Agenda overzicht Ongekend Bijzonder

Het oral history project Ongekend Bijzonder liep van 2013 tot 2017. Hier een overzicht van het hele proces met verwijzingen naar de co-creaties en resultaten gedurende deze periode.

2017

31 maart 2017: website met Levensgeschiedenissen online

Om het interview materiaal goed te kunnen presenteren is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe website die een flink deel van de interviews toegankelijk maakt. Verschillende mensen geven toestemming tot online publicatie van hun interview, andere geven de voorkeur aan om hun interview via DANS, en dus pas na registratie op die site, openbaar te maken.

 

30 maart 2017: Boekpresentatie De Bibliotheek van Ongeschreven Verhalen

“Een Amsterdammer – laten we hem mijnheer F. noemen – komt terecht in de bibliotheek van ongeschreven verhalen. Het is het begin van een ontdekkingsreis waarin de regels van ruimte en tijd vervagen. Deze graphic novel is geïnspireerd op Ongekend Bijzonder.

 

21 maart 2017: Ongekend Bijzonder Live Magazine (Utrecht)

Hoe zorg je voor culturele diversiteit bij artistieke producties? Hoe behandel je het thema vluchtelingen op je school? Live Magazine over de educatieve materialen van Ongekend Bijzonder in UCK in Utrecht. Kijk onder Methode als je zelf met het Ongekend Bijzonder materiaal aan de slag wilt.

 

Uitreiking Code Culturele Diversiteit Award 2017

Ongekend Bijzonder wint de publieksprijs CCD Award 2017. Het project kreeg de prijs uitgereikt na een presentatie in de Melkweg met Haimanot Belay en Saskia Moerbeek en optredens van de andere genomineerden ZEP Theater Producties, Festival Mundial, Project Old Skool van Stichting Gebouw 52 en het Van Abbemuseum.

 

2016

 

12 oktober 2016 Ongekend Bijzonder college UVA

College van Ongekend Bijzonder medewerkers aan UVA master studenten voor het vak European Lives. Identity and integration through the prism of auto/biographies. in het Bushuis in Amsterdam UVA

 

Unknown Voices, New Lessons (Amsterdam)

Symposium om de uitkomsten van het project Ongekend Bijzonder te bespreken en hieruit lessen voor de toekomst te trekken. Dit symposium is een samenwerking van Stichting BMP met Het Centrum voor de Geschiedenis van Migranten (IISG) en de Werkgroep Oral History van het Huizinga Instituut. Lees verslag

 

22 september 2016: Boekpresentatie Achterlaten en opnieuw beginnen (Amsterdam)

Boekpresentatie Achterlaten en opnieuw beginnen, over 400 jaar vluchtelingen in Nederland in de Brakke Grond in Amsterdam met Ad van Liempt, Elias van der Plicht, spoken column van Ferdows Kazemi en muziek Monir Goran

 

9 oktober 2016: Jan Kompagnie Lezing 2016: Opnieuw beginnen (Den Haag)

De Jan Kompagnie Lezing is een samenwerking van Nationaal Archief, Jonge Historici en NTR. De lezing van dit jaar wordt gegeven door Elias van der Plicht, de auteur van het boek Achterlaten en opnieuw beginnen, dat hij schreef in opdracht van Ongekend Bijzonder.

 

 

 

ONGEKEND BIJZONDER FESTIVAL (april – juni 2016)

 

4 juni – 2 oktober 2016: Tentoonstelling VerRotterdamst (Rotterdam)

Tentoonstelling VerRotterdamst  i.s.m. Museum Rotterdam waarin zes voormalige vluchtelingen, nu nieuwe Rotterdammers, centraal staan.

 

23 april – 23 oktober 2016: Ik Neem Je Mee. Van Rugzak naar Museum (Utrecht)

Het Centraal Museum maakte met vijftien Utrechtse vluchtelingen van Vietnamese, Ethiopische, Iraanse en Afghaanse afkomst uit het Ongekend Bijzonder project aan deze tentoonstelling en gelijknamige publicatie

 

13 – 19 juni 2016: Anders Kijken, kunstsalon (Rotterdam)

Deze expositie wordt georganiseerd in samenwerking met het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK), de steun van VluchtelingenWerk Nederland en de medewerking van de Stichting Zona Franca. Het is een productie mede in het kader van het Ongekend Bijzonder Festival Rotterdam. De expositie is vanaf maandag 13 t/m zondag 19 juni tussen 10:00 en 20:00 uur

 

17, 18 en 19 juni 2016: Ongekend Bijzonder Festival Rotterdam (Rotterdam)

Groot 3 daags festival met kunst, muziek, theater en meer gebaseerd op levensverhalen van vluchtelingen van Ongekend Bijzonder op het Grotekerkplein in Rotterdam

 

28 mei 2016: Gran Peña Chilena – Chili Festival 2016 (Rotterdam)

Mede in het kader van Ongekend Bijzonder en de culturele manifestatie ‘Rotterdam Viert de Stad’ vieren eerste en tweede generatie Chilenen hun culturele achtergrond in deze tweede editie van Gran Peña Chilena

 

1 mei en ook op 24 april en 11 mei 2016: Documentaire De Kleur van Dromen (Amsterdam, Utrecht)

Documentaire van Ongekend Bijzonder over Farid uit Afghanistan en zijn zoon Ramin, en Brunilda en haar dochter Alejandra. De Iraanse kunstenares Mona Jahaverzyad vertaalt de verhalen van de vluchtelingen in kleur en beeld. Tijdens de Mezrab storytelling avond op 24 april,de Culturele Zondag op 1 mei

 

28 mei 2016: Overdracht en Open Dag Stadsarchief Rotterdam (Rotterdam)

Speciale open dag van het Stadsarchief Rotterdam. Vluchtelingen nodigen we uit om een kijkje te nemen in het archief. Vandaag worden de Rotterdamse Ongekend Bijzonder interviews overgedragen aan het Stadsarchief. Met een presentatie van Kader Abdollah.

 

12 mei – 10 juni 2016: Foto expo ‘De wederopbouw van mijn leven’(Rotterdam)

Foto-expo met 15 geïnterviewden uit het Ongekend Bijzonder project. Met portretfoto’s door Mladen PIkulic en teksten op basis van levensverhalen door Ferdows Kazemi.

 

11 mei 2016: Overhandiging Utrechtse Ongekend Bijzonder interviews aan Het Utrechts Archief (Utrecht)

Officiële overhandiging van de Utrechtse Ongekend Bijzonder interviews aan Het Utrechts archief en wethouder Kees Diepenveen. Met voordracht van Madjan Seighali en reprise van de aria uit de Stadsopera Onderweg.

 

5 mei 2016: Vrijheidsmaaltijd Onbegrensd Bijzonder (Amsterdam)

Vrijheidsmaaltijd georganiseerd door o.a. Beeld voor Beeld filmfestival, Framer Framed in het kader van viering 4 & 5 mei en Ongekend Bijzonder. Maaltijd verzorgd door Syrische koks met aansluitend de documentaire ‘Calais: Welcome to the jungle’ van Teun Voeten en Maaike Engels.

 

4 – 7 mei 2016 De vlucht van een granaatappel (Amsterdam)

De theatervoorstelling De vlucht van een granaatappel van Theater RAST bij podium Mozaiek in Amsterdam. Dit stuk is gemaakt naar aanleiding van de levensverhalen van Ongekend Bijzonder en gaat over de onuitgesproken verhalen tussen (ex-vluchtelingen) vaders en zonen.

 

3 mei 2016: In welke kamer bevindt u zich? (Amsterdam)

Reflectie vanuit wetenschap, museale wereld, kunstenaars en vluchtelingen op de tentoonstelling Voices Outside the Echo Chamber van Framer Framed. Over de kunst van kijken en abstraheren. Met rondleiding en aansluitend debat met o.a. Annemarie de Wildt (conservator van het Amsterdam Museum), Thomas Spijkerboer (Hoogleraar Migratierecht) en Inesa Jasarevic

 

1 mei 2016: Uitwijken naar Utrecht (Utrecht)

Het is tegenwoordig soms niet meer voor te stellen, maar er waren tijden dat de (stads)poorten in Nederland wijd open stonden voor vluchtelingen. Elias van der Plicht voerde historisch onderzoek uit namens Ongekend Bijzonder en geeft tijdens de Culturele Zondag een lezing over Achterlaten en Opnieuw Beginnen

 

1 mei 2016: Afghaans vliegerfeest (Utrecht)

Een groep mensen van Ongekend Bijzonder uit Afghanistan, Syrië en Eritrea organiseert een vliegerevenement, met authentieke vliegers gemaakt in Kabul.

 

1 mei 2016: De Verhalenparade (Utrecht)

Na wekenlange voorbereiding presenteren Vietnamezen, Irakezen, Syriers en Ethiopiers op 5 locaties in Utrecht (zoals Winkel van Sinkel, de Bibliotheek en het Academiegebouw) verhalen en gedichten.

 

1 mei 2016: lentefeest Norooz (Utrecht)

Speciaal voor Bestemming bereikt organiseren (ex) vluchtelingen een duurzaam feest waarin lente, liefde, saamhorigheid, vernieuwing en hoop centraal staan, en dopen hun geliefde Utrecht om tot lentestad van Nederland.

 

1 mei 2016: Stadsopera Onderweg (Utrecht)

‘Onderweg’ is een opera over vluchtelingen in Utrecht, gemaakt, gezongen en gespeeld door vluchtelingen en andere Utrechters gebaseerd op en georganiseerd door Ongekend Bijzonder. Lees meer over de opera of bekijk de documentaire.

 

1 mei 2016: Culturele Zondag Utrecht: Bestemming bereikt (Utrecht)

De Culturele Zondag van 1 mei heeft als thema Bestemming bereikt. Geïnspireerd door Ongekend Bijzonder is deze hele dag gewijd aan verhalen van, met en over vluchtelingen en de bijdrage van vluchtelingen aan de stad.

 

1 – 5 mei en 17 – 19 juni 2016: Beeld voor Beeld (Amsterdam en Rotterdam)

Meerdaags programma van de 26 editie van het documentairefestival Beeld voor Beeld i.s.m. Ongekend Bijzonder met o.a. op 1 mei Sunday Afternoon met filmvertoningen in de Tolhuistuin, 3 mei Cineblend discussieavond in Pakhuis de Zwijger, 4 mei premiere Dance Iranian Style in EYE en 5 mei Vrijheidsmaaltijd op de Kop van Java-eiland. Ook tijdens Rotterdamse Ongekend Bijzonder festival in het weekend van 17 – 19 juni programmeert Beeld-voor-Beeld diverse films.

 

29 april 2016: De vlucht van een granaatappel (Den Haag, Utrecht, Amsterdam)

Theater RAST voert op 29 april 2016 de theatervoorstelling De vlucht van een granaatappel op bij theater De Vaillant in Den Haag. Dit stuk is gemaakt naar aanleiding van de levensverhalen van Ongekend Bijzonder en gaat over de onuitgesproken verhalen tussen (ex-vluchtelingen) vaders en zonen.

 

29 april – 3 juni 2016: Voices outside the Echo Chamber (Amsterdam)

Tentoonstelling Voices outside the Echo Chamber i.s.m. Framer Framed in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord. Curator Katayoun Arian koos voor deze tentoonstelling werk Lawrence Abu Hamdan, Angela Anderson, Kaya Behkalam, Azin Feizabadi e.v.a.

 

29 april Opening: Framer Framed, Beeld voor Beeld met optreden European Souvenirs (Amsterdam)

Grote gezamenlijke opening van de Framer Framed tentoonstelling ‘Voices Outside the Echo Chamber’ én de start Beeld voor Beeld filmfestival i.s.m. Ongekend Bijzonder. Met als special guests de live cinema performance €urovisions met o.a. Farah Rahman.

 

28 april 2016: Remapping Europe screenings: Migrant perspectives & superdiversity (Amsterdam)

Screening van Remapping Europe – A Remix Project van de European Cultural Foundation met nagesprek met Ilse van Liempt van de Universiteit van Utrecht en moderator Chris Keulemans over superdiversiteit.

 

24 april 2016: sPIT your story (Amsterdam)

Avond van PIT mede in het kader van Ongekend Bijzonder met zwartgallige, fantastisch droogkomische, mythische of juist aangrijpende, persoonlijke verhalen van jonge mensen. De PIT werkt voor deze avond samen met vluchtelingen en Amsterdamse jongeren aan het vertolken van hun verhaal, met muzikaal optreden van Music Generations

 

23 & 24 april 2016: Ongekend Avontuurlijk: Culturele ontdekkingstocht (Den Haag)

De culturele ontdekkingstocht Ongekend Avontuurlijk loopt door de binnenstad van Den Haag waar veel vluchtelingen wonen en werken. Tijdens de route onder begeleiding van een gids maak je op avontuurlijke en leuke manier kennis met Somaliërs, Afghanen en andere vluchtelingen gemeenschappen van Den Haag.

 

22 april & 24 april 2016 Remember Amsterdam (Amsterdam)

Voorstelling Remember Amsterdam, spoedcursus vluchteling wordt door SPACE theater gespeeld in de Meevaart en in de Tolhuistuin. Met behulp van (ex-)vluchtelingen, levensverhalen van ervaringsdeskundigen worden we voorbereid op een mogelijke vlucht uit Amsterdam.

 

17 april 2016: Voorwerpen van heimwee en troost (Amsterdam)

Conservator Annemarie de Wildt van Amsterdam Museum spreekt in het museum met Inesa Jasarevic, Juan Heinsohn Huala en Mina Domic over het belang van voorwerpen. Het gesprek gaat over tot de verbeelding sprekende voorwerpen van vluchtelingen, als onderdeel van de materiële geschiedenis van de stad.

 

16 april – 9 mei: Cruisen met Rederij Lampedusa (Amsterdam)

In samenwerking met Rederij Lampedusa organiseert Ongekend Bijzonder vaartochten met het vlagschip Mijnheer Vrijdag. Aan boord gaan deelnemers in gesprek met nieuwe Amsterdammers – die zich na hun vlucht in de stad hebben gevestigd – luisteren naar hun verhalen of ze zelf vertellen.

 

16 april 2016: Ongehoord! (Den Haag)

Haimanot Belay (veldwerker, Ongekend Bijzonder) droomde ervan een voorstelling te maken. Samen met acht bewoners uit De Prinsenhof werkte Haimanot aan haar droom. Het resultaat is een voorstelling over veerkracht en doorzettingsvermogen in het Diamanttheater Den Haag.

 

15 april – 21 mei 2016: Het geluk daar is niet zoals hier (Den Haag)

Op basis van Ongekend Bijzonder interview materiaal ontwikkelde kunstenaar Farah Rahman samen met Mark Ridder de interactieve multimedia installatie Het Geluk daar is niet zoals hier

De installatie was een maand lang te zien in het Museon in Den Haag, met op vier zondagen speciale performances met de kunstenaars.

 

15 april 2016: Opening Vrijheid aan Zee: Ongekend Bijzonder (Den Haag)

Overdracht van de eerste 50 interviews aan Haags Gemeentearchief, en opening van de multimedia installatie Het geluk daar is niet zoals hier en viering van de start van het festival.

 

14, 15, 24 en 30 april 2016: storytelling avonden in Mezrab (Amsterdam)

Displace Carousel met o.a. Nego Novellas en Mirte Hartland (14 april) is de start van vier storytelling avonden die Cultureel Centrum Mezrab in het kader van Ongekend Bijzonder organiseert. Op 15 april was Routes en Roots, op 24 april Connecting Forth and Back, met ook vertoning van de De kleur van Dromen en op 30 april Eclectic City.

 

13, 15 en 30 april, 1 mei en 7 juni, Laura van Dolron: Am I making sense? (Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam)

Stand-up filosoof Dolron maakte Am I making sense?, een voorstelling over de bijdrage van vluchtelingen – en zichzelf– aan de samenleving mede op basis van vier ontmoetingen met veldwerkers van Ongekend Bijzonder. Na een try-out in Amsterdam, speelt zij de voorstelling ook in Den Haag, Utrecht en Rotterdam.

 

13 april 2016: Opening Ongekend Bijzonder Festival (Amsterdam)

Feestelijke opening van het Ongekend Bijzonder Festival in het Amsterdams Stadsarchief. Burgemeester Eberhard van der Laan neemt de eerste 50 Amsterdamse oral history interviews in ontvangst namens de stad Amsterdam. Dit is tevens de aftrap van het gehele Ongekend Bijzonder Festival.

 

3 april 2016 Stadsgesprek Stadsarchief Amsterdam (Amsterdam)

Dit stadsgesprek in het Stadsarchief Amsterdam staat in het teken van Ongekend Bijzonder en de bijdrage van vluchtelingen aan de stad Amsterdam naar aanleiding van het verschijnen van Achterlaten en opnieuw beginnen en de start van het festival. Met o.a. Saskia Moerbeek, Elias van der Plicht en Susan Karam (lid stuurgroep Ongekend Bijzonder).

 

Februari 2016

Het voortgangsbericht #4 (download als pdf) over de periode zomer 2015 t/m januari 2016 komt uit

 

januari 2016: Festival website online

Voor het Ongekend Bijzonder Festival wordt een website ontwikkeld met een goede agenda functie.

 

16 januari 2016

Tiffany, een van de veldwerkers van Ongekend Bijzonder, staat met haar vluchtverhaal in een artikel in het AD

 

2015

15 september

Het derde voortgangsbericht komt uit over de periode oktober 2014 – juni 2015. Download als pdf.

 

8 september 2015

Uitzending Andere Tijden over Vietnamese bootvluchtelingen mede geïnspireerd door Ongekend Bijzonder

1 september 2015 – maart 2016: voorbereiding Ongekend Bijzonder Festival

Alle plannen voor ruim 30 artistieke producties worden voorbereid door het team van Stichting BMP en de veldwerkers

 

1 september 2015 – juli 2016: 48 extra interviews en groepstrajecten

De veldwerkers starten met 48 aanvullende interviews bovenop de 200 die in het 1e deel zijn afgenomen, worden er opnieuw groepstrajecten georganiseerd om te kijken hoe recentere vluchtelingen kunnen bijdragen aan de publiekspresentaties. Ook worden in de vier steden bezoeken van vluchtelingengemeenschappen aan musea en stadsarchieven georganiseerd.

Eerste deel van Ongekend Bijzonder (2013 – 2015)

 

12 juni 2015: Verdiepingsdag

Het einde van het eerste deel van het project vormt de aanleiding om mee te denken over de resultaten tot nu toe, de betekenis van de proeftrajecten, de analyse van de interviews, de verduurzaming van het project en het betrekken van publiek bij de uiteindelijke publiekspresentaties in 2016. Bijeenkomst met o.a. Domenica Biidu en Elias van der Plicht

6 juni 2015

Uitzending 1Vandaag over opvang vluchtelingen n.a.v. veldwerker Tiffany Pham

 

april – mei 2015 Presentatie van 16 proeftrajecten:

Van deze proeftrajecten is ook een film gemaakt

 

31 mei 2015: Dagboek van een reiziger (Amsterdam)

Presentatie van Iraniers in Amsterdam over hun zoektocht naar het nieuwe leven, in Mezrab Amsterdam

 

31 mei 2015: Balkanklanken aan de Amsterdamse Grachten (Amsterdam)

Presentatie van voormalig Joegoslaven rond thema muziek en de presentatie van een documentaire en live muziek in Mezrab Amsterdam

 

31 mei 2015: Vreemden in je huis (Den Haag)

Presentaties van Somaliërs met theater en film, in de Centrale Bibliotheek aan het Spui, o.a. met wethouder Joris Wijsmuller.

 

31 mei 2015: Verloren in het tempo van thuis (Den Haag)

Presentatie van Congolezen met o.a. een gedicht van veldwerker Bashi Cikuru, in de Centrale Bibliotheek

 

30 mei 2015: Ongekend Bijzonder Festival

Veldwerkers uit o.a. voormalig Joegoslavie, Irakezen en Chilenen presenteren plan voor een 3-daags festival, dat in 2016 ook tot stand komt.

 

30 mei 2015: Binding en Verbinding

Presentatie van voormalig Joegoslaven in Gebouw de Heuvel met een film en een door hen gezamenlijk gemaakt kunstwerk

 

30 mei: Heel de wereld is mijn vaderland (Rotterdam)

Presentatie van Chilenen in gebouw De Heuvel met een Pena Chilena festival

 

23 mei 2015: We komen niet met lege handen (Utrecht)

Presentatie van Ethiopiërs met o.a. een koffieceremonie in de Johanneskerk Utrecht

 

23 mei 2015: Aangemeerd in Utrecht (Utrecht)

Presentatie van Vietnamezen in Utrecht en de presentatie van het boekje Aangemeerd in Utrecht in Het Utrechts Archief

 

17 mei 2015: Tussen Toekomst en Heimwee (Amsterdam)

Presentatie van Iraniërs in Amsterdam, met de presentatie van de dichtbundel Tussen Toekomst en Heimwee, in Mezrab

 

17 mei 2015: Eritrean Art and Culture in Multicultural (Amsterdam)

Presentatie van Eritreers in Mezrab met schilderijen, muziek en dans.

 

17 mei 2015: Utrecht, stad van eeuwige lente (Utrecht)

Presentatie van Iraniërs uit Utrecht in ’t Hoogt met het plan om Norooz te gaan vieren. Zie ook en het uiteindelijke Norooz in 2016

 

16 mei 2015: Afghaanse vrouwen, toen en nu (Den Haag)

Presentatie in het ICAV van de publicatie gemaakt door Afghaanse vrouwen die hun levensverhaal vertelden en schilderijen maakten.

 

10 mei 2015: Afghaans vliegerfeest (Utrecht)

Afghanen in Utrecht organiseren een vliegerfeest, een van de resultaten is de film Oude Wonden, Nieuw Geluk en een groots vliegerfeest in 2016

 

19 april 2015: Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst (Den Haag)

Presentatie van Iraniers in Den Haag, in Humanity House

 

28 maart 2015: Van Meden tot Perzen tot Rotterdammer (Rotterdam)

Presentatie van Iraniers in het Bibliotheektheater in Rotterdam met interactief theater

 

17 februari 2015

Tweede en laatste editie van een Nieuwsbulletin.(pdf)

2014

 

december 2014 – juni 2015 Proeftrajecten

In deze proeftrajecten werken de veldwerkers met vluchtelingengemeenschappen aan 16 creatieve presentatie voor een zelf uitgenodigd publiek. Lees ook factsheet (als pdf). Zie ook Methode ‘betrekken van groepen’ en de film die van dit proces is gemaakt.

 

1 december 2014

Het project experimenteert met een kort Nieuwsbulletin #1 (pdf). Na twee edities blijkt dat het teveel tijd kost en dat via de website communiceren effectiever en efficiënter is.

 

oktober 2014: eerste proefinterviews

De eerste fragmenten van oral history interviews komen beschikbaar, zie levensverhalen

 

oktober 2014: Keuze stadsthema’s en plannen publiekspresentaties

De stedelijke stuurgroepen nemen beslissingen over de thema’s per stad en de plannen voor de publiekspresentaties in 2016.

 

Oktober 2014 – Oral history interviews

De veldwerkers gaan aan de slag met het organiseren, afnemen, transcriberen en controleren van 200 oral history interviews.

 

24 oktober 2014: Inspiratiemiddag

Na het afronden van hun opleiding laten de veldwerkers in deze bijeenkomst (Programma als pdf)) zien wat zij hebben geleerd en wat zij in de fase van de groepstrajecten van plan zijn. Onder andere Elias van der Plicht gaf een lezingBekijk het filmverslag

 

augustus 2014

De start van Ongekend Bijzonder wordt internationaal opgepikt in het UK Oral History journal, autumn 2014, pagina 23 en 24 (lees pdf). Lees ook engels persbericht uit 2014

 

4 april – 26 september 2014: Opleiding veldwerkers

De opleiding vindt op vrijdagen plaats tussen april en september 2014. De eerste vijf cursusdagen vinden plaats in het Nationaal Archief in Den Haag, de resterende dagen vinden plaats in de Meevaart in Amsterdam-Oost.
Module 1 ‘De betekenis van verhalen’ met o.a. gastdocent Stef Scagliola.
Module 2: Geschiedenis en de bijdrage van vluchtelingen, Module 3 Musea en Archieven o.a. met gastdocent Annemarie De Wildt van Amsterdam Museum (lees haar column), Paul de Laar (Museum Rotterdam), Roosje Keijzer (Het Utrechts Archief) en Module 4 Interviews, gesprekken en audiovisuele technieken met o.a. gastdocent Annegriet Wietsma. Zie voor meer informatie Methode oral history

 

maart 2014: start historisch onderzoek

Elias van der Plicht start met zijn historisch onderzoek dat later zal leiden tot Achterlaten en opnieuw beginnen

 

januari 2014: start ontwikkeling opleiding veldwerkers

In afstemming met gastdocenten wordt in januari en februari 2014 de opleiding voor veldwerkers uitgewerkt. Zie methode Oral history

 

1 januari – 31 maart 2014: Start sollicitatieprocedure veldwerkers

UAF wordt gekozen als partner voor de werving en selectie (sollicititieoproep pdf) van de veldwerkers. Op basis van ca.180 brieven worden in twee gesprekrondes uiteindelijk 24 mensen zijn toegelaten tot de opleiding.

 

2013

 

13 december 2013: Ouverture

(Muzikale) aftrap van het project Ongekend Bijzonder in het Nationaal Archief in Den Haag. Met o.a. Halleh Ghorashi, Stef Scagliola, Paul Brood en Paul van Laar van Museum Rotterdam. Bekijk filmverslag.

 

8 november 2013: eerste rapportage van vooronderzoek Wijkwiskunde

Eerste rapportage m.b.t. keuzen vluchtelingengemeenschappen per stad.

 

1 oktober 2013: Start Ongekend Bijzonder

Op 1 oktober 2013 gaat Ongekend Bijzonder formeel van start

 

Oktober en november 2013: start stuurgroepen

Vorming en eerste bijeenkomsten van stuurgroepen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht

 

December 2012: landelijke expertgroep

Vorming en eerste bijeenkomst van de landelijke expertgroep. Gedurende het hele project kwam de landelijke expertgroep zo’n vier keer per jaar bij elkaar op wisselende locaties zoals Artis, Nationaal Archief en kantoor Stichting BMP.