Documentaire Onderweg

De documentaire Onderweg van regisseur Ted Alkemade is een gelaagde sfeertekening over de stadsopera Onderweg.

In beelden, interviews en operafragmenten legde Ted Alkemade de totstandkoming van de de opera vast. De opera is gebaseerd op de levensverhalen van vluchtelingen van het Ongekend Bijzonder project.

 

De opera Onderweg werd op 1 mei 2016 eenmalig uitgevoerd tijdens de culturele zondag Bestemming Bereikt. Onderweg is gemaakt, gezongen en gespeeld door vluchtelingen en andere Utrechters. Onderweg bestond uit drie aktes: in het Stadskantoor, het Utrechts Archief en TivoliVredenburg.

 

Op zondag 11 september 2016 en nog diverse keren daarna werd de documentaire uitgezonden bij UStad van RTV Utrecht.

 

Duur documentaire: +/- 20 minuten
Regie en montage: Ted Alkemade
Camera: Marc Slings
Geluid: Wouter Tjaden

Meer over de stadsopera Onderweg

 

Stadsdichters Ruben van Gogh en Baban Kirkuki schreven het libretto van Onderweg op basis van de interviews van Ongekend Bijzonder. Bob Zimmerman maakte, geïnspireerd door muzikale thema’s uit Iran, Vietnam, Ethiopië, Syrië en Koerdistan, een geheel nieuwe compositie.

 

In totaal bestond de vocale en instrumentele bezetting van de opera uit tachtig muzikanten en zangers van diverse achtergronden onder muzikale leiding van Jurriaan Grootes. In de hoofdrollen bariton Arash Roozbehi, mezzo-sopraan Nienke Nillesen en sopraan Tamar Niamut. De regie van Onderweg was in handen van Geert van Boxtel en Alejandra Peña. Lees meer [..]