Persbericht: Haagse vluchtelingen schrijven geschiedenis

Den Haag 15 april 2016 – Vanaf vanmiddag 16.00 uur zijn de levensverhalen van voormalige vluchtelingen onderdeel van het historisch- en cultureel erfgoed van Den Haag. Het oral history project Ongekend Bijzonder verzamelde 248 levensverhalen van voormalige vluchtelingen in Den Haag en in de drie andere grote steden. Het Gemeente Archief neemt de eerste Haagse interviews officieel in ontvangst tijdens de opening van het Ongekend Bijzonder Festival Den Haag in het Museon. Daar opent vanmiddag ook een grote multimediale installatie van de Haagse videokunstenaar Farah Rahman, gebaseerd op de Ongekend Bijzonder interviews.

 

Levensverhalen
Met 500 uur gefilmde interviews is Ongekend Bijzonder één van de grootste oral history projecten van Nederland. Ad van Liempt, journalist en oud-hoofdredacteur van o.a. NOVA over Ongekend Bijzonder: ‘Prachtig bronmateriaal, dat niet alleen veel over vluchtelingen, maar ook veel over onszelf vertelt’.

De voormalige vluchtelingen, in veel gevallen al vele jaren woonachtig in Den Haag, leggen in hun levensverhaal de focus op de opbouw van hun leven in Nederland en hun bijdragen aan de steden waar ze wonen en/of werken. ‘‘Den Haag is de stad van het recht en vrijheid, als je hier iets wil, dan kan je het daadwerkelijk bereiken’’, zegt een man die vluchttte uit Afghanistan. De video’s en de transcripties van de Haagse interviews worden vandaag eigendom van het Gemeentearchief en zijn binnenkort online beschikbaar.

Bekijk hier een aantal korte fragmenten uit Haagse interviews.

 

Ongekend Bijzonder Festival, Vrijheid aan zee

Op basis van de levensverhalen van voormalige vluchtelingen zijn, in samenwerking met kunstenaars, musea, bibliotheken en andere culturele instellingen, artistieke producties ontwikkeld. Het Ongekend Bijzonder Festival vindt plaats in de vier grote steden. In Den Haag loopt het festival van 15 april tot en met 21 mei 2016 en is tevens onderdeel van de Haagse Vrijheidsweken.

In Den Haag bestaat het festival uit:
– Multimedia installatie, ‘Het geluk daar is niet zoals hier’ van videokunstenaar Farah Rahman en Mark Ridder in het Museon (15 april – 21 mei)
– Laura van Dolron’s nieuwe voorstelling ‘Am I making Sense?’ in Humanity House op 15 en 30 april en Theater aan het Spui op 3 mei
– Culturele ontdekkingstocht, ‘Ongekend Avontuurlijk’ op zaterdag 23 en zondag 24 april in centrum Den Haag
– ‘De Vlucht van een Granaatappel’, voorstelling van Theater RAST in Theater de Vaillant op 29 april
– Expositie ‘De Asielzoekmachine’ in het Humanity House
– Voorstelling ‘Ongehoord!’ door o.a. Haimanot Belay in het Diamanttheater op 16 april

Zie voor meer informatie en de complete festivalagenda ook www.ongekendbijzonder.nl/denhaag

———- einde bericht ———-

– U bent van harte welkom bij de bijeenkomst in het Museon
– Diverse fragmenten van  interviews via ongekendbijzonder.nl/interviews/
– Beelden, download, zie ook perspagina

 

Ongekend Bijzonder is een initiatief van Stichting BMP.