Ongekend Bijzonder wint publieksprijs CCD Award 2017

We zijn verheugd dat Ongekend Bijzonder de publieksprijs van de Culturele Diversiteit Award 2017 heeft gewonnen, en we feliciteren het project Old skool (hiphop en senioren) met het winnen van de juryprijs. De prijsuitreiking was vandaag in de Melkweg in Amsterdam.

 

Prijsuitreiking van de publieksprijs in de Melkweg op 15 februari 2017 met - een deel van - het team van Ongekend Bijzonder

Prijsuitreiking van de publieksprijs in de Melkweg op 15 februari 2017 met – een deel van – het team van Ongekend Bijzonder

 

Ongekend Bijzonder laat zien hoe levensverhalen van een heel diverse groep mensen, in dit geval vluchtelingen, onderdeel kunt maken van de geschiedenis en de culturele programmering van de stad. Met het project wilden we museale vernieuwing stimuleren en onderzoeken hoe culturele instellingen de diversiteit van de stad beter uit kunnen drukken.

 

Het oral history project Ongekend Bijzonder van Stichting BMP (Bevordering Maatschappelijke Participatie) verzamelde 248 gefilmde levensverhalen van voormalige vluchtelingen en maakte ze online en via stadsarchieven toegankelijk. Vervolgens werkte het project met vluchtelingengemeenschappen, kunstenaars en culturele instellingen om deze verhalen aan een breed publiek te tonen door 30 artistieke producties tijdens het Ongekend Bijzonder Festival.

 

Het innovatieve karakter en de museale vernieuwing van Ongekend Bijzonder zit onder andere in het feit dat het geen ‘verhalen over’ vertelt, maar nieuwe verbindingen en co-creatie tussen culturele instellingen, kunstenaars en vluchtelingen(-gemeenschappen) stimuleert. Voor Ongekend Bijzonder werden 24 tweetalige veldwerkers opgeleid. Ook mede dankzij stuurgroepen per stad en partnerships met culturele instellingen ontstond een vruchtbare samenwerking tussen mensen die zich samen “eigenaar” van de programma’s voelden. Voorbeelden zijn de tentoonstelling VerRotterdamst in Museum Rotterdam, de multimedia presentatie Het Geluk daar is niet zoals hier, in Museon, de tentoonstelling Ik neem je mee in Centraal Museum en de Culturele Zondag in Utrecht.

 

CCD Award
De CCD Award is in het leven geroepen om culturele instellingen te stimuleren om meer in te zetten op diversitei. De genomineerden zijn geselecteerd uit de vijftig Best Practices die gedurende het hele afgelopen jaar zijn verzameld. Vanuit die vijftig is eerst een longlist gemaakt van vijftien Best Practices waaruit door een adviescommissie vervolgens de vijf genomineerden zijn gekozen; Festival Mundial, Hamlet van ZEP Theater Producties, Ongekend Bijzonder Festival 2016, Project Old Skool en het Van Abbemuseum. Meer info over alle de prijs en best practices via codeculturelediversiteit.com

 

Ongekend Bijzonder voor altijd toegankelijk
De website van Ongekend Bijzonder maakt het mogelijk om alle interviews terug te kijken (nieuwe portal vanaf maart 2017) en laat ook zien hoe de 30 artistieke co-creaties als voorbeeld kunnen dienen voor kunstenaars en culturele instellingen hoe zij met culturele diversiteit aan de slag kunnen gaan.
Ongekend Bijzonder organiseert op 21 maart 2017 een live magazine over hoe professionals het materiaal en de methodieken kunnen gebruiken. Meer info en aanmelden via Ongekend Bijzonder Live Magazine.