Oral history interviews en onderzoek

Het materiaal van Ongekend Bijzonder is goed geschikt voor onderzoekers en andere belangstellenden die dieper in het interviewmateriaal willen duiken.

 

Saskia Moerbeek van Ongekend Bijzonder nodigt onderzoekers en andere belangstellenden van harte uit om het oral history materiaal te gebruiken voor onderzoek. In deze presentatie, opgenomen tijdens het Ongekend Bijzonder Live Magazine op 21 maart 2017 legt ze uit hoe het werkt.

 

Behalve integrale gefilmde interviews of fragmenten is al het Ongekend Bijzonder materiaal getranscribeerd, gecontroleerd, geanonimiseerd en met tijdcode bewaard. We trachten op termijn een –groot deel– van de transcripties toegankelijk te maken. De eerste transcripties zijn te vinden onder levensverhalen.

 

Toegang via DANS (Data Archiving and Networked Services)

Al veel interviews zijn via levensverhalen op de Ongekend Bijzonder site te bekijken. Niet alle geïnterviewden willen met hun interview (of delen daaruit) op een publiek toegankelijke website staan. Alle interviews zijn opgeslagen op DANS (Data Archiving and Networked Services), een archiefservice opgezet door het NWO en KNAW. Met een paar klikken en na registratie zijn op de speciale Ongekend Bijzonder sectie op DANS meer interviews te bekijken.
Op termijn zijn ook via het Stadsarchief Amsterdam, Het Utrechts Archief, Haags Gemeentearchief en Stadsarchief Rotterdam de interviews te raadplegen.