Laura van Dolron: Am I making sense?

In de voorstelling ‘Am I making Sense?’ van stand-up filosoof Laura van Dolron staat haar ontmoeting met vijf voormalig vluchtelingen en de vragen die dat oproept centraal. De voorstelling reisde vanuit het Ongekend Bijzonder Festival in Den Haag naar de andere drie grote steden.

In deze voorstelling reflecteert stand-up filosoof Laura van Dolron op de vraag die het project als kern heeft “Wat draag je bij?”. Via persoonlijke en filosofisch reflecties zoekt Dolron niet alleen naar de bijdrage van ‘de’ (voormalig) vluchteling in de samenleving maar ook naar een antwoord op de vraag hoe je als maatschappij wel of niet ruimte maakt voor zo’n bijdrage. Een maatschappij waar van Dolron onderdeel van en medeverantwoordelijk voor is, waardoor ze niet ontkomt aan kritisch
zelfonderzoek.

 

Laura van Dolron over haar voorstelling

”Am I making sense? Deze zin gebruikte ik steeds tijdens de interviews die ik afnam ter inspiratie voor dit project. Kom ik over? Begrijp jij mij? Begrijp ik jou? Naast ontroering over de daadkracht van veel van de mensen die ik sprak, en soms woede over het onrecht waarmee ze in hun land en dat van mij te maken kregen, spookte deze vraag steeds door mijn hoofd… Am I making sense? De afstand die ik soms voelde als ik een domme vraag stelde, of een ongevoelige opmerking maakte of iets niet begreep, en de nabijheid als we samen ergens om lachten of stil waren als er iets pijnlijke was gezegd, wisselden zich in razend tempo af. Ik maak iets over mijzelf, over de mensen die ik sprak en wat ons scheid en bindt, wat ons uit elkaar drijft en waarom het zo moeilijk blijkt om welkom te zeggen tegen de vluchtelingen die bij ons komen zoeken naar veiligheid. Am I making sense?
 

Samenwerking

Stand-up filosoof Laura van Dolron heeft ter inspiratie voor haar voorstelling kennis gemaakt met een aantal verschillende veldwerkers van Project Ongekend Bijzonder. Daarnaast las ze een aantal (geanonimiseerde) interviewteksten ter voorbereiding. Het idee om Laura te vragen deze voorstelling te maken is afkomstig van de Ongekend Bijzonder stuurgroep Den Haag.

 

Wanneer & waar

‘Am I making sense?’ is tijdens het Ongekend Bijzonder Festival 2016 gespeeld in: