Foto expositie De Wederopbouw van mijn Leven

Vijftien levensverhalen van Rotterdammers die ooit moesten vluchten. Vijftien verhalen die laten zien hoe zij in Rotterdam hun leven opnieuw opbouwden. Ferdows Kazemi bewerkte de verhalen uit Ongekend Bijzonder, Mladen Pikulić maakte de portretten. En Harry Hoek van de Centrale Bibliotheek Rotterdam ontwierp de tentoonstelling, geïnspireerd door het gedachtengoed van Enzo Mari.

In de tentoonstelling maken we kennis met de geschiedenis van vijftien Rotterdammers, met voorwerpen die hen dierbaar zijn en met hun beleving van Rotterdam. De nadruk van de verhalen ligt op de wederopbouw van hun leven in Rotterdam, elk verhaal verwoord in ongeveer 400 woorden. Vanzelfsprekend doen we de vertellers te kort als wij beweren dat hun verhalen in zo’n beperkt aantal woorden samen te vatten zou zijn. Wij lichten hier slechts een tipje van de sluier. De volledige interviews zijn straks, samen met alle geïnterviewden in Rotterdam, terug te vinden in het Stadsarchief Rotterdam en voor een groot deel ook op deze website.

 

Samenwerking

Voor de ontwikkeling en productie van de tentoonstelling werkte het team van Ongekend Bijzonder nauw samen met de Centrale Bibliotheek.

 

Rotterdam Viert de Stad!

De tentoonstelling haakte aan op Rotterdam viert de Stad! een manifestatie over 75 jaar wederopbouw. De tentoonstelling was te zien in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam van 12 mei tot en met 10 juni 2016. Een uitgelezen kans om daar ook nieuwe Rotterdammers bij te betrekken. In de terugblik schrijft RvdS!: De tentoonstelling trok ruim 200.000 bezoekers

 

Publicatie

Bij de tentoonstelling verscheen een publicatie en een online tijdschrift.

 

De bibliotheek Rotterdam maakte naar aanleiding van de tentoonstelling De wederopbouw van mijn leven een online magazine met de portretten en verhalen van 15 voormalige vluchtelingen. Via de link kunt u door de portretten bladeren.

 

Wederopbouw-magazine-1

Cover van het online Magazine over De wederopbouw van mijn leven

 

 

De verhalen zijn via de foto’s hieronder te lezen. Ook de door de geïnterviewden zelf ingesproken teksten zijn hier te beluisteren.