Tentoonstelling Ik neem je mee

In de nieuwe collectiepresentatie van het Centraal Museum, “De wereld van Utrecht, verhalen uit een internationale stad” paste het idee voor een tentoonstelling op basis van de verhalen van Ongekend Bijzonder goed. De presentatie “Ik neem je mee, van rugzak naar museum” werd een verzameling van buitengewoon persoonlijke voorwerpen en verhalen van mensen die ooit zijn gevlucht en nu in Utrecht wonen. “Een van de ontroerendste tentoonstellingen ooit over dit onderwerp” liet een bezoeker als reactie achter.

De presentatie Ik neem je mee, van rugzak naar museum toonde de dierbare voorwerpen van Utrechters die ooit hun land ontvluchtten.

 

Een blauwe pyama, een kleine lippenstift, een geel vestje; elk voorwerp vertelt een persoonlijk verhaal. In het boekje Ik neem je mee dat onderdeel was van de presentatie staan de portretten en samengevatte levensverhalen van een tiental deelnemers. Zij kozen elk een voorwerp uit de collectie van het museum en vertelden welke associaties het bij hen oproept. RTV Utrecht maakte de korte documentaire Ongekend Bijzonder over de persoonlijke verhalen en de commentaren op de museale objecten. Deze documentaire werd getoond bij de presentatie en werd twee keer uitgezonden op het televisiekanaal van RTV Utrecht.
De presentatie Ik neem je mee was te zien bij het Centraal Museum van 23 april t/m 30 oktober 2016