Levensverhaal Lan, vluchten uit Vietnam

Lan vluchtte uit Vietnam en woont sinds 1980 in Nederland. Haar levensverhaal is onderdeel van het oral history project Ongekend Bijzonder. Een samenvatting van haar verhaal was onderdeel van de tentoonstelling Ik neem je mee, in het Centraal Museum.

Lan groeit op in Zuid-Vietnam. Hoewel haar ouders welvarende mensen zijn, leven zij heel eenvoudig. Lan vindt dit als kind wel eens jammer. Ze ziet haar vriendinnen mooie kleren dragen en naar luxe feesten gaan. Haar ouders vinden het belangrijker om bescheiden te zijn en tevreden met wat je hebt. Nadat Lan in 1974 haar eindexamen haalt, gaat ze naar de technische universiteit. Het zijn de nadagen van de oorlog tussen Noord- en Zuid-Vietnam. In 1975 komt een nieuw regime aan de macht in het herenigde Vietnam. Het leven van Lans ouders in Zuid-Vietnam wordt moeilijk. Voor het nieuwe, communistische regime staan zij aan de verkeerde kant. Ook voor Lan heeft de nieuwe politieke situatie gevolgen. Universiteiten sluiten en studenten worden verplicht om politieke lessen te volgen en op werkkamp te gaan. Hoewel Lan probeert mee te draaien in het systeem, merkt ze aan alle kanten dat zij vanwege haar achtergrond niet verder komt. Ze heeft een ‘slecht’ cv door de functies die haar ouders hebben bekleed.

 

Lan vlucht in 1980 op 22-jarige leeftijd met haar broer, schoonzus en hun baby uit Vietnam naar Nederland, op zoek naar vrijheid. Ze krijgen een huis toegewezen in Houten waar ze haar diploma chemische technologie haalt aan de HTS. Ze werkt 23 jaar bij Akzo Nobel in Deventer. Met de jaren krijgt ze steeds meer moeite met de chemische stoffen waarmee ze moet werken. Ze besluit tot een carrière switch en doet een milieuopleiding. In 2007 krijgt ze een baan bij het RIVM in Bilthoven, en gaat in Utrecht wonen. Lan heeft altijd geleefd vanuit het idee “Gewoon je best doen en kijken waar je terecht komt”. “Dankbaar zijn voor de dingen die je hebt”, dat geeft zij ook haar dochter mee.

 

 

Kunstwerk uit de collectie van het museum

Lan wordt in het museum geraakt door het beeld van Tank Man (2013) van de kunstenaar Fernando Sanchez Castillo, de student die verzet bood tegen de communistische partij van China. Het is een gebeurtenis die indruk op haar heeft gemaakt. “In Vietnam is ook verzet geweest, maar ik heb hun gezichten nooit zo dichtbij gezien. Dit beeld maakt indruk op mij door het zien van zijn gezichtsuitdruk-king. Op televisie zie je het alleen van ver af. Hij was heel bang, dat kan je zien doordat hij zijn ogen dicht heeft. Hij durfde niet naar de tanks te kijken. Dat zegt hoe dapper hij was.” Lan is zelf moeder, het idee dat de ouders van deze student moesten zien hoe hun kind daar stond, breekt haar hart.