Teaser Ongekend Bijzonder Festival

Oude Wonden, Nieuw Geluk

Deze korte film maakten Ted Alkemade en Jefta Varwijk met Afghanen in Utrecht als onderdeel van de groepstrajecten met vluchtelingengemeenschappen tijdens het Ongekend Bijzonder project in 2015. Deze film was de opmaat naar het vliegerfeest op 1 mei 2016.

Compilatie video’s

De oral history interviews van het Ongekend Bijzonder project duren meestal tussen de 1,5 en 2 uur. Op basis van het materiaal hebben we een aantal complilaties samengesteld rond bepaalde thema’s en per stad. De films, meestal rond de tien minuten in lengte, geven een indruk van de rijkdom van het Ongekend Bijzonder project en van de onderwerpen die aan bod komen.

Documentaire Onderweg

De documentaire Onderweg van regisseur Ted Alkemade is een gelaagde sfeertekening over de stadsopera Onderweg.

Kleuren van Dromen

Welke toekomstdromen hebben vluchtelingen, verschillen deze van die van jou en mij? Kleuren van dromen is een korte documentaire van Merlijn van Schayk en Pauline van Tuyll. Zij baseerden hun film op de oral history interviews van Ongekend Bijzonder, In deze film vertellen een aantal vluchtelingen over hun dromen, hun vlucht en hun thuisgevoel. in overleg met het project maakten zij de film en bedachten dat het interessant was om Mona Jahaveryzad daarbij te betrekken als kunstenaar.

 

 

Beeld voor Beeld festival in het teken van Ongekend Bijzonder

De 26ste editie van filmfestival Beeld voor Beeld stond in het kader van Ongekend Bijzonder. Eddy Appels stelde een selectie samen met internationale films vertoond over het leven van vluchtelingen en migranten in de Metropool.  Deze werden in de week van 29 april 2016 tot 05 mei 2016 vertoond op verschillende locaties in Amsterdam. Ook was er traditiegetrouw een Cineblend avond, waarbij een panel van makers naar aanleiding van zelfgekozen filmfragmenten met elkaar en de zaal in gesprek ging over de identiteit van de maker.

Documentaire Ongekend Bijzonder door RTV Utrecht

De documentaire Ongekend Bijzonder kwam tot stand in samenwerking met RTV Utrecht en het Centraal Museum. De documentaire was te zien in de tentoonstelling Ik neem je mee en werd meerdere keren uitgezonden op RTV Utrecht. Vluchtelingen uit het Ongekend Bijzonder project vertellen over hun meest dierbare voorwerp. Ook geven zijn hun commentaar op een object uit de collectie van het Centraal Museum.