Graphic novel: De Bibliotheek van Ongeschreven Verhalen
Geïnspireerd door Ongekend Bijzonder schreef Firoez Azarhoosh De bibliotheek van ongeschreven verhalen. Hij putte uit de Iraanse verteltraditie, filosofie, film, literatuur, poëzie, oral history en de actualiteit. Het tekenwerk is van Nenad Vukmirovic, alias Woek. Het boek kost 14,95 en is verkrijgbaar in de (strip)boekhandel, via Bol.com en direct via stichting BMP.
Vluchten kan niet meer… ook niet voor de terugkerende krantenkoppen over vluchtelingen die ons land ‘overspoelen’. Een Amsterdammer – laten we hem meneer F. noemen – belandt er zelf van in een crisis. In zijn zoektocht naar nieuwe zekerheden komt F. terecht in de Bibliotheek van Ongeschreven Verhalen.
Het is het begin van een ontdekkingsreis waarin de regels van ruimte en tijd vervagen. Hij maakt er kennis met vluchtelingen van toen en nu, afkomstig uit alle windstreken: van Hugenoten uit Gent tot opstandelingen uit Praag en Syrische nieuwkomers. Mensen die hem opnieuw leren kijken en leven…
Boekspecificaties
De bibliotheek van ongeschreven verhalen, Firoez Azarhoosh & Nenad Vukmirovic, 116 pag. z/w (hardcover), € 14,95, ISBN 978-90-80476-14-1, uitgegeven door stichting BMP
Het boek is te bestellen bij: stichting BMP
Over de auteurs
Ramin (Firoez) Azarhoosh heeft zijn roots in Iran en is diep gewor teld in Nederland. Na een flink aantal jaren voor de (lokale) overheid te hebben gewerkt, zet hij zich alweer zo’n vijftien jaar in om maatschappelijke initiatieven van ‘onderop’ te ontwikkelen en te ondersteunen. Hij doet dit o.a. in Amsterdam-Oost en via Ongekend Bijzonder/Stichting BMP. Naast zijn werk als bruggenbouwer verslindt Firoez dagelijks grote hoeveelheden film, literatuur, poëzie en sigaartjes.
Woek (Nenad Vukmirovic) groeide op in het Servische Belgrado (destijds Joegoslavië). Sinds de oorlog in zijn vaderland woont hij in Amsterdam, waar hij werkt als cartoonist, reclametekenaar en illustrator. Hij tekende onder meer
voor het stripkwar taalblad Posse en exposeerde in Galerie Lambiek. Ook was hij enige tijd als tekenaar actief in o.a. New York.
Boekpresentatie
Het boek wordt op 30 maart 2017 gepresenteerd in de Meevaart, Balistraat 48 in Amsterdam. Met presentaties van Manuele Kalsky (VU) en de makers. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan Martin Berendse, directeur van de OBA. Na afloop muziek en signeersessie met de makers.
Trailer gemaakt door Erik van Ophem
Vertaling
Een van de hoofdstukken is vertaald in het Engels: “The first virtue: listening”. Te lezen op de Engelstalige pagina van deze website.
Er zijn plannen om het boek te vertalen in het Servisch. Heeft u interesse om het boek in een andere taal dan het Nederlands op de markt te brengen? Neem contact met ons op via ongekendbijzonder@stichtingbmp.nl we praten er graag verder over.