Zeleke Zerfu is in 1957 in Noord-Ethiopië geboren. Hij is student als in 1974 het regime van Haile Selassie valt en Hailemariam Mengistu aan de macht komt. Mengistu belooft het land democratisch te maken, maar wordt uiteindelijk het hoofd van een communistische dictatuur. Zeleke is zes jaar lang onderdeel van een studentenrevolutie tegen de regering. In 1981 is hij genoodzaakt zijn zwangere vrouw achter te laten en met andere politieke activisten via Soedan naar Italië te vluchten.
In Italië ontmoet hij een Ethiopiër die hem adviseert naar Nederland te gaan. Zeleke woont eerst in Winterswijk waarop hij in 1982 verhuist naar Utrecht. Twee jaar later haalt hij zijn vrouw en zoontje op uit Soedan. In Nederland breidt het gezin uit met nog twee
kinderen. Zeleke haalt zijn horeca-diploma en hoopt later, als hij de financiële middelen heeft, nog naar de universiteit te gaan.
Hij werkt een aantal jaren in de catering, waarna hij samen met zijn vrouw uiteindelijk besluit samen een Ethiopisch restaurant te beginnen. Dat was niet gemakkelijk zonder startkapitaal. Na ruim acht jaar lukte het om een pand te huren en het eerste Ethiopische restaurant in Utrecht te openen. Na dertien jaar hard werken loopt de zaak goed. Er komen vooral Nederlanders. Zeleke schept er genoegen in zijn gasten kennis te laten maken met de Ethiopische cultuur en keuken. Inmiddels is hij de trotse opa van vier kleinkinderen.
Kunstwerk uit de collectie van het Centraal Museum
Zeleke kijkt lang naar het drieluik van Jan van Scorel, de volledige titel luidt: ‘Drieluik met de intocht van Christus in Jerusalem, heiligen en op de buitenzijden van de luiken stichters uit de familie van Lokhorst (ca. 1526). Het middelste paneel toont de intocht van Jezus in Bethlehem. Vanwege alle problemen in het huidige Jeruzalem tussen moslims, joden en christenen, verbaast Zeleke zich er over dat het geloof daar zijn oorsprong heeft. Hij betreurt het dat daar tot op de dag van vandaag geen oplossing voor is. “Over de hele wereld is er op het moment ellende.” Zeleke is Ethiopisch orthodox gelovig. Voor hem betekent zijn geloof elkaar helpen en niet met elkaar vechten. Hij zou willen dat mensen van de geschiedenis leren en, met ieder zijn eigen geloof, samen aan vrede werken.