Persbericht: Stadsopera Onderweg eenmalig in het centrum van Utrecht

Zondag 1 mei 2016 is de opvoering van de stadsopera Onderweg, een confrontatie tussen gecomponeerde muziek en oorspronkelijke muziek van vluchtelingen. Bob Zimmerman schreef de muziek voor Onderweg op basis van een libretto van Ruben van Gogh en gedichten van Baban Kirkuki. Dit libretto vindt haar inspiratie in Ongekend Bijzonder, een interviewproject met vluchtelingen dat het afgelopen jaar plaatsvond in Utrecht. De muziek van Zimmerman buit de contrasten uit met de muziek uit Iran, Vietnam, Ethiopië en Syrië die binnen het raamwerk van de opera een dramatische plek heeft gekregen. Onderweg is te zien op de Culturele Zondag Bestemming bereikt op 1 mei 2016 op drie openbaar toegankelijke locaties in het centrum van Utrecht.

 

In totaal bestaat de vocale en instrumentele bezetting van de opera uit tachtig muzikanten en zangers van diverse achtergronden. De muziek van Bob Zimmerman omvat een veelkleurig palet waarin tal van Westerse muziekstijlen een plek opeisen. In drie akten horen we Zimmermans stilistische rijkdom gecontrasteerd met de al even kleurrijke muziek uit traditionele bronnen. In de hoofdrollen hoort u bariton Arash Roozbehi, mezzo-sopraan Nienke Nillesen en sopraan Tamar Niamut. De regie van Onderweg is in handen van Geert van Boxtel en Alejandra Peña.

 

De stadsopera Onderweg volgt twee vluchtelingen op hun zoektocht naar een nieuwe identiteit en een nieuw bestaan. Zij duiken op in het Utrechtse Stadskantoor, het officiële gezicht van de stad. In het Utrechts Archief zijn zij op zoek naar inzicht, kennis en begrip. In TivoliVredenburg vindt een confrontatie plaats met de Utrechtse bevolking: wat betekent het om Nederlander te zijn?

De stadsopera Onderweg is vrij toegankelijk. De aktes vertellen samen een verhaal maar spreken tegelijk ieder voor zich.

 

Akte 1: Stadskantoor (20 minuten). Adres: Stadsplateau 1, Utrecht
Aanvang 11.00 uur en 13.45 uur

Akte 2: Utrechts Archief (20 minuten). Adres: Hamburgerstraat 28, Utrecht
Aanvang 12:00 uur en 12.45 uur

Akte 3: TivoliVredenburg, Plein 6 (30 minuten). Adres: Vredenburgkade 11, Utrecht
Aanvang 15.00 uur en 16.30 uur. Vooraf half uur inloop met muzikale begeleiding door het Ethiopisch koor Orthodox Tewahdo Sainte Marie.

 

Culturele Zondag Bestemming bereikt
De Stadsopera is onderdeel van het landelijke Ongekend Bijzonder Festival en van de Culturele Zondag van 1 mei met als thema Bestemming bereikt. Met ontmoetingen, tentoonstellingen, theater- en muziekvoorstellingen is het programma van de Culturele Zondag geheel gewijd aan de verhalen van vluchtelingen. Kijk voor het programma op www.culturelezondagen.nl. Meer informatie over Ongekend Bijzonder op www.ongekendbijzonder.nl.

 

Stadsopera Onderweg 1 mei 2016

————– einde bericht —————

Neem voor meer informatie en hi res beeldmateraal van de Stadsopera contact op met Michel Langendijk, coördinator communicatie van Ongekend Bijzonder op 06–40963010 en via Michel@stichtingbmp.nl

Voor meer informatie over de Culturele Zondag Bestemming bereikt kunt u contact opnemen met Kim Platenkamp, Culturele Zondagen, via k.platenkamp@cultuurpromotieutrecht.nl of op 06-29168667.