Kleuren van Dromen

Welke toekomstdromen hebben vluchtelingen, verschillen deze van die van jou en mij? Kleuren van dromen is een korte documentaire van Merlijn van Schayk en Pauline van Tuyll. Zij baseerden hun film op de oral history interviews van Ongekend Bijzonder, In deze film vertellen een aantal vluchtelingen over hun dromen, hun vlucht en hun thuisgevoel. in overleg met het project maakten zij de film en bedachten dat het interessant was om Mona Jahaveryzad daarbij te betrekken als kunstenaar.

 

 

Farid Kabiri is uit Afghanistan gevlucht om zijn zoon Ramin een toekomst te bieden. Ramin vat zijn droom kort samen: “huisje, boompje, beestje.” Brunilda Pena en dochter Alejandra geven een beeld van de onderdrukking in Chili en de vrijheid in Nederland; voor de moeder de uitkomst van een droom en voor de dochter gemis en heimwee. De Iraanse kunstenares, Mona Jahaverzyad, verbeeld de dromen en emoties in een kunstwerk.

 

De film en het kunstwerk waren op 24 april bij Mezrab te zien. Tijdens de Culturele Zondag draaide de film bij het Utrechts Archief en Theater ‘t Hoogt. Het kunstwerk uit de film was ook bij de overhandiging van de Ongekend Bijzonder interviews in Het Utrechts Archief te zien. Ook is de documentaire uitgezonden door RTV Utrecht.