Culturele Zondag Bestemming Bereikt

De Culturele Zondag van 1 mei 2016 Bestemming Bereikt stond in het teken van Ongekend Bijzonder. Een dag met voorstellingen en activiteiten rond het thema vluchtelingen door de hele stad. Als highlight van deze dag de stadopera Onderweg, met een libretto grotendeels gebaseerd op quotes uit de Ongekend Bijzonder interviews. Ongekend Bijzonder veldwerkers Alejandra Peña, Baban Kirkuki, Tiffany Pham, Farid Kabiri, Achmed Sadat en Atefeh Firoozi organiseerden -met vele vrijwilligers- de onderdelen No Rooz lentefeest, Afghaans vliegerfeest en de Verhalenparade. Daarnaast waren er nog vele andere culturele producties en activiteiten met het thema vluchtelingen, zoals As I left my fathers house van New Dutch Connections en (Ge)strand, van het Utrechtse collectief Knalland. De dag trok minstens 12.500 bezoekers.

Bestemming bereikt was een samenwerking tussen Ongekend Bijzonder en de Culturele Zondagen, een eendaags (soms tweedaags) cultureel evenement in de stad Utrecht dat zes keer per jaar plaatsvindt rond een specifiek thema. Projectleider voor de Culturele Zondag van 1 mei 2016 was Alejandra Peña, veldwerker van Ongekend Bijzonder. Samen met veldwerkers Achmed Sadat, Baban Kirkuki, Tiffany Pham, Farid Kabiri deed zij ook de productie van de Ongekend Bijzonder onderdelen deze dag:

  • Stadsopera Onderweg, de drie aktes werden deze dag elk tweemaal opgevoerd: bij het Stadskantoor, het Utrechts Archief en Tivoli Vredenburg.
  • Vliegerfeest: In Park Transwijk gingen bij het Afghaanse vliegerfeest met een mooie bries -en met hulp van een groep van 25 vrijwilligers (Afghanen, Eritreërs, Syriërs en Iraniërs)- meer dan honderd Afghaanse vliegers omhoog.
  • Het No Rooz Lentefeest in het Griftpark: een kleurrijk spektakel met veel en heel gemengd publiek van buurtbewoners en mensen uit het AZC
  • Verhalenparade: een groep Utrechtse Vietnamezen, Irakezen, Syriërs en Ethiopiërs presenteerde aan vele belangstellenden hun verhalen en gedichten bij de Winkel van Sinkel, de Bibliotheek, De Pandhof en het Academiegebouw.
  • Tentoonstelling Ik neem je mee, van rugzak naar museum. In het Centraal Museum was dete zien, met de voorwerpen en verhalen van 15 Utrechters die ooit moesten vluchten.
  • Het Utrechts Archief opende de deuren voor de tweede akte van de opera. Ook was daar de gelegenheid om fragmenten van de eerste 50 overhandigde Ongekend Bijzonder interviews te zien en te beluisteren.
  • Nog meer Ongekend Bijzonder verhalen waren terug te zien in de populaire Ongekend Bijzonder producties De vlucht van de granaatappel van theater RAST, de voorstelling Am I making sense van Laura van Dolron en de documentaire “Kleuren van dromen” van Merlijn van Schayk en Pauline van Tuyll.

 

Zie hier de after movie van Bestemming bereikt: