Persbericht: Levensverhalen vluchtelingen naar Stadsarchief Rotterdam

Ongekend Bijzonder verzamelt en presenteert levensverhalen voormalige vluchtelingen

Rotterdam 19 mei 2016 – Het interviewproject Ongekend Bijzonder verzamelde 248 levensverhalen van voormalige vluchtelingen in de vier grote steden. Op zaterdag 28 mei is de feestelijke overdracht van de eerste 50 Rotterdamse interviews aan het Rotterdams Stadsarchief. Schrijver Kader Abdolah overhandigt de interviews symbolisch aan stadsarchivaris Jantje Steenhuis.

In de gefilmde levensverhalen vertellen de voormalige vluchtelingen over de opbouw van hun leven, over Rotterdam en hun bijdrage aan de stad. Bijvoorbeeld een man die na zijn vlucht uit voormalig Joegoslavië fan werd van Feijenoord, een Iraakse vrouw die haar rust vond aan de Maasoever en een Eritrese timmerman die nu vrijwilligerswerk doet in een verzorgingshuis.

De interviews
Met 500 uur gefilmde interviews is Ongekend Bijzonder één van de grootste oral history projecten van Nederland. Ad van Liempt, journalist en oud-hoofdredacteur van o.a. NOVA over Ongekend Bijzonder: ‘Prachtig bronmateriaal, dat niet alleen veel over vluchtelingen, maar ook veel over onszelf vertelt’.

De video’s en de transcripties van de Rotterdamse interviews worden eigendom van Het Stadsarchief Rotterdam. Daarmee worden de verhalen onderdeel van het historisch erfgoed van de stad. Via het archief zijn de levensverhalen voor altijd beschikbaar voor geïnteresseerden.

Ongekend Bijzonder Festival Rotterdam
Op basis van de levensverhalen van voormalige vluchtelingen zijn, in samenwerking met kunstenaars, musea en culturele instellingen, 30 artistieke producties ontwikkeld. Het Ongekend Bijzonder Festival heeft al plaatsgevonden in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Nu is Rotterdam aan de beurt.

Het Ongekend Bijzonder Festival in Rotterdam bestaat onder andere uit:
– de foto-expo De Wederopbouw van mijn leven  in de Centrale Bibliotheek (tot 10 juni).
– speciale open dag voor vluchtelingen in het Stadsarchief Rotterdam op 28 mei
– Gran Peña Chilena (Chili Festival 2016) in de grote Kerk Overschie
– In het Rotterdam Museum de tentoonstelling Verrotterdamst van 3 tot en met 2 oktober.
– Laura van Dolron treedt op met de speciale voorstelling ‘Am I making Sense?’ op 7 juni in het Rotterdam Museum.
– Op het Grotekerkplein is op 17, 18 en 19 juni de Ongekend Bijzonder Marathon, een gratis toegankelijk driedaags festival met muziek, theater, film, gedichten en kunst op basis van de verhalen en de veerkracht van mensen die ooit vluchtten en in Rotterdam een nieuw bestaan hebben opgebouwd.

Alle activiteiten zijn ook onderdeel van Rotterdam viert de stad!

———- einde bericht ———

– u bent van harte welkom bij de overdracht van de interviews in Het Stadsarchief Rotterdam op 28 mei om 13.30 uur. Laat ons a.u.b. weten of u komt.
– Voorbeelden van gepubliceerde interviews via https://ongekendbijzonder.nl/interviews/.
– Bekijk voor een indruk van de Rotterdamse interviews deze clip met fragmenten. Niet voor publicatie tot 28 mei.

Neem voor meer informatie, interviewverzoeken en hi res beeldmateriaal o.a. interview stills contact op met Michel Langendijk van Ongekend Bijzonder via
ongekendbijzonder@stichtingbmp.nl of 06 40963010

Ongekend Bijzonder is een initiatief van Stichting BMP

Beeld: Foto-expo De Wederopbouw van mijn leven, onderdeel van Ongekend Bijzonder Festival.

!cid_E862B950-3C8A-4928-8A05-DE83BADC6EF4@home