. This goes for the some program in Zoetermeer. It’s aldermen, after the mayor, you know? It doesn’t matter, sports or activities or anything. Yeah, what belongs to Zoetermeer can a person come from the municipality. Like get invitations from these kinds of projects and then come and see them.
[i] So you intend to continue that project… and then when do you expect an appointment to come?
Yes, I don’t know, but first I have to… Yeah, I do have plans with that… person [name]. I’ve explained this to him as well. We’ll go, first I’ll go with him and he also works in town at the sports department, then he’ll make everything ready for me too. And we’ll make an appointment. We’re going to sit down together and we’re also going to talk about this project with alderman or mayor. First I have to make everything ready and with paper. He can’t go there alone without plans and without paper to make an appointment. First say: I have to give everything to them. That is my project, I want to go on like this. They are going to read and then I get advice whether it is allowed or not. They give it to me. But I’m still working on this.
[i] I understand that municipality is very interested in that project. There’s just enthusiasm for it…
I haven’t officially spoken to them about this, yes… But I do have plans to go with the mayor or pass it on to the alderman. Sit down together and with this projects. First I have to get everything ready and bring paper. Write and then they’re gonna read what I have for plans. And then you’ll get advice for them, from their…
[i] And for this you need a boxing coach diploma or other things?
[r] No, actually, boxing coach. You know, officially everything. I have a boxing coach diploma, a Dutch one. I say I’ve seen it with my pictures, all kinds of pictures. I have, I say from youth team to national team also as a boxing trainer I did everything in Afghanistan. But this is where the Dutch has to participate.
[i] And you have that diploma for that job, for that project you’re going to do, you need that diploma too?
[r] I don’t know. I don’t know, actually.
[i] Okay.
[r] I don’t know. Maybe you have ways out, but that’s… I’m a boxing coach myself, you know. I can do anything. For my own experience, 34 years I’ve been boxing and I still am. But the projects continue. I’m gonna explain a little bit and maybe… [Name] He’s with me, too. Might as well go on together. So, I don’t think this is necessary for this project, but if I want to start my own boxing school, own boxing school, then this is necessary. Dutch boxing… from Dutch Boxing Federation, you should have, you know, this diploma. Cause that’s about our own boxing school. But this is… I want to take this project with the municipality, together… That’s asked for municipality.
That’s your plan, too, to set up your own school, boxing school?
Yes, of course. I’ve done a lot for my own boxing school. I did, but together with the other trainer. That didn’t work out. I started here in Zoetermeer at the Kai Sei. I see… He’s… That school is karate. Of karate trains, so Kai Sei, but I talked to him. I’m gonna teach boxing here. Say, yes come and I have a year and a half, or yes … about a year and a half I taught here: boxing class. You’ve seen that picture. This was all those young people here. I was busy with that boy, but in the end, I can’t change my direction with him at all. Because he was all about his own things, not me. Used me as a self-weapon, for himself. I taught boxing, but he writes karate people, you know? And he doesn’t… I’ve been lately, I’m getting angry. I quit with him, because I’ve seen all kinds of sports in Zoetermeer: Karate at Kai Sei, boxing. But who hasn’t changed who’s going to give boxing lessons. He makes everything for himself. I say how is that possible? Yes, you can say that. I didn’t give him any money back then.
[i] You didn’t get a salary?
No, no money for this training. I did a year and a half. I mean, if I could get that boxing diploma through this school, you know? To get for those courses, but I can’t. That’s why I stopped training altogether. That was a problem. Cause I know here in Zoetermeer you can go with a lot of young people going to sports. But I stopped myself, in order not to be able to continue with these rights. I have seen for Zoetermeer’s annual newspaper, every year start the schedule of Zoetermeer’s sports activities. State at Kai Sei, state karate, judo, boxing. Who gives the judo lessons, who gives the karate lessons? But, the boxing stands the times, but not by whom. I also wanted to say please give me name. Who gives the boxing lesson? [name] I think that was kind of… What do you call that? That extra money comes from the boxing that goes with their business. And having that, not being with me. Yeah, I think that’s, uh… all for nothing. Then why do I have to keep going? I quit after a year and a half. A lot of these young people… I gave the lessons for them. They were totally sad. [Name] why, but and say, “Yeah, he’s right, too. Until when?” Yeah, that’s just it. That’s why I’d like to have a Dutch boxing diploma if I can and start my own boxing school. Then what I want, because I’m a Russian boxer myself. All my technique is Russian. In Afghanistan, we were in Afghanistan…
[i] Yeah, tell you something about that?
[r] Head coach, national trainer is Russian. And Afghanistan’s technique and tactics of boxing are all Russian. That’s the best technique and tactics of Russia, the boxing. I was raised in Russian training myself. I can go ahead with my own schedule, my own plans. But here’s different. And then if I have my own boxing school, I can start for myself. And what I want to teach. How I’m going to teach. Then I’ll go on. Here sometimes like you’re gonna teach somewhere that looks at you. And who’s gonna pick up, the rest is gonna say, “I’m doing this. For me, it makes me so sad. Always saying, “Yeah, why are you doing this? And don’t say this is from [name]’. Starting to use them for their own purposes. The same, that’s for me. Taking it like making Photoshop and using it for yourself. Therefore, I hope one day I can build my own boxing school here in Holland.
[i] [Name], we’ll be right at the end of the interview. You have of course told some very interesting stories. Do you have anything to add or do you think you’ve told it all?
[r] No. Actually, I told you everything. Yes, you did. If you sit with me, it doesn’t matter an hour or a day, I can tell you everything about my daily life. My daily life majority is about sports, you know? Because I’ve been through sports all my life. I say, when I was very young, ten years. So far, you know, my eldest son is 22 and I’m still working on this. That, this kind of, like, fixed hobbies for me. This is in my blood. I can’t take this away. How long are you gonna talk about sports, us here. It doesn’t matter to me. I know a lot about all kinds of sports… I’ve also… My specialty is boxing, but besides boxing I’ve done kung fu, played soccer, volleyball, table tennis, er… Yeah, fitness’s less, but besides you I’ve been through everything. For fitness, for everything. I’ve worked a little bit for all the sports, but here’s some person… I feel myself. I know a lot of stars, from Dutch stars of all kinds of sports: football, hockey, boxing, freefighting, kickboxing, hockey… Yes, because if you ask me what do you watch TV? I sometimes say a little bit of news and then… I don’t like movies, I like watching all the sports programs. Everything, so… I see which channel is sports program. Then I’m gonna watch it. But in the old days… I know a lot of people from boxing, kickboxing, soccer… Yeah, what’s it called? Because I see every day in this program of sports. Yeah, ’cause I say if you talk to the sports that long, I can keep going. What questions do you have, if I can, I can answer you. You can. It’s in my blood, sport. How are you gonna ask, I’m gonna answer with this sport. Because, I think all sport is sport. Doesn’t matter. Table tennis players, like freefighters, like boxing, like soccer, like sport. That sport gives you a whole different life. A lot of people think negative, but come to sports always think positive. I say, if you have positive and negative, that’s part of you. What are you going to think? Are you going to think negative or positive? If you come for example, I have this funny somewhere in Afghanistan, I was teaching a boy came to me. Who… like register, say, yes, I want to box. I say, okay boxing. Yeah, boxing’s okay. I say I’m a trainer of boxing, I’m gonna teach you. What I’m saying is, you have to do it like this and then you can learn well. And then right away he asks me, “Master, master?”, I say, “Yes?”. “I’ve learned boxing, can fight how many people?”. I say to him, “Boy, get your stuff and get out of here. So, I’m not teaching you as a street fighter. Boxing is hobbies, it’s sports. So come on in here and don’t think negatively. He was always thinking for the negative. If I learn boxing, I can fight with how many people, street fighting. I say, “No. I don’t learn for street fighters. For the people who want to learn boxing before the matches. I’ll never forget it. I say if you come here to learn boxing, you have to respect each other. And learn how to respect other people. You’re not gonna be a street fighter. Just people like think negatively, they fight their way out on the streets and they fight and fight with people. Can’t make you equal with the sports. With sports you can go very high. You have to respect yourself. If you have respect for others, you also get respect. That’s just my idea and my goal. I teach people boxing, as if they’re going to learn boxing. Don’t become a street fighter. That’s why I say those people bring in the gymnasium. That’s just gotta do it. That was… Is my story. If… That was your intent to hear from me. That’s just my story.
[i] No. That’s a great story. Gripping story. With a lot of passion. Your life is actually boxing, sport. In special boxing. I enjoyed your story. Thank you very much.
[r] Thank you from you.
[i] The interview is closed.
[r] I think that’s my contribution, too.
[i] Yes, it is. Thank you very much.