Programma per stad Ongekend Bijzonder Festival

Sticker OB FestivalIn de vier grote steden vindt in april, mei en juni 2016, het Ongekend Bijzonder Festival plaats met 30 artistieke producties op basis van de interviews uit Ongekend Bijzonder. Het hele programma met alle details is te vinden in de agenda. Hieronder vind je een overzicht van het thema en de artistieke producties in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam.

 

Amsterdam, thema: ‘1001 onzichtbare draden’
Het thema voor Amsterdam legt het accent op verschillende manieren van vertellen van verhalen, het creëren van ontmoetingen tussen mensen en zienswijzen die elkaar niet vaak tegenkomen.
 

De artistieke producties in Amsterdam zijn: een theaterstuk van Theater Rast geïnspireerd op verhalen uit het project (ook te zien in de andere steden), een tentoonstelling i.s.m. Framer Framed, speciale themadagen bij filmfestival Beeld voor Beeld, interactieve workshop over objecten van vluchtelingen met Amsterdam Museum, een serie voorstellingen in Mezrab op basis van de interviews, voorstellingen van SPACE theater, en de officiële overhandiging van de Amsterdamse interviews in het Stadsarchief Amsterdam, met fragmenten, life verhalen en een try-out van Laura van Dolron’s nieuwe voorstelling gebaseerd op Ongekend Bijzonder. En een nieuwe rondvaart door Amsterdam met de boot van rederij Lampedusa.
 

 

Sticker 30 productiesDen Haag, thema: ‘Vrijheid aan zee’
Wat betekent vrijheid in de actualiteit van vroeger en nu? Hoe beleven vluchtelingen de vrijheid in Den Haag en met welke onvrijheden worden zij geconfronteerd? Met dit thema sluiten we aan op de jaarlijkse Haagse Vrijheidsweken.
 

De artistieke producties in Den Haag zijn een multimedia installatie van VJ / videokunstenaar Farah Rahman en kunstenaar Mark Ridder in Museon, Vrijheid verbeeld op billboards van de Afghaanse ontwerper Sam Masoud, de Culturele route: Ongekend Avontuurlijk, uitvoering van een nieuwe voorstelling van theatergroep RAST en de premiere van een nieuwe voorstelling van stand-up philosopher Laura van Dolron.

 

Utrecht, thema: ‘Bestemming bereikt’
In Utrecht is gekozen voor het thema: Bestemming bereikt. Het stadscultuurfestival, De Culturele Zondagen, staat op 1 mei in het teken van Ongekend Bijzonder en dit thema.
 

De artistieke producties i.s.m. Ongekend Bijzonder zijn de Stadsopera ‘Onderweg’ i.s.m. een groot aantal organisaties en muzikanten, een groot lentefeest gebaseerd op het Iraanse Norooz, Afghaans vliegerfeest en een ‘Verhalenparade’, met storytelling en poëzie.
 

Op 1 mei, maar ook daarna zijn te zien: een tentoonstelling over objecten van vluchtelingen in het Centraal Museum met de werktitel Ik neem je mee, een serie portretten gemaakt door RTV Utrecht en de documentaire Toekomstdromen door stichting Zora. Tenslotte is er een speciale presentatie van de 50 Utrechtse interviews in het Utrechts Archief.

 

Rotterdam, thema: ‘Wederopbouw van mijn leven’
Het thema van het project in Rotterdam is ‘De wederopbouw van mijn leven’ en sluit aan bij de culturele manifestatie ‘Rotterdam viert de stad!’. In Rotterdam is gekozen voor een accent op het dagelijks leven van vluchtelingen, de ontmoeting met andere Rotterdammers en het collectieve gevoel van ‘Rotterdammer zijn’.
 

In Rotterdam bestaat het Ongekend Bijzonder festival uit een fototentoonstelling met portretten van Ongekend Bijzonder deelnemers in de Openbare Bibliotheek, de overdracht van de 50 Rotterdamse interviews aan het Stadsarchief, een pop-up Museum i.s.m. Rotterdam Museum, uitvoering van theatergroep RAST en tenslotte een meerdaags festival met 72 uur lang co-creatie met film, muziek, kunst en theater.