Van verhaal naar publiek

Hoe vertaal je levensverhalen en oral history interviews naar publieke presentaties, culturele producties of museale tentoonstellingen? En hoe trek je een nieuw en divers publiek? Het project Ongekend Bijzonder experimenteerde hiermee en dat leverde een schat aan ervaring op.

‘Toolbox’ met voorbeelden

Ter inspiratie aan museum curatoren, theatermakers, schrijvers, interviewers, muzikanten, trainers en anderen hebben we onder Co-creatie; de verschillende presentatievormen en onze ervaringen met o.a. museale vernieuwing op een rij gezet. Een ‘toolbox’ met voorbeelden van ruim 30 artistieke producties. Allemaal gebaseerd op levensverhalen en uitgetest tijdens het Ongekend Bijzonder Festival 2016. In dit geval gaat het om levensverhalen van vluchtelingen, maar de voorbeelden zijn prima te vertalen naar storytelling op vele andere vlakken.

Alle producties staan gerangschikt volgens deze smaakmatrix; met op de horizontale as de projecten die dicht bij de levensverhalen bleven aan de rechter kant, of producties die meer vanuit thema’s werkten links. Verticaal onderin de kunstenaars die relatief autonoom opereerden of juist in nauwe samenwerking met geïnterviewden hun productie ontwikkelden.

Multimediale installatie ‘Het geluk daar is niet zoals hier’ in Museon

Videokunstenaar Farah Rahman en digitaal ontwerper Mark Ridder gebruikten audiofragmenten uit de Ongekend Bijzonder interviews. Met gefilmde beelden mixte Farah Rahman dit tot een interactieve installatie in Museon. De installatie is beschikbaar voor gebruik op een andere locatie. [lees meer..]

Theatervoorstelling Laura van Dolron, gespeeld in diverse theaters

Stand-up filosoof Laura van Dolron maakte een voorstelling over Ongekend Bijzonder. Zij ontmoette vier vluchtelingen uit het Ongekend Bijzonder project en op basis van die ontmoetingen maakte zij een voorstelling. De voorstelling speelde zij xxx keer op zes locaties in de grote steden. Mede n.a.v. deze ervaring maakte zij later de voorstelling WIJ. [lees meer…]

Pop-up museum VerRotterdamst i.s.m. Rotterdam Museum
Tekst volgt

 

Documentaire De Kleur van Dromen
tekst volgt

Theatervoorstelling RAST
Tekst volgt

Tentoonstelling Framer Framed met rondleidingen
Tekst volgt

Storytelling avonden i.s.m. Mezrab
Tekst volgt

Filmfestival i.s.m. Beeld voor Beeld
Tekst volgt

Boottocht i.s.m. Rederij Lampedusa
Tekst volgt

Culturele route Den Haag
Tekst volgt

Culturele Zondag
Tekst volgt

Ongekend Bijzonder Festival Marathon
Tekst volgt

Opera
Tekst volgt

Fototentoonstelling De Wederopbouw van mijn leven
Tekst over de bibliotheek

Lezing Amsterdam Museum
Tekst volgt