Persbericht: Levensverhalen vluchtelingen in Stadsarchief, start Ongekend Bijzonder Festival

Amsterdam 7 april 2016 – Het interview project Ongekend Bijzonder verzamelde 248 levensverhalen van voormalige vluchtelingen in de vier grote steden. Op woensdag 13 april worden de eerste 50 Amsterdamse interviews feestelijk overgedragen aan het Stadsarchief Amsterdam. Op 13 april is tevens de start van het Ongekend Bijzonder Festival in Amsterdam met o.a. cruisen met rederij Lampedusa, een tentoonstelling, voorstellingen, storytelling en film.

In de levensverhalen vertellen de voormalige vluchtelingen over de opbouw van hun leven en ook specifiek over Amsterdam; bijvoorbeeld over Andre Hazes, de buurtslager en, zoals een een Iraanse man die al 29 jaar in Amsterdam woont het verwoord: ‘ik begrijp Amsterdam, het is mijn stad’. Zie aantal fragmenten uit Amsterdamse interviews.

 

Ongekend Bijzonder Festival
Op basis van de levensverhalen van voormalige vluchtelingen zijn, in samenwerking met kunstenaars, musea, bibliotheken en andere culturele instellingen, 30 artistieke producties ontwikkeld. Het Ongekend Bijzonder Festival vindt plaats in de vier grote steden. In Amsterdam loopt het festival van 13 april tot en met 7 mei 2016. Bijna alle activiteiten zijn gratis.

In Amsterdam bestaat het festival onder andere uit:
– Laura van Dolron’s nieuwe voorstelling ‘Am I making Sense?’
– alternatieve boottochten met Rederij Lampedusa
De Vlucht van een Granaatappel, voorstelling van Theater RAST in Podium Mozaïek
– de mockumentary Remember Amsterdam/ spoedcursus vluchteling, van Theatergroep SPACE
– tentoonstelling Voices outside the Echo Chamber in Framer Framed
– de 26e editie van filmfestival Beeld voor Beeld in het teken van Ongekend Bijzonder
– een serie van vier storytelling avonden in Mezrab.
en verder workshops met Amsterdam Museum, een avond met de PIT, Cineblend, 4/5 mei Vrijheidmaaltijd, muziek en een spectaculaire live cinema show €urovisions.

Bij het Ongekend Bijzonder Festival verschijnt een uitgebreide programmakrant. Zie ook www.ongekendbijzonder.nl

 

De interviews
Met 500 uur gefilmde interviews is Ongekend Bijzonder één van de grootste oral history projecten van Nederland. Ad van Liempt, journalist en oud-hoofdredacteur van o.a. NOVA over Ongekend Bijzonder: ‘Prachtig bronmateriaal, dat niet alleen veel over vluchtelingen, maar ook veel over onszelf vertelt’.

De voormalige vluchtelingen, in de meeste gevallen al vele jaren woonachtig in Nederland, leggen in hun levensverhaal de focus op de opbouw van hun leven in Nederland en hun bijdragen aan de steden waar ze wonen en/of werken. De video’s en de transcripties van de Amsterdamse interviews worden eigendom van het Stadsarchief en daarmee worden de verhalen onderdeel van het historisch erfgoed van de stad.

 

Programma start Ongekend Bijzonder 13 april in Stadsarchief Amsterdam
17.30  Welkom door Bert de Vries, directeur Stadsarchief Amsterdam
17.35  Introductie Ongekend Bijzonder door Saskia Moerbeek, directeur van Stichting BMP
17.45  Aanbieden van de oral history interviews aan Stadsarchief
17.50  Toespraak burgemeester Eberhard van der Laan en opening Ongekend Bijzonder Festival
19.00  Laura van Dolron, Am I making Sense?, voorstelling gebaseerd op Ongekend Bijzonder

 

———- einde bericht ———