Op de vlucht voor het communistische regime trachtten vele Vietnamezen hun land te verlaten. Daarnaast emigreerde een groot aantal Vietnamese mannen, omdat ze weigerden de wapens op te nemen tegen Cambodja, dat door het Vietnamese communistische bewind was binnengevallen. Veel vluchtelingen probeerden per boot uit Vietnam weg te komen. In de jaren tachtig kwam 70 procent van de door Nederland uitgenodigde vluchtelingen uit Vietnam. In totaal arriveerden zo’n 16.000 Vietnamezen in Nederland.
Meer achtergrond informatie over vluchtelingen uit Vietnam
Direct na de Tweede Wereldoorlog riep de Vietnamese communistische groepering Vietminh de onafhankelijkheid van het noorden van Vietnam uit. Het zuiden bleef onder westerse invloedssfeer en het land viel uiteen in Noord- en Zuid-Vietnam. Een jarenlange oorlog tussen beide landsdelen volgde, waarbij de Verenigde Staten de Zuid-Vietnamezen steunden. De Vietnamoorlog leidde, mededoor de gruwelijke foto’s die er in de pers verschenen, tot wereldwijde protesten tegen de Amerikaanse inmenging. Midden jaren zeventig veroverden communistische troepen uit het noorden Saigon, de hoofdstad van het zuiden. Het Zuid-Vietnamese leger capituleerde en in 1976 werden Noord- en Zuid-Vietnam formeel herenigd en ontstond de socialistische volksrepubliek Vietnam.
Honderdduizenden Zuid-Vietnamezen werden gearresteerd en naar zogeheten heropvoedingskampen gestuurd. Op de vlucht voor het communistische regime trachtten vele Vietnamezen hun land te verlaten. Veel vluchtelingen probeerden per boot uit Vietnam weg te komen. Die bootjes waren dikwijls niet berekend op een tocht over zee. Er wordt geschat dat een kwart van de 800.000 Vietnamezen die hun land ontvluchtten in zee verdronk. Anderen hadden geluk, als ze door een passerend schip werden opgemerkt.
In de jaren tachtig kwam 70 procent van de door Nederland uitgenodigde vluchtelingen uit Vietnam. In andere West-Europese landen trokken de vluchtelingen naar de grote steden. In Nederland was dat niet het geval. De concentratie Vietnamezen in Amsterdam is bijvoorbeeld erg klein. De Vietnamese vluchtelingen vestigden zich juist in kleinere plaatsen als Almere, Hoorn, Purmerend, Spijkenisse, Maarssen, Nieuwegein en Helmond. Anders dan bij veel andere immigrantengroepen zijn de Vietnamese vluchtelingen voornamelijk in de regio blijven wonen waar ze destijds in Nederland een eerste verblijfplaats kregen.
De werkloosheid onder de Vietnamezen was in eerste instantie hoog. Het nieuws over hen was niet altijd even positief. Tegenwoordig staan de Vietnamezen juist bekend als modelvluchtelingen. De werkloosheid onder deze groep is sterk gedaald en ze hebben de reputatie goede, harde werkers te zijn. De eerste generatie heeft veel moeite gehad met het leren van de Nederlandse taal. De tweede generatie, die dat probleem niet had, is veelal hoogopgeleid.
Vraag een Nederlander wat de grootse invloed van de Vietnamese vluchteling is geweest en negen van de tien keer zal de loempia in het antwoord voorkomen. Minder bekend is dat die gefrituurde deegrolletjes met groenten en kip in Nederland bekender zijn dan in Vietnam. In de lokale keuken van Vietnam neemt de loempia in feite geen serieuze plaats in.
Bronnen: www.vijfeeuwenmigratie.nl, Ongekend Bijzonder en het boek
Achterlaten en opnieuw beginnen