Persbericht: Samenwerking Ongekend Bijzonder en Bibliotheek Rotterdam leidt tot prachtige foto-expo over vluchtelingen

Rotterdam, 4 mei 2015  –  Op donderdag 12 mei wordt de foto-expo De wederopbouw van mijn leven geopend in de Centrale Bibliotheek. Deze expo toont portretten van 15 Rotterdammers die een nieuwe start maakten nadat ze ooit als vluchteling in Rotterdam aankwamen.

Stel, je moet noodgedwongen huis en haard verlaten. Hoe is het dan om in een ander land, in een andere stad, een nieuw leven te beginnen? De foto-expo De wederopbouw van mijn leven in Bibliotheek Rotterdam toont portretten van vijftien Rotterdammers die een nieuwe start gemaakt hebben en zich deel van deze bijzondere stad zijn gaan voelen. Het gaat om Rotterdammers afkomstig uit Eritrea, Irak, Chili, Iran, voormalig Joegoslavië en Syrië.

De verhalen komen voort uit de interviews van Ongekend Bijzonder, een groot interviewproject met levensverhalen van voormalige vluchtelingen. Door middel van foto’s, teksten en geluidsfragmenten maak je kennis met hun geschiedenis, met voorwerpen die hen dierbaar zijn en met hun beleving van Rotterdam. De kracht van de persoonlijke verhalen raken, omdat het ook ieder ander had kunnen treffen.

De foto-expo is van 12 mei t/m 10 juni 2016 gratis te bezichtigen in de hal van de Centrale Bibliotheek. Zie www.bibliotheek.rotterdam.nl voor de actuele openingstijden. Ongekend Bijzonder, initiatief van stichting Bevordering Maatschappelijke Participatie (BMP), is een oral history project. In totaal 248 vluchtelingen, vooral mensen die de afgelopen veertig jaar hun land noodgedwongen moesten verlaten, doen aan het project mee. In diepgaande, gefilmde interviews, vertellen zij hun levensverhaal. De focus ligt op hoe zij in Nederland een nieuw leven hebben opgebouwd en op hun bijdrage aan de vier grote steden van ons land. Alles komt tussen april en juni bij elkaar tijdens het Ongekend Bijzonder Festival waarin 30 artistieke activiteiten in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam plaatsvinden.

De foto-expo De wederopbouw van mijn leven is onderdeel van Rotterdom viert de stad!. Kijk voor het complete overzicht op www.rotterdamviertdestad.nl

————————————————————————————————— Noot voor redactie, niet voor publicatie

Meer informatie of beeldmateriaal in hoge resolutie nodig? Neem contact op:

Bibliotheek Rotterdam: Ilse Hardon i.hardon@bibliotheek.rotterdam.nl en 010-2816302

Ongekend Bijzonder:  Michel Langendijk michel@stichtingbmp.nl en 06 40963010